Scott Goodson face o chestie care pare destul de complicată, mai ales în lumea polarizată a lui 2018: unește oamenii în jurul unor cauze și construiește mișcări. Este fondatorul StrawberryFrog, companie care se ocupă cu "movement marketing". Scott a stârnit astfel de mișcări culturale pentru Google, Emirates Airline, Heineken, Jim Beam. Și a scris despre subiect în cartea "Uprising: How to Build a Brand and Change the World by Sparking Cultural Movements". Despre movement marketing a vorbit și la TNB, în cadrul conferinței Creativity4Better, organizată de IAA România la începutul lunii octombrie.
La URSUS Talks, Scott Goodson a povestit cum, în prezent, e mai ușor să faci oamenii să se alăture unei mișcări decât în trecut. Tot în vremuri apuse, brandurile erau de neclintit. Acum, ele sunt ușor de interceptat, iar relația cu consumatorii a fost profund zdruncinată. Cum poate fi refăcută? Având grijă de consumatori. Dacă ei trăiesc mai mult și sunt fericiți, vor cumpăra mai mult.
Noua relație a consumatorilor cu brandurile
Nu există nicio relație, oamenilor nu le mai pasă de branduri. A fost o vreme când brandurile erau de neatins și segmentele de piață de nemișcat. Dacă aveai un brand de scutece sau de lame de bărbierit, erai de neatins. Acum fiecare sector e ușor de mișcat. Poate fi interceptat de branduri noi. Mai sunt încă oameni cărora le pasă de branduri mari, ca Apple de exemplu, dar în cea mai mare parte, oamenii nu mai sunt interesați de branduri.
Trebuie regândită ideea de angajare a consumatorilor și a relației brandurilor cu ei. Oamenii nu se așteaptă la prea multe de la branduri: să fie de calitate și accesibile, ușor de folosit.
Pe scara deciziilor, în trecut, aveai niște etape clare: awarness etc. Dar acum nu mai sunt valide, pentru că poți să construiești popularitate și să fii interceptat online de alt brand care îți ia consumatorul. De exemplu, vrei să cumperi un pat. Știi un pat faimos, ai văzut o reclamă, te-ai hotărât să îl cumperi și intri pe internet. Și acolo găsești mesaje de la alte branduri de paturi și vezi rezultate care îți spun că patul ăla nu e bun deloc și oameni care spun că au cumpărat și nu au fost mulțumiți. Și toate mesajele acestea sunt false. Nu te mai poți încrede în internet. Și ca brand trebuie să îți dai seama cum să ieși din asta.
Cum să construiești o mișcare
Poți să construiești o mișcare plecând de la ceva de care ești pasionat și în același timp să te gândești la o strategie care oprește interceptarea.
E mai ușor să construiești acum o mișcare decât în anii trecuți, pentru că acum toți știu ce e aia o mișcare. Și dacă întrebi pe cineva dacă vrea să se alăture, va spune: Daaa. Acum vreo 3 ani ar fi întrebat: Ce e aia? Acum vor spune: Da, vreau și eu să mă alătur.
Brandurile nu trebuie să își asume un punct de vedere politic, ci să găsească cauze care unesc oamenii din orice tabără politică. Și să sperăm că aceste cauze vor duce la mișcări pozitive. Pentru că mișcările pot fi folosite pentru bine sau pentru rău, așa cum se poate vedea în jurul nostru.
Responsabilitatea de brand
Nu e vorba neapărat responsabilitate, ci avantaj financiar. Dacă consumatorul tău duce o viață lungă și fericită, va cumpăra mai mult. Dacă aerul e curat, va trăi mai mult. Dacă mâncarea îi face bine și nu îl îngrașă, nu va face atac de cord, iar asta e în interesul companiei. Să atingă probleme importante și să facă bani pe termen lung. E mai greu să câștigi consumatori noi. Așa că dacă ai un cosumator fericit, tratează-l bine și va trăi mai mult și va cumpăra mai mult.
URSUS Talks a avut loc în cadrul Creativity4Better, conferință organizată de IAA România pe 2-3 octombrie la București.