Maratonul Book Run, spectacole-lectură care includ întâlnirea cu scriitoarea Nora Iuga, povești din teatrul românesc cu Dinu Săraru și concert The Mono Jacks se numără printre evenimentele pe care le-am pregătit în acest weekend la UNDERCLOUD.
Concertul acustic al celor de la The Mono Jacks de sâmbătă de la ora 22:00 este o premieră pentru UNDERCLOUD, fiind pentru prima dată în cei 11 ani când în cadrul festivalului are loc un spectacol de muzică. The Mono Jacks este unul dintre cele mai importante repere de muzică alternativă românească.
Alte evenimente de neratat vor fi a două ediție a maratonului Book Run, spectacolele-lectură dramatizate după cărți scrise de Herta Müller sau Nora Iuga, dialogul cu Dinu Sararu, dramaturg și fost director de teatru, dar și reprezentații din țară și din străinătate pentru care biletele sunt aproape epuizate.
Weekendul UNDERCLOUD începe astăzi de la ora 19:00 cu spectacolul „Complet Alb”, un performance în care spectatorilor li se pun ochelari negri pe ochi și experimentează lumea prin percepții, asemeni unui nevăzător. Scenariul vrea să declanșeze multiple meditații: De ce suntem atât de orbi câteodată? De ce nu ne mulțumim cu puțin? De ce nu prețuim incredibilele bogații care ni s-au dat?
De la ora 19:00 va avea loc „Victory over the sun”, o reprezentație din Anglia care are la bază spectacolul „Victorie asupra Soarelui - Prima operă futuristă din lume” care a avut premieră în 1913 la Sankt Petersburg și care la acel moment a atras foarte multe critici negative. În cadrul acestui eveniment din urmă cu o sută de ani a fost prezentat pentru prima dată „pătratul negru”, imagine care ulterior devenea simbolul unui nou curent în artă: suprematismul.
La ora 20:00 aflăm care sunt „Vârstele lunii”, într-un spectacol în care Byron și Ames, prieteni din copilărie, se regăsesc după foarte mult timp. Întâlnirea este marcată însă de neînțelegere și de dificultatea reapropierii. Actorii Gelu Nițu și Constantin Cojocaru ne vorbesc despre bătrânețe, moarte, ambiguitatea memoriei și speranța că dragostea poate ușura apropierea inevitabilă de eclipsa finală.
Festivalul continuă de la ora 21:00 cu „În doi”, un spectacol performance care are loc într-o mașină, în fiecare seară. Producția este regizată de Alexandru Nagy după un text de Matei Vișniec, cu actorii Alina Chinie și Dani Ionescu.
Chris Simion- Mercurian, regizoarea si fondatorul UNDERCLOUD, vrea ca de la ora 21.30 să alegem „Care dintre noi”. Autoarea va citi texte din recenta perioadă care a inspirat-o: experiența post operație, a chimioterapiei și radioterapiei. Alături de ea, pe scena vor urca Maia Morgenstern, Ilona Brezoianu, Carla-Maria Teaha. Lectura va fi însoțită de fotografiile realizate în această perioadă de prietena sa Cătălina Flămînzeanu. Spectacolul este parte a unui proiect mărturisire care va continua în luna decembrie cu lansarea romanului „Care dintre noi sunt eu?”
Sâmbătă, 25 august
Sâmbătă dimineață, de la ora 09:30, alergăm…pentru că este cea de-a treia ediție a maratonului UNDERCLOUD Book Run. Fiecare participant va alerga sau va merge cu o carte în mana, cartea care i-a schimbat viața si pe care dorește să o doneze Bibliotecii UNDERCLOUD- pentru a schimba și alte vieți. Cartile vor fi donate secțiilor de chimioterapie din spitalele bucureștene. Maratonul se desfășoară între sucursala Raiffeisen Bank de pe Calea Victoriei, traseul continuă prin Centrul Vechi și se termină la ARCUB- Gabroveni.
Seara vă veți întâlni de la ora 19:00 cu Maia Morgenstern și Carla-Maria Teaha în spectacolul-lectură “mai draguț decat dostoievski”, bazat pe cartea scrisă de Nora Iuga si Angela Baciu și dramatizat de Chris Simion-Mercurian. Spectacolul are loc în prezența poetei, prozatoarei și traducatoarei Norei Iuga, care vine pentru prima dată în cadrul UNDERCLOUD. Una dintre contribuțiile importante ale Norei Iuga la cultura românească este traducerea operei Hertei Müller.
De la ora 20:00 căutăm în „Butoiul cu fericire” împreună cu Anca Sigartău și Tiberiu Paun. Ea este o chelneriță care ia totul în glumă, deși nu are o viață prea roz. El, profesor universitar și matematician, ajunge în barul de mâna a doua în care lucrează chelnerița, momit de o studentă blondă. Între profesor și chelneriță se creează o relație ciudată de prietenie, bazată pe o sinceritate câteodată amuzantă, alteori dureroasă.
„Grounded”, spectacolul pe care îl puteti vedea de la 20:30, ne-o prezintă pe Isabela Neamțu în postura de femeie pilot de bombardier care devine mamă și soție. Însă atunci când se întoarce din concediul de maternitate și își dorește să zboare din nou, sistemul o „reciclează” și o trimite să piloteze drone în deșert. E posibil pentru o ființă umană să meargă la război în fiecare zi și apoi seara să-și sărute fetița de noapte bună?
Adrian Titieni, Alexandru Papadopol, Mircea Gheorghiu, Emanuel Pârvu, Constantin Cojocaru (voce) fac „O Spovedanie” de la ora 21:30. Doi frați se întâlnesc întâmplător într-un bar, fiecare dintre cei doi fiind acolo pentru a rezolva aceeași problemă – moștenirea tatălui, aflat încă în viață. Cel mic se întâlnește cu directorul spitalului unde este internat tatăl său, cel mare vine să discute cu un preot. Un spectacol în care dezbaterea dintre religie și ateism are un final neașteptat.
Sâmbătă, ca în fiecare zi de festival (mai puțin 31 august), ne întâlnim de la ora 21:00 în mașină, “In doi”.
The Mono Jacks susțin de la ora 22:00 primul concert de muzică live din istoria festivalului. Trupa alternativă va susține un recital acustic în care va interpreta piese ca „1000 de DA”, „Infinit”, „Tablou”, „Un sfert de secundă”. Concertul este SOLD-OUT.
Duminică, 26 august
Duminică de la ora 17:00 ne amintim de actorii și regizorii din teatrul românesc într-un dialog cu Dinu Săraru, fost director al Teatrului Mic și Teatrului Foarte Mic (1977-1990), cat și directorul Teatrului Național din București (2001-2004). Intrarea este libera!
De la actrița Simona Măicănescu aflăm de la ora 18.00 că „Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi”. Spectacolul-lectură este dramatizat după romanul Hertei Müller în care ne este prezentată povestea unei tinere persecutate de Securitate în România ultimilor ani de comunism. Romanul poate fi considerat unul autobiografic, Herta Müller intrând în vizorul Securității după refuzul ei de colaborare.
De la ora 18:00 suntem „Sub pragul de sus” cu Răzvan Vasilescu, un bibliotecar olandez care găsește un bilet de curățătorie într-o carte returnată 113 mai târziu. Descoperirea îl face să plece într-o călătorie fabuloasă în căutarea personajului căruia i-a trebuit mai mult de o viața de om să returneze un ghid de călătorie împrumutat. În final, bibliotecarul ajunge la o concluzie extraordinară. Curioși să aflați care e?
„MaRo” vine de la ora 19:00 să ne arate bizareriile relaţiilor româno-maghiare prin zece scene uşor absurde care ne fac sa râdem cu lacrimi. Întâmplările se petrec în Transilvania, unde se întâlnesc mândria etnică şi complexul de inferioritate, sentimentele de dominare şi nemulţumirile reale, durerea sinceră şi umorul, condimentate bineînţeles cu multe gâlcevi şi bruftuieli.
La ora 21.00 vine iar mașina să ducă doar trei norocoși la performance-ul „În doi”.
Dacă tot suntem la UNDERCLOUD, începând cu ora 21:00 vedem “Stă să plouă”, un spectacol despre prietenie, copilarie, abuz, iubire, după textul și regia Liei Bugnar. „Stă să plouă” este numele unei trupe de tinere care cântă muzică ușoară. Momentan, doar într-o garsonieră mică, un loc numai bun de visat la turnee de binefacere în Africa, atunci când trupa va ajunge faimoasă și plină de bani. Deocamdată e ziua de plătit chiria și proprietarul vine personal s-o colecteze.
Bilete la UNDERCLOUD – Ediția 11
Spectatorii beneficiază de campania 1+1 susținută de Raiffeisen Bank: la 1 bilet cumpărat cu un card Raiffeisen Bank de la Casa de Bilete ARCUB- Gabroveni (str. Lipscani 84-90), al doilea bilet este oferit cadou. Această promoție nu este valabilă pentru biletele cumpărate online și pentru concertul The Mono Jacks.
Biletele pot fi achiziționate și online prin mystage sau eventbook.
UNDERCLOUD a fost creat în 2008 și este primul festival de teatru independent din România. Din 2014 se desfășoară sub egida programului „Europe for Festivals. Festivals for Europe”, un important certificat internațional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.
UNDERCLOUD este un eveniment organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB (Str. Lipscani nr. 84 – 90 cu corespondent în strada Gabroveni nr. 50-53).
Eveniment cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Sponsorii ediției 11: Raiffeisen Bank, Staropramen, Kinder, Samsung, Santal, Aqua Carpatica.
Promovat de: Adevărul, Dilema Veche, Euromedia, National Geographic, IQads, Agerpres, BIZ, Liternet.ro.
Aplaudat de Radio Guerrilla din 2008.
UNDERCLOUD este creat și organizat de Asociația UNDERCLOUD.