Cine trezește cultura adormită și cum se hrănește optimismul civic. La Băile Herculane

Cine trezește cultura adormită și cum se hrănește optimismul civic. La Băile Herculane

Sunt oameni care ajung la Băile Herculane și nu pot să plece indiferenți de acolo. Așa s-a întâmplat cu Patricia Blidariu, arhitect. După o vizită în zonă, surprinsă de frumusețea locului, dar și de stadiul avansat de degradare, a demarat spontan proiectul major al Asociației Locus, Herculane Project. Așa s-a întâmplat și cu Andreea Săsăran (Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică) - după ce a citit un articol, următoarea ei oprire în țară a fost Băile Herculane.

Am dat de o descompunere dulce-acrișoară a stațiunii de odinioară (sentiment de o recurență acută pe diverse meleaguri ale României), fotogenică pe de o parte, pe de altă parte cu monumente istorice inestimabile lăsate în paragină, povestește Andreea.

Când a început să se gândească alături de IRLO la un proiect de arte vizuale pentru reactivarea stațiunii, a aflat de Herculane Project. Și împreună au pus la cale Băile Culturale Herculane, o săptămână de culoare, arhitectură, patrimoniu, muzică, film, street art, ateliere artistice și supervibe la Băile Herculane, între 27 august – 2 septembrie

Prin acest eveniment, vor să atragă atenția asupra situației dezolante a patrimoniului milenar din Băile Herculane, să reactiveze spații publice cu picturi murale și să înceapă să hrănească un optimism civic și să producă o schimbare necesară într-un sit istoric. 

 Băile Herculane au o istorie vastă, definită de valoarea culturală, care împreună cu componenta balneară formau un tot unitar. În timp, componenta culturală a “adormit”, iar noi, prin acest proiect, sperăm să trezim din nou această latură.

Andreea și Patricia povestesc mai jos despre artă, optimism civic și zonele culturale adormite din România care așteaptă să fie trezite de cineva.

 

Ideea

Andreea: Anul trecut în vară citisem un articol despre Herculane, legat de clădirile aflate în uitare și jocurile imobiliare făcute cândva pe acolo. Așadar, următoarea oprire în drumurile mele prin țară a fost, desigur, Băile Herculane, unde nu mai fusesem din anii '90, când mergeam cu părinții pe valea Cernei (pentru timișoreni e relativ aproape stațiunea, la vreo 2,5h cu mașina).

Am dat de o descompunere dulce-acrișoară a stațiunii de odinioară (sentiment de o recurență acută pe diverse meleaguri ale României), fotogenică pe de o parte, pe de altă parte cu monumente istorice inestimabile lăsate în paragină.

Andreea Săsăran. Foto: IRLO

Dacă vedem că e ceva putred, punem mâna și facem, ca niște gospodari culturali ce ne aflăm. Cea mai la îndemână soluție, pentru mine, ține de artă și cultură în orice fel de spațiu pitoresc sau urban. 

Iar când începeam să gândesc, alături de IRLO, un proiect de arte vizuale pentru reactivarea stațiunii, am dat într-o publicație internațională de articolul Oanei Chirilă și astfel am aflat de Herculane Project. Bineînțeles, următorul pas a fost să contactez echipa Herculane Project pentru a ne uni forțele. La scurt timp după aceea cei de la HP au fost contactați de către Andreea Chindriș, (în acest moment co-curatoare BCH), cu aceeași dorință de a se implica într-un proiect în Herculane. Astfel s-a format un triunghi magic între artele vizuale, arhitectură, muzică și film, având ca scop comun revalorificarea locului cu pricina. Fiindcă e prea frumos acolo, serios!

Patricia: Având proiectul Herculane Project in desfășurare am fost contactați în primă fază de Andreea Săsăran și Irlo, iar mai apoi de Andreea Chindriș care ne-au întrebat dacă este posibilă desfășurarea unui proiect cultural în Băile Herculane.

Ilustrație de Semenic Outdoors

Acest lucru ne-a surprins plăcut și am decis să ne unim forțele, toate cele trei entități, pentru a produce mai degrabă un proiect cultural cât mai complex, decât două separate. Intervenția noastră a fost primită cu entuziasm de către Andreea S. și Andreea C, și astfel am pornit, împreună, la drum.

Autor: Ovidiu Hrin

 

Bariere. Surprize

Patricia: Cea mai complicată parte din organizare pentru noi, Asociația Locus, a fost coagularea echipei de organizare, deoarece cu toții suntem din orașe diferite. Odată ce ne-am pus în contact, proiectul a avut o dezvoltare fluentă, având cu toții același țel de a promova și reactiva spații în așteptare prin cultură.

Andreea: Care a fost cea mai complicata parte in organizare pana acum? Aș putea să vă răspund după ce se încheie această primă etapă a proiectului?

E ca atunci când crezi că ai trecut de greu, dar te-așteaptă hăul după colț. Important e să trecem peste "complicăciuni". Noroc că suntem o echipă de oameni creativi. Pentru mine, partea birocratică este cea mai dificilă, dar nu sunt nici prima, nici ultima care se confruntă cu asta, sunt sigură.

Bariere au existat la început în stabilirea spațiilor pentru picturile murale. Orice intervenție făcută în rază de 100m de o clădire de patrimoniu este încă în zonă de patrimoniu și necesită un aviz de intervenție și o comisie formată pentru a analiza dosarul de intervenție. Timpul era prea scurt, iar pereții doreau să rămână.

Foto: Herculane Project

În Herculane, până și pe drumuri din ieșire din stațiune, precum traseul spre Padina, sau pe drumul european (E70) există clădiri istorice aflate în Patrimoniul Național. Surpriza a intervenit chiar aici, când Primăria Băile Herculane a găsit soluții și pereți din oraș care așteaptă de-a dreptul să fie colorați. Este foarte bine pentru un proiect de artă și arhitectură în spațiul public, când este susținut din partea sectorului public.

Iar surpriza cea mai mare a venit când au început să se implice oameni din Herculane, să vrea să pună mână de la mână pentru a oferi cazare și masă voluntarilor implicați.

 

Menirea festivalului

Andreea: Nu l-aș numi festival, l-aș numi o săptămână de apel la participare și la conștientizarea importanței artei în viețile noastre. Și tare îmi place "să hrănim un optimism civic", cum a putut așa frumos să pună Cristi Neagoe în cuvinte. 

Foto: Herculane Project

Locus: Ne propunem ca în urma proiectului Băile Culturale Herculane să oferim comunității o nouă direcție, pozitivă, în relaționarea acestora cu spațiul public, arta stradală și arhitectura. În urma proiectului vor rămâne la dispoziția comunității o serie de picturi murale, prin care spațiul lor de zi cu zi va primi o nouă valență, cât și un pavilion, pe care aceștia îl vor putea utiliza pentru diferite activități sociale. Asfel, sperăm să lansăm membrilor comunității o invitație spre a se reconecta și a se bucura de timpul petrecut împreună.

 

Headline-uri

Andreea: Săptămâna de creație Băile Culturale Herculane va aduna la un loc niște oameni superbi, alături de care am și emoții să lucrez. 

Picturile murale vor fi realizate de Ion Barbu, IRLO, Kero & Ocu, Obie Platon. Conferințele despre artă în spațiul public, patrimoniu și design îi vor avea ca protagoniști pe Dan Perjovschi, Anca Majaru, Oana Bogdan și Ovidiu Hrin. Într-un jam session-concert ne vor încânta Ana Cristina Leonte, Albert Tajti, Dan Mitrofan și Tavi Scurtu ("guru-ul tobelor din România"). Iar Cinemobilul va proiecta 3 filme în spațiul public — ne bucurăm că prin susținerea Transilvania Film vom viziona filmul "România neîmblânzită". Tema și intenția țin de valorificarea și readucerea la viață a spațiului cultural din Băile Herculane.

Locus: Tema majoră a proiectului este arta, care înglobează arta stradală, muzica, filmul și arhitectura. Băile Herculane au o istorie vastă, definită de valoarea culturală, care împreună cu componenta balneară formau un tot unitar. În timp, componenta culturală a “adormit”, iar noi, prin acest proiect, sperăm să trezim din nou această latură.

 

De ce Băile Herculane

Andreea: Headline-ul principal al evenimentului, că m-ai întrebat adineaori, este natura din Băile Herculane și resursele bogate ale zonei de apă minerală și termală, apoi comunitatea, care este demnă de respect și știe cel mai bine ce înseamnă și reprezintă zona de la poalele munților Domogled, pe valea Cernei și ce "haiduci" au mai fost pe acolo. Pe lângă asta, dacă aveți reumatism și faceți o baie acolo, vă ajută, știu cazuri :-)

Merită prețuite natura și resursele de care beneficiem în țara-n care ne-am născut. Și dacă tot avem așezăminte în această natură, să încercam să punem în valoare Patrimoniul Cultural Național și să-l ducem mai departe în istorie.

Foto: Andreea Săsăran

Locus: Pentru noi, Asociația Locus, alegerea a venit de la sine, având deja proiectul HerculaneProject în derulare, al cărui scop este reactivarea arhitecturală și socială. După cum spuneam, Băile Herculane au o bază culturală, care poate fi o infrastructură prielnică pentru reactivarea orașului-stațiune. România are o multitudine de stațiuni balneare cu potențial cultural, unele într-o stare mai adormită decât Herculane, și sperăm ca acest proiect să creeze un precedent în ceea ce privește influența artei asupra spațiului urban, cât și de ce nu, să reușească să aibe un impact la nivel național.

 

Locul

Patricia: În câteva cuvinte, nu noi am ales Herculane, Herculane ne-a ales pe noi. Noi am început să lucrăm pentru Herculane din vara anului 2017, când cu ocazia unei vizite spontane acolo am fost surprinși pe de o parte de frumusețea locului, cât și de stadiul avansat de degradare. Fiind arhitecți, nu am putut rămâne indiferenți și astfel am demarat foarte spontan și rapid proiectul major al Asociației Locus.

Bineînțeles, acceptarea propunerii venită spre asociația noastră de a dezvolta împreună cu Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică proiectul Băile Culturale Herculane, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, este o oportunitate bună de a reactiva social Băile Herculane, cât și de a cunoaște oameni noi și de a veni în contact cu idei și trenduri actuale din cultură.

Foto: Herculane Project

 

Echipa

Andreea: La început am fost șapte: Andreea Chindriș, Oana Chirilă, IRLO, Irina Strungăreanu, Cristian Neagoe, Patricia Blidariu și cu mine. Doamna Maria Titel este cu noi pentru partea de contabilitate, iar în perioada evenimentului ni se va alătura și Ovidiu Zimcea pentru a documenta proiectul, precum și arhitecți de la Herculane Project pentru construcția pavilionului. Și, desigur, partenerii din Asociațiile Locus, Launloc, Cinemobilul și Primăria Băile Herculane. Apoi intervin și partenerii media în proiect, care ne ajută să răspândim în lumea largă mesajul și intenția noastră. Băile Culturale Herculane este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Între timp organizăm echipa de voluntari, care vor să ne ajute la fața locului pentru o desfășurare cât mai bună, unde ni s-a alăturat doamna Elena Bardac, ca voluntar. Ar mai fi de menționat Casa Lorabella, ne-a ajutat și sora mea și domnul Ionuț cu schelele, părinții mei vin cu gem și sigur ni se vor alătura și alții pe parcurs.

Patricia: Echipa de organizare nu este foarte mare, suntem opt persone , din domenii diferite de activitate. Pe parcursul dezvoltării proiectului am primit ajutor de la Primăria Băile Herculane, din partea comunității, cât și din partea partenerilor noștri, care au acceptat să facă cunoștiință cu miticul și frumosul Herculane.

Cred că ajutorul nu a venit în mod direct spre festival, ci spre ideea că Herculane are o șansă de a se reactiva treptat, cât și de a crea un precedent pentru stațiunile balneare din țară și alte spații cu mare potențial din România.

 

Publicul

Andreea: Arta în spațiul public nu are o "nișă", nu "targetăm" pe nimeni în special. Este pentru toată lumea, scoasă din instituții. Ceea ce rămâne în urmă este important, un bun colectiv, o îmbogățire a patrimoniului cultural, input de la oameni cu o mare experiență în ceea ce fac.

Iar acolo nu vom putea încă modifica clădirile uitate, facem frumos împrejur, creăm noi spații culturale, care să activeze noi centre de interes din localitate, cu scopul de a înfrumuseța și a îmbogăți spațiul cultural public.

 

Rolul unor astfel de evenimente în comunitate

Andreea: Evenimentele în care diferitele forme de artă fuzionează sunt foarte importante în zilele noastre, ca și accesul acestora la publicul larg. Există fel și fel de festivaluri și evenimente care apar în România în mediul rural, unde se pune accent pe conștientizare și relația om-natură în timp ce participi la ele, cum e Gărână Jazz sau Waha. În același timp, în mediul urban se alocă puțini bani de către autorități pentru artă neconvențională, experimentală, futuristă sau conceptuală. Îmi pare foarte rău, de exemplu, că anul acesta festivalul Simultan din Timișoara, cu o vechime de 12 ani, nu dispune de fonduri pentru a putea susține ediția 2018.

Dar hei, ce fain că cei de la CUCA fac observator astronomic pentru un weekend în Cârțișoară și Ion Barbu în curând transformă tot teritoriul din Petrila în muzeu. E o balanță naturală în oferte, doar să nu se încline prea mult într-o singură parte dedicată publicului larg. Eu cred că mai degrabă evenimentele făcute cu suflet și dezinteresat pot într-adevăr să sfințească locul și să lase ceva în urmă. Mai sunt și festivalurile de street-art, cum e FISART din Timișoara și inițiativele precum cele ale partenerilor noștri de la Launloc de a înfrumuseța orașele mari, care și ele merită susținute. Ca și partenerii noștri, Asociația Locus, care din bunăvoință și cu mult profesionalism au dat viață proiectului Herculane Project.

Patricia: Pentru comunitate astfel de evenimente sunt o sursă de inspirație, cât și un mod de reîntoarcere la valorile care pot produce o schimbare pozitivă nu doar la nivel local, cât și la nivel național. Este important să promovăm puterea colaborării, parteneriatele public-privat și diversitatea culturală, care joacă un rol extrem de important în aplicarea strategiilor de dezvoltare durabilă.

 

Cum se hrănește optimismul civic

Andreea: Îl întâlnești zi de zi, trebuie doar să nu te uiți în pământ. Iar atunci când dai cu capul de pereți, mai bine îi pictezi decât să te doboare. 

Good-vibe, participare și înțelegere, că suntem diferiți cu toții. Puterea exemplului funcționează cel mai bine.

Patricia: Optimismul civic se manifestă în România prin oamenii care se își doresc o schimbare benefică și acționează pentru ca aceasta să devină realitate. Discutăm aici despre inițiative civice și cetățenești, proiecte ce își propun regenerări urbane și culturale, cât și despre oameni de bună credință, oameni onești, cu energie, care știu că și vocea lor contează.

Pentru noi optimismul civic se manifestă prin a acționa și a ajuta, acolo unde competențele o permit și a nu ne lăsa învinși de diversele obstacole întâmpinate. Trebuie să rămânem împreună.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related