Arta de strada n-ar trebui sa discrimineze intre mediul urban si cel rural. Chiar daca potentialul artei urbane poate fi valorificat mult mai bine (aviz autoritatilor care investesc in sculpturi de milioane de euro si fantani arteziene cu lumini colorate), IRLO ne spune ca in mediul rural, arta de strada chiar e de negasit. Si asta e o directie pe care i-ar placea sa mearga in continuare.
IRLO e unul dintre putinii artisti stradali care se intretine din asta. Evita colaborarile cu brandurile, prefera proiectele culturale, pe "putini bani sau deloc" pentru ca la final se simte mai implinit. Va asteapta la depanat povesti de pe 27 august pana pe 2 septembrie, cand se petrece saptamana Bailor Culturale Herculane, eveniment artistico-cultural dedicat unei statiuni balneare istorice, uitate de cateva zeci de ani . Dar nu stati pe capul lui prea mult, are de pictat pe blocul ANL din strada Trandafirilor cele douasprezece munci ale lui Hercule.
Alte 3 murale vor fi produse in timpul evenimentului, semnate de KERO ZEN & Ocu, Ion Barbu si Obie Platon. Programul cuprinde mai multe tipuri de activitati, intre care si un workshop cu Dan Perjovschi.
Initiativa Bailor Culturale Herculane
Eram langa Andreea (n.r. Andreea Sasaran, curator si manager de proiect, reprezentanta a Asociatiei Culturale pentru Interventie Artistica) cand i-a venit ideea. Mi-a placut din start. Fiind parteneri de viata, am zis sa fim si parteneri in profesie. Eu am descoperit recent statiunea asta, anul trecut. Natura e magica acolo. Paraselile intotdeauna mi-au placut. Baile-mi prind bine.
#todo
O sa pictez muncile lui Hercule. Cred ca procesul inspiratiei e destul de evident considerand numele locului. Hercule e un erou al copilariei mele (Playstation), dar recent am descoperit cat de profund e mitul lui. E o metafora despre muncile noastre psihologice, despre lupta cu egourile, despre autorealizare.
Evolutia artei de strada in Romania
Inca e prea putin sustinuta de autoritati. Nu exista initiative din partea lor spre a investi in directia asta. De obicei arta din spatiul public inseamna sculpturi de milioane de euro sau fantani arteziene. S-a pierdut ce a insemnat mai demult pictura murala. Cred ca e nevoie de mai multi oameni care sa scrie proiecte, sa se mobilizeze ca organizatori sau promotori ai acestei arte.
Inca suntem putini in breasla asta care traim din meseria noastra. Sper sa se schimbe in viitor situatia. Sa existe un sindicat, o uniune, ceva.
De obicei, genul asta de evenimente sunt in oras. Din ce in ce mai multe si mai mari. E bun ritmul de crestere. In orasele mai mici, fenomenul e inca la inceput, iar la sate nu exista. In viitor m-as implica cat mai mult in zona asta. Arta urbana in spatiul rural.
Publicul romanesc
Majoritatea e deschisa si gusta genul asta de arta. Se bucura vazand o zona gri murdara cum prinde viata prin culoare. Cred ca a crescut increderea in baietii cu sprayuri care vandalizeaza. Bineinteles intotdeauna exista si guri rele sau hateri... ca e kitchos, ca e tziganesc, etc.
Proiectele in care te implici
Merg si pe intuitie, mai fac si calcule cateodata, depinde de natura organizatorilor, cred, si cat de autentici ii simt. Evit zona de colaborari cu branduri, in care nu cred.
Advertisingul are mult interes in directia asta. Pe de o parte, e bine pentru unii ca pot castiga ok din proiecte din astea, pe de alta parte cred ca si strica. In zona mai culturala sunt putini bani sau deloc, dar se-ntampla sa fiu mai implinit la sfarsitul proiectului.
Vibe-ul militant al artistilor
Vreau sa cred ca, incet-incet sau din ce in ce mai repede, se trezesc oamenii. Vor schimbare. Nu mai inghit. Se revolta. Arta poate juca un rol foarte important in directia asta. Eu as vrea sa ma schimb pe mine in primul rand.