Cristian Bajora: În era asta digitală, oamenii au nevoie să relaționeze cu alți oameni într-un mediu neconstrâns

Cristian Bajora: În era asta digitală, oamenii au nevoie să relaționeze cu alți oameni într-un mediu neconstrâns

Economiști, ITiști, oameni de comunicare, bancheri, medici, studenți. Ba chiar și un gardian de la închisoare, un tehnician dentar și o cântăreață de la operă. Toți, cursanți ai unei școli de actorie pentru neprofesioniști. Școala s-a numit TeenMedia; fondatorii se așteptau la participanți școlari și liceeni. S-au prezentat cursanți de toate vârstele, de la liceeni la pensionari.

Acum 9 ani, Cristian Bajora fonda academia după un an de locuit în SUA, unde a văzut grupuri de adulți amatori care se organizau artistic în teatre de dimensiunile teatrelor de stat din Romania.

Absolvent de Regie Film și Televiziune (Universitatea Media), Cristian a lucrat în televiziune ca director artistic la Antena 1 și Kanal D, dar a părăsit zona pentru a se concentra pe teatru. A fondat teatrul independent În Culise și cursurile de actorie TeenMedia Academy, iar de doi ani activează și în zona video prin agenția de producție It’ShowTime Media Production.

La aniversarea celor nouă ani, TeenMedia Academy a pus bazele unui festival de teatru: între 20 și 30 septembrie, în cadrul"NOUĂ ani de spectacole #despreoameni", vor urca pe scenă numai actori neprofesioniști.

Iar după festival, spectacolele vor intra în stagiunea cafenelei-teatru Artist Cafe și se vor juca în fiecare luni, cu intrare liberă.

 

Scurt istoric al academiei

În 2008 am locuit timp de un an în SUA și am avut ocazia să observ modul de organizare a industriei de spectacol de acolo. Având în vedere că în țară lucrasem foarte mult timp cu o trupă de teatru de liceeni, am fost impresionat să văd că americanii aveau grupuri de neprofesioniști adulți care gestionau și activau artistic în teatre de dimensiunile teatrelor de stat din Romania, susținuți de comunitățile din orășelele respective. Lucrul asta mi-a dat speranta ca se poate face asta și în țară. Motiv pentru care, atunci când m-am întors, în 2009, am pornit pe acest drum – o școală de actorie pentru actori neprofesioniști pe care am numit-o TeenMedia.

Am fost plăcut surprins ca într-un moment zero, în care pe piața din România nu existau astfel de locuri, a existat o cerere mare pentru acest serviciu care până la urmă înseamnă investiția unui individ în sine însuși, lucru de multe ori neglijat în momente grele din punct de vedere economic (Să nu uităm că 2009 a fost anul declanșării faimoasei crize economice). Iar asta mi-a demonstrat câtă nevoie au oamenii de un spațiu în care să-și recâștige libertatea, spontaneitatea, capacitatea de a se juca fără teama de greșeală. Ușor, ușor, am început să avem din ce în ce mai mulți cursanți și să observăm rezultate: oameni care prindeau aripi, se transformau pur și simplu în urma cursului.

Au fost multe locuri, multe spatii, multe teatre în care am jucat spectacolele pregatite alături de cursanții noștri, iar ceea ce mă bucură enorm este că în timp, evoluția noastră a fost în tandem cu a lor și s-a reflectat și în performanțele deosebite pe care le-am atins alături de cei mai vechi dintre (deja) ”actorii” noștri.

Iar printre aceste performanțe se numără experiențele de neuitat prin care au trecut deja sute de oameni, spectacolele jucate pe cele mai importante scene din țară (Teatrului Național București, Teatrul Nottara sau Godot Café Teatru), premiile obținute alături de cei pe care i-am pregătit, dar și mulți (actual) absolvenți de teatru care care au descoperit că acesta este drumul pe care vor să meargă datorită experienței TeenMedia.

 

Cursuri

Pornim de la dezvoltare personală. Oamenii au nevoie în era asta digitală să relaționeze cu alți oameni într-un mediu neconstrâns. Să cunoască oameni noi, să-și îmbunătățească skill-urile de comunicare, să învețe să vorbească în fața unui public, să reușească să vândă mai bine, să se concentreze mai ușor pe task-urile din viața de zi cu zi, să fie persuasivi, să-și utilizeze corpul pentru a transmite un mesaj integrat. Iar noi oferim acest "pachet complet" să-i spunem, într-un serviciu pe care îl denumim "cursuri de actorie". E despre oameni, despre a descoperi în fiecare dintre ei lucruri pe care cel mai probabil în viața de zi cu zi, la job, nu au timp să le conștientizeze, să le descopere.

Si continuăm cu teatru, film și vorbim despre culisele acestei arte, lucruri pe care cei care participă la workshop-urile noastre le găsesc foarte interesante.

Îmi aduc aminte că atunci când am început lipeam afise alb-negru A4 pe stâlpii din oraș și aveam și un slogan - "Noi te facem actor!". Deși, într-adevăr, avem ceva actori creați în "laboratorul" TeenMedia - Dorin Enache, Claudia Ene, Gratiela Popa, Mihai Badoi și mulți alții, în timp am renunțat la acest slogan pentru că am descoperit împreună cu cei care vin la cursuri că TeenMedia e mai mult decât atât, nu-i vorba despre a deveni actor, ci despre a-ți însuși un nou stil de viață.

La începutul unui nou curs spun întotdeauna că ceea ce mă interesează pe mine este ca la sfârșit participanții să devina niște spectatori de performanță pentru teatru mai degraba decât să obțină performanțe pe scenă. Apoi, să ia tot ce le dăm în cele 24 de întâlniri și să folosească în fiecare zi. Cursul ăsta nu îl facem noi, trainerii, ci îl fac ei, cei care participă, pentru că dacă se implică suficient, ceea ce se întâmplă la TeenMedia le poate schimba viața.

Si ca să ajungem în concret - la modulul de începători folosim exercitii si tehnici de arta actorului, traduse pentru nivelul acesta de neprofesionist - pe care le punem în legatură cu experiențele de viață, le explicăm cum pot folosi aceste tehnici pentru a deveni mai buni în ceea ce fac, pentru a se cunoaște mai bine și pentru a reuși să fie niște oameni întregi. Apoi îi aruncăm în scenă, de unde rămân cu povești fantastice, iar noi cu imaginea bucuriei din ochii fiecăruia pentru tot ce li se întâmplă.

La modulele de avansați începem să lucrăm metode specifice, dezvoltate de maeștri în arta actorului care vin în completarea informațiilor de la modulele de începători.

Cei care ajung la concluzia ca această activitate îi dezvoltă, le face plăcere și își doresc să-i dedice mai mult timp și implicare ajung să facă parte din Grupa de Elită TeenMedia și să participe la cele mai îndrăznețe proiecte pe care le propunem pe aici.

Profesorii noștri sunt actori, regizori, compozitori, coregrafi, specialiști în artele spectacolului, dar și în zona de comunicare. Anul acesta line-up-ul va fi Alex Vlad, Patricia Ionescu, Grațiela Popa, Mihai Bădoi și subsemnatul.

 

Cursanții

Am denumit școala TeenMedia pentru ca ne așteptam să avem participanți școlari și liceeni, am crezut că ei au cea mai mare nevoie. Ei bine, aici am fost luați prin surprindere pentru că am avut și avem cursanți de toate vârstele. De la liceeni la pensionari. Este minunat să vezi oameni de 50-60 de ani care participă la cursurile noastre pentru că poate și-au dorit să facă asta în tinerețe și nu au reușit și apoi, după curs, ne îmbrățișează și ne mulțumesc. Pentru mine asta e impresionant. Că putem oferi oamenilor o astfel de experiență.

Avem la cursuri oameni din toate domeniile: economiști, it-ști, oameni de comunicare, bancheri, medici, studenți, care fie vor să se dezvolte personal, fie caută să fie mai aproape de această artă și să încerce scena și din altă postură decât cea de spectator sau care chiar vor devină actori de profesie. La un moment dat am avut și un gardian de la închisoare, un tehnician dentar, o cântăreață de la operă – acestea sunt meseriile mai sexy.

Am reușit și reorientări profesionale - oameni care au venit, au prins gustul și la 45 de ani au început facultatea de actorie. Asta mi se pare extraordinar.

Nu cred ca profilul cursanților noștri s-a schimbat. Sunt aceeași oameni frumoși, care își doresc culoare în vie«țile lor, poate într-un moment greu pentru ei, poate pentru această dezvoltare personală. Avem și recomandări de la psihoterapeuți pentru că, se pare, au văzut rezultatele pe pacienții lor. În general sunt oameni care știu că pot găsi în ei acel "spark" pe care noi, aici, îl punem în valoare.

 

După absolvire

Bucuria spectacolului combinată cu tristețea că s-a terminat. Și atunci își doresc să vină  iar și iar. Avem un procent de peste 60% de persoane care aleg sa vină mai departe la modulele de avansați. Avem persoane care au transformat TeenMedia intr-un hobby important, un fel de a doua meserie, și sunt cu noi de ani de zile. Cel mai vechi dintre cursantii nostri vine de 8 ani aici.

Tot ce avem postat pe internet - articole de blog, testimoniale pe site, sunt reale, sunt reacțiile acestor oameni după ce ne întâlnesc. Mi se pare extraordinar.

 

Motivații

 Așa cum am spus, vin în primul rând pentru dezvoltare personală.  Vin să scape de emoții, de timiditate. Vin pentru ca își doresc să facă "ceva pentru ei". Își doresc să-și facă prieteni. De cele mai multe ori, ne spun ca așteptările lor au fost mult depașite de programele noastre.

 

Surprize și învățături

Si noi învățam de la ei. Învățăm în primul rând cât de mult te poate săraci societatea în care trăim de trăiri. Si împreună cu ei, ne amintim de emoție.

Povești sunt multe. Căsătorii - avem câteva cupluri care s-au căsătorit după ce s-au cunoscut la cursurile noastre și anul ăsta vom avea și primul copil :) Surpriza a fost Grațiela, care cu un background in economie și un talent fantastic pe scenă  a ales să devină actor. Dorin, care este apreciat și joacă la teatre importante în București. Surprize au fost toți acei oameni care m-au strâns în brațe si mi-au șoptit "Mulțumesc". Craciunuri împreună, Revelioane. Practic în toată povestea asta sunt doar lucruri pozitive.

 

Festivalul

In fiecare an, cu ocazia aniversării, lansăm provocări din ce în ce mai mari pentru Grupa de Elită. Dacă anul trecut i-am trecut prin experiența realizării unui musical, cu pregătiri de canto, coregrafii și costumații strălucitoare, plus adaptarea unui film pe care l-am transformat ulterior într-o producție impresionantă, cu 40 de actori care stăteau timp de 1h45 pe scenă. Deci joaca noastră a devenit destul de serioasă.

Anul acesta am pus și bazele unei asociații culturale din care fac parte toți cei care sunt implicați în această activitate, iar festivalul a fost o mișcare firească pe treapta evoluției și, așa cum vă povesteam la început, un pas înainte spre demersul nostru de a înființa un spațiu destinat neprofesioniștilor (după modelul american) în care aceștia să activeze artistic, să fie susținut de comunitate și să ofere înapoi comunității spectacole de calitate, cu intrare liberă.

La finalul evenimentului, aceste producții la care se lucrează de la începutul anului și prezentate in premieră in cadrul festivalului își vor continua viața și se vor juca prin rotație, in fiecare zi de luni, pe scena din Artist Café. Iar anul viitor sperăm să reușim să petrecem aniversarea de 10 ani în acest spațiu al nostru despre care vă povesteam, cu ediția 2.

„Nouă ani de spectacole – #despreoameni” sărbătorește cei nouă ani în care am crescut frumos, prin provocări, experiențe, pasiune și multă dragoste de oameni. Lună de lună, an de an, oameni ca voi, cu job-uri ca ale voastre, ne-au călcat pragul cu dorința să-și schimbe viața prin cursuri de actorie. Atât de simplu. Și împreună am reușit, puțin câte puțin, să schimbăm lumea în bine.

Acum suntem o comunitate de iubitori de teatru, de colegi de scenă, de artiști, dar cel mai important, o comunitate de prieteni, o lume a noastră, o familie. Familia TeenMedia Academy.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related