Dacă e nevoie, Vlad Pop aleargă Până la Polul Nord

Dacă e nevoie, Vlad Pop aleargă Până la Polul Nord

Și este nevoie, pentru că cei care fac bine în România au nevoie de ajutor, la rândul lor, pentru a continua, crede Vlad Crișan Pop, care se pregătește să alerge 193 de kilometri în martie 2019 la 6633 Arctic Ultra, considerat cel mai dur ultramaraton din lume. Face asta pentru copiii din tabăra MagiCAMP si crearea a 100 de burse pentru educația a 100 copii cu afecțiuni oncologice.

Acum 3 ani, Vlad a a fost voluntar în tabăra MagiCAMP, unde a ajutat la echitație, parcul de aventură, piscină și la alte activități creative. A plecat de acolo cu dorința de a face mai mult pentru această organizație, așa că a început să alerge în scop caritabil. In 2018, a alergat 3200 km pentru 320 copii, la 12 competiții din întreaga lume și a avut un ultramaraton în fiecare lună. 

Am început să alerg in 2015 și să strâng bani pentru tabăra care mi-a schimbat viața. Mai întâi în Cluj-Napoca, în România, apoi în Europa. 

Pentru cursa de la Polul Nord, si-a comandat sanie, a adăugat aclimatizarea la frig, a tras de sania pe plat și diferență de nivel, s-a antrenat pe temperaturi scăzute îmbrăcat sumar, a facut exerciții de crossfit. La fel de important ca antrenamentul fizic, este cel psihic. Corpul nostru poate sa faca lucruri incredibile, limitele sunt doar in capul nostru, spune Vlad, iar atunci când simte că nu mai poate, își amintește motivul pentru care aleargă. 

 

Întâlnirea cu MagiCamp

În 2015 am fost voluntar în tabăra MagiCAMP, unde am ajutat la echitație, la parcul de aventură, la piscină și la alte activități creative. Sunt multe lucruri de zis despre tabăra MagiCAMP, dar oricât de mult citești sau îți spune un prieten, nimic nu se compară cu experiența magică a unei săptămâni alătuiarri de copii. Asta o spun din experiența proprie și invit pe orice citește aceste rânduri să aplice pentru o săptămână ca voluntar, completând formularul de pe www.magicamp.ro.

Nu eu am hotarat sa devin voluntar in aceasta organizatie. MagiCAMP m-a gasit pe mine. Am plecat de acolo schimbat și dornic să fac ceva pentru a ajuta mai mulți copii să meargă gratuit în tabără. Este o transformare atât pentru copii, cât și pentru voluntari.

Inca din liceu am fost implicat in diverse programe de voluntariat, majoritatea in sprijinul copiilor. Copiii m-au învățat că nimic nu este mai important decât să-ți dedici viața în folosul altora. Eu, noi, tinerii, avem o voce, putem să fim de folos și să fim o inspirație. Noi avem puterea să schimbăm lucrurile in România.

Într-una din serile de copii din tabără am primit cea mai puternică lecție despre viață de la un baiat care nu avea un picior și visul lui era să devină fotbalist, dar după chimioterapie nu mai putea face sport de performanță. Am realizat ca este o binecuvântare, un dar, să pot alerga.

 

Descoperiri

De-a lungul timpului, interactiunile cu acesti copii m-au facut sa inteleg ca, dincolo de nevoile emotionale, carora incercam sa le raspundem prin programele desfasurate in tabara sau spitale, o multime de alte nevoi apasa pe umerii lor si ai familiilor acestora.

E ce ne-a facut sa construim proiecte precum MagicBOX (un pachet  cu alimente, haine, detergent etc) care pleaca lunar spre mai bine de 150 de familii sau MagicHOME, refugiul parintilor, un spatiu de cazare pus la dispozitie gratuit pentru parintii care vin de departe cu copiii lor la centrele oncologice din tara. 

Nu am avut nici o temere, dar am descoperit lectii despre sanatate, familie si bucuria prezentului. De asemenea pe sotia mea cunoscut-o în tabăra MagiCAMP 2015 și am cerut-o de soție la focul de tabără din MagiCAMP 2016, in seria copiilor de la Republica Moldova.

 

Cum te-ai hotarat sa strangi bani pentru aceasta organizatie

Eu eram sănătos și nu făceam nimic, așa că m-am înscris la semi maratonul de la Cluj și am întrebat prietenii dacă vor să adopte un kilometru și să doneze pentru copiii MagiCAMP.

In 2018 alerg 3200 km pentru 320 copii, la 12 competiții din întreaga lume. În fiecare luna am avut un ultramaraton si acum m-am intors din Africa de Sud unde am alergat 100 km la Ultra Trail Cape Town. Cancerul nu face alegeri, nu contează din ce mediu sau din ce colț de lume vii.

 

Cand ai inceput sa alergi

Am început să alerg in 2015 și să strâng bani pentru tabăra care mi-a schimbat viața. Mai întâi în Cluj-Napoca, în România, apoi în Europa. Acum se pare că nu îi mai ajunge continentul. Este un proiect care a rămas în inima mea și sunt 100% implicat. Sunt recunoscător că pot să alerg în lume, iar prin perseverență și dăruire vreau să dau tuturor un exemplu de mai bine.

Îmi amintesc de o fetiță care la început era introvertită, purta perucă și nu interacționa cu voluntarii, dar în ultima zi a intrat în piscină fără perucă și radia de fericire. Se simțise parte dintr-o familie, unde nimeni nu o judecă și toți o acceptă exact așa cum este.

 

Primul maraton

Am alergat la prima mea cursă în aprilie 2015, la o competiție de 21 km, în Cluj-Napoca, și am alergat în 1 oră și 29 minute. Aveam o pereche de tenesi de baschet si nu stiam nimic despre hidratare sau cu sa te pregatesti. Mi-am pierdut unghile de la picioare, 3 zile nu m-am putut ridica din pat si inca 4 zile am mers ca un pinguin, dar eram fericit ca am putut sa ajut si sa strang bani pentru copii.

”Mind over body” a fost cel mai important lucru pe care l-am invatat. Corpul nostru poate sa faca lucruri incredibile, limitele sunt doar in capul nostru. Dupa aceasta competitie m-am inscris la un triathlon la Brasov si de atunci am participat la maratoane, Iron Man, ultramaratoane si alte competitii. Soția mea mi-a spus într-o zi: “Vlad, pașii tăi dau aripi copiilor!”.

 

Până la Polul Nord

Pentru 2019 mi-am propus să ridic ștacheta, să găsesc competiții mai dificile și să ajut mai multi copii. Am citit cartea lui Tibi Useriu și mi-a placut provocarea de la Polul Nord. Cred că este o binecuvântare să pot alerga, un dar pe care vreau să-l folosesc și la 6633 Arctic Ultra pentru a ajuta copiii.

6633 Arctic Ultra are loc în Eagle Plains, Yukon, Canada și este considerat cel mai dur ultramaraton din lume. Prin cel mai recent proiect al Asociatiei, Bursele educationale MagiCAMP, vreau sa prevenim abandonul scolar al copiilor cu afectiuni oncologice si sa-i sprijinim in acelasi timp pe cei cu rezultate bune la scoala.

Ne propunem de aceea sa sustinem 100 de copii cu burse in valoare de 500 de lei, timp de 12 luni, 6.000 lei per copil. Bugetul total fiind de 600.000 de lei. Dacă sunt persoane care rezonează cu scopul pentru care alerg pot sa ajute si să doneze în contul RO13INGB0000999905454114 sau online prin paypal pe www. magicamp.ro. Orice sprijin contează, oricât de mic.

Editia din 2019 la 6633 Arctic Ultra este cea de-a unsprezecea și are o cursa de 120 mile și una de cursa de 350 mile pe Teritoriile de Nord-Vest din Canada. Locul de start este Eagle Plains Hotel și se va încheia la Tuktoyaktuk, dupa un itinerariu care include atingerea Cercului Polar în primele 23 de mile. Când l-am vazut pe Tibi cu steagul României la linia de sosire, am decis că o să fac și eu la fel pentru copiii cu afecțiuni oncologice din România.

Traseul este dificil prin condițiile de la Polul Nord și are 4000 diferență de nivel. Pe lângă acest aspect fiecare concurent este pe cont propriu, trebuie să își tragă o sania cu tot ce are nevoie și trebuie să fie puternic mental. La fiecare pas sunt riscuri, fie ca pot apărea degerături, furtuna să iti arunce sania sau să orbeasti din cauza cristalelor de gheață.

 

Antrenamentul

Toate competitiile sunt importante pentru pregatirea fizica și mă ajută să trec peste cele mai dificile obstacole care mă încearcă pe traseu. În tabăra din 2018 am întâlnit un băiat pe nume Mario care a rămas blocat pe traseul din parcul de aventură. Nu mai vroia sa continue, îi era prea frică să treacă de o porțiune. Am mers la el, l-am încurajat și Mario a fost de acord să urce în spatele meu și să continuam împreună. Mario mă încuraja ”Hai că poți Vlad. Mai ai un pic. Încă puțin și am reușit.” Împreună am terminat traseul și această amintire ma ajuta psihologic să termin cursa de la Polul Nord oricât de dificil va fi.

Mi-am comandat sanie, am pregătit echipamentul și pregătirea fizică este în derulare deoarece mă antrenez pentru competițiile din cauza ”3200 km pentru 320 de copii”. Pe lângă acest antrenament, am adăugat aclimatizarea la frig, tras de sania pe plat și diferență de nivel, alergări pe temperaturi scăzute îmbrăcat sumar, exerciții de crossfit, alimentație diversificată, odihnă suficientă și timp cu familia.

Cu toții suntem învingători, fie că terminăm cursa primul sau ultimul. Motivația de a alerga pentru copii este forța care ma ajutat să nu renunț și să ajung unde sunt acum. În Franța, am participat la Echappe Belle și a alergat 143 km, cu 11.100 diferență de nivel în 50 ore și 8 min. A fost cea mai dificilă alergare de anul acesta și m-a ajutat să depășc mental și fizic pragurile de durere și provocările distanțelor mai mari.

 

Înainte de cursă

Am emotii inainte de start, dar stiu ca atata timp cat am pregatit totul pentru cursa mental desi sunt la start, ma vad la finish si stiu ca voi reusi indiferent de ce voi intampina pe traseu. In Suedia am alergat 160 km la Kullamannen 2018. Am cazut, m-am ridicat, mi-am luxat stângul si dreptul, am aplicat fasa, am avut inflamati mușchii, am aplicat crema. Cand am vrut sa renunț, m-am gândit la copiii din MagiCAMP si nu am renuntat. Iar la finish esti pe deplin fericit.

Incerc sa unesc oamenii si sa aratam ca in Romania se poate, asa cum s-a intamplat cu MagicHOME, campania ”Scaunul Rezistenței” de la finalul lui 2017, unde timp de 23 de zile, oamenii au stat zi și noapte pe un scaun, într-un salon improvizat de spital la Galeria de Artă Contemporană din București, până când au reușit să strângă 100.000 de SMS-uri, donând 2 euro la 8844 cu textul ”MAGIC” și implicit, o parte din banii necesari construirii unui refugiu pentru 30 de familii lângă cel mai mare spital oncologic din București, unde părinții să poată să gătească, să se spele, să plângă.

 

Invataturi de la Tibi Useriu

L-am întrebat pe Vlad Voiculescu daca este de acord să alerg la 6633 Arctic Ultra pentru MagiCAMP și apoi am vorbit cu Tibi Useriu, despre ce vreau să fac, rugându-l să-mi fie mentor. După întâlnirea cu Tibi de la Cluj am început pregătirea pentru cursa. În ianuarie merg la Tăsuleasa pentru câteva antrenamente alături de Tibi, unde voi exersa trasul de sanie, bivoac și alte activități pentru competiție.

Cel mai valoros lucru pe care l-am invatat este faptul ca 50% este pregătire fizică și 50% pregătire mentală. Îi mulțumesc mult pe aceasta cale lui Tibi pentru tot ajutorul oferit în acest demers si tuturor prietenilor care sunt alaturi.

Vă mulțumesc pentru sprijinul vostru și pentru că faceți acest material ca mesajul de speranță să ajungă la oameni pe care altfel nu i-aș putea întâlni.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related