Sofia Scarlat avea vreo 8-9 ani cand a inceput sa isi puna primele intrebari in legatura cu lucrurile absurde din jurul ei. De la manualele care imparteau meseriile pentru fete si baieti, la profesorul de sport care le dadea mai mult timp fetelor sa termine problemele, la vecina ei care striga ca o omoara barbatul si politia care ridica din umeri. Apoi, inspirata de discursul Emmei Watson despre egalitatea de gen, le-a scris celor de la Natiunile Unite. Si ei i-au raspuns. Alaturi de Fundatia United Nations, a infiintat organizatia Girl Up Romania, care sustine egalitatea de gen si "girl empowerment" in Romania, dedicata strict adolescentilor.
Sofia Scarlat este eleva in clasa a unsprezecea si are deja experienta si in domeniul activismului si in cel al jurnalismului. Este presedintele unui chapter al platformei Mogul, face parte din echipa asociatiei FRONT care organizeaza anual marsurile pentru egalitate de gen din Bucuresti si a scris pentru Glamour, Affinity, SUB25, Her Culture, The Paragon Journal.
Preocuparile ei si ale colegilor si prietenilor ei nu prea sunt asa cum cred adultii.
Cand am fost in Februarie 2017 la protestele anti-coruptie m-am intalnit cu mai mult de jumatate de liceu.
Sofia vorbeste despre egalitatea de gen, drepturile fetelor, hartuire, nedreptati sociale, nemultumirile adolescentilor si felul in care se implica si militeaza noua generatie pentru o lume mai buna.
Drepturile fetelor si ale femeilor
Inainte ca miscarea aceasta sa devina atat de mare precum este astazi, inainte de #MeToo si de primul mars pentru drepturile femeilor din Bucuresti nu se prea vorbea despre egalitate de gen in Romania.
Aveam in jur de 8 sau 9 ani si stiam doar ca mi se parea ceva in neregula cu manualul de civica in care meseriile fusesera impartite in meserii pentru femei si meserii pentru barbati, cu profesorul de sport care le dadea mai mult timp fetelor sa termine probele pentru ca "ele nu se descurca la fel de bine la sport", cu vecina mea care a iesit deodata in curte urland "ma omoara, ma omoara!" si totusi politistii au ridicat din umeri cand i-am chemat sa o ajute, spunand "n-avem ce sa facem".
Am aflat ulterior, prin gimnaziu, despre miscare si toate persoanele care luptau impotriva acestor lucruri si mi-am dat seama ca nu sunt singura persoana care crede ca avem nevoie de schimbare. Asta mi-a dat curajul sa incerc sa fac si eu o diferenta aici in tara si a declansat toate realizarile de pana acum, inclusiv Girl Up Romania.
Primul contact cu activismul
La inceputul clasei a sasea am gasit din intamplare discursul tinut de Emma Watson la lansarea campaniei HeForShe, una dintre primele campanii pentru egalitate de gen organizata de United Nations. In discurs vorbea despre cum a afectat-o inegalitatea de gen pe ea pe parcursul copilariei si m-am regasit in ceea ce povestea.
A fost un sentiment inedit fiindca nu mai auzisem pana atunci pe cineva care sa impartaseasca aceleasi intrebari si pareri ca mine. Spre entuziasmul meu, cu cei de la UN, organizatia care m-a introdus miscarii, am ajuns sa lucrez si eu pentru aceeasi cauza cativa ani mai tarziu, ca presedintele unui chapter in Bucuresti al platformei Mogul si ca fondator al primului club Girl Up din Romania.
Pana atunci, activitatea mea ca activist pentru egalitatea de gen a inceput cu diverse articole pe aceasta tema pentru blogul meu si cateva reviste din Romania si SUA. Recent am colaborat si cu echipa de la Asociatia FRONT, din spatele paginii de Facebook "Feminism Romania" si care organizeaza majoritatea evenimentelor pentru egalitate de gen in Bucuresti.
Oovestea organizatiei Girl Up
Girl Up este o organizatie care face parte din Fundatia United Nations si are ca scop eliminarea inegalitatii de gen la nivel global. De asemenea, Girl Up se ocupa de girl empowerment, adica ofera acces la educatie, anumite resurse si oportunitati fetelor din tari in care nu au acces la asa ceva. Cele sase "focus countries" pentru Girl Up sunt in prezent India, Liberia, Malawi, Guatemala, Uganda si Etiopia. Organizatia este formata din mai multe cluburi in jurul lumii, conduse ori de adolescenti ori de studenti, si Girl Up Romania este acum parte din aceasta retea.
Am infiintat Girl Up Romania, intr-un fel, fara sa vreau. Candva in luna februarie a anului acesta mi-am spus ca articolele pe care le scriam, desi atrageam atentie asupra unor probleme si teme importante, nu erau destul.
Eram de parere ca in Romania ne trebuie ceva mai mult, ceva care chiar sa aiba un impact mare asupra comunitatii. Acel ceva trebuia sa fie dedicat adolescentilor, pentru ca stiam multe persoane de varsta mea interesate de cauza, dar care pur si simplu nu aveau o platforma prin care sa se exprime.
Gandindu-ma la HeForShe si Emma Watson, am zis ca nu am nimic de pierdut daca ii contactez pe cei de la United Nations cu ideea mea si le spun cateva despre mine - pana la urma, ei au resursele si puterea sa influenteze si sa schimbe ceva atat de complicat ca mentalitatile.
Am trimis email-ul si a trecut o saptamana. Dupa doua, trei, patru si inca o luna dupa aia. Uitasem complet de incercare pana cand m-a trezit mama intr-o dimineata spunandu-mi ca am primit un pachet de la United Nations. Imi trimisesera o carte intitulata "Club Leader Manual", cateva pixuri personalizate si niste ecusoane. Dupa ce am citit scrisoarea imi era clar ca voiam sa infiintez clubul, asa ca am trecut direct la brainstorming de idei.
Clubul fiind infiintat doar de putin timp, nu am prea intampinat obstacole (nu avem inca sediu si doar recent am inceput sa recrutam membrii). Cea mai mare provocare de pana acum, as spune eu, a fost sa trimit acel email care a declansat tot procesul. Multa lume ar fi spus ca nu are sens, ca ar trebui sa incepi de undeva mai jos, ca oricum nu o sa raspunda, ca nu au la ce sa lucreze ei, United Nations, cu un copil de 15 ani din Romania si asa mai departe. Iti trebuie curaj sa sa te abati de la optiunile mai "safe", sa faci ceva nou, pe care multi il pun la indoiala. Cu siguranta nu a fost ceva usor.
Misiunea
Vrem sa educam cat mai multe persoane din Romania despre egalitatea de gen si sa le oferim adolescentilor o platforma prin care sa se poata exprima si sa poata crea schimbare in comunitatile lor. Asta reusim prin evenimente si campanii.
De asemenea urmeaza sa organizam si strangeri de fonduri pentru diverse proiecte Girl Up, cel mai recent proiect fiind, de exemplu, o tabara de stiinta si tehnologie pentru fete din Namibia.
Pana acum am organizat prima noastra campanie de social media, numita "Girls of Romania". E o serie de portrete ale unor fete din jurul tarii si povestile lor. Se desfasoara doar de o saptamana si jumatate, cred, si are pana acum peste 20 000 de vizualizari, asa ca sunt foarte incantata de rezultat.
Reactiile colegilor
Colegii si prietenii mei sunt persoane foarte deschise la minte si implicate in comunitatile lor. Eu sunt de parere ca majoritatea persoanelor de varsta mea sunt asa. Toata lumea vrea sa educe, sa fie educat, sa aduca schimbare intr-o tara care li se pare ca uneori sta pe loc, sau chiar face pasi inapoi.
O buna parte din discutiile dintre adolescenti sunt despre politica si orice mai apare pe la stiri, spre deosebire de ce cred multi adulti. Daca ar fi sa vorbesc despre egalitatea de gen nu numai ca ar fi usor de deschis subiectul, dar s-ar transforma intr-o dezbatere mai buna si informativa decat orice dezbatere dintre politicienii de la televizor. Sigur, nu toata lumea este la fel, dar cu siguranta majoritatea sunt deschisi sa asculte si sa invete.
Egalitatea de gen in randul adolescentilor
Cred ca una dintre cele mai mari probleme pe care le intampina fetele este hartuirea sexuala. Nu va pot spune de cate ori mi s-a intamplat sa fiu pe strada cu prietenele mele, si la -15 grade cu zece pulovere si la 30 de grade in pantaloni scurti, si sa fim claxonate de soferi, sa se urle la noi, sa se fluiere, sa puna mana un barbat de peste 40 de ani pe una din noi. Tin minte o data cand un sofer s-a urcat brusc pe trotuar cu masina la cativa centimetrii de o prietena, gata sa o calce pentru ca nu i-a raspuns cand a urlat dupa ea cu cateva minute mai devreme. Am zeci de povesti asemanatoare si sunt sigura ca orice fata de varsta mea va va spune acelasi lucru.
O alta problema cu care se infrunta adolescentii, si baieti si fete, tine de ipotezele si stereotipurile bazate pe gen, cum ar fi ca fetele nu trebuie sa fie dedicate unei meserii, ci sa se ocupe mai mult de sarcini casnice, baietii trebuie sa fie cei care produc bani pentru familie, sau ca atunci cand fetele plang sau sunt triste este o exagerare a emotiilor si sunt doar "dramatice" si le sta in fire sa fie asa, iar baietii sa fie "puternici" si orice fel de emotie in afara de furie este un semn de slabiciune.
Preocuparile tinerilor
Egalitatea de gen este o miscare foarte importanta in ziua de azi, mai ales dupa #MeToo, si multa lume a auzit de ea. Majoritatea tinerilor sunt informati si o sustin, dar sunt si multe persoane care fac des intalnita greseala de a spune ca feminism este egal cu o ura fata de barbati.
Cunosc persoane care tresar cand spui cuvantul feminism, de parca ii ameninti cu ceva. Sunt, intr-adevar, oameni care exagereaza si folosesc miscarea ca un pretext pentru altceva, dar feminismul este, prin definitie, miscarea sociala care urmareste obtinerea egalitatii in drepturi a femeilor cu barbatii, in toate domeniile de activitate. Orice nu se incadreaza in acea definitie nu este ceva sustinut de noi, sau alte persoane care sunt activisti pentru egalitatea de gen.
Cum se implica adolescentii
Majoritatea tinerilor care vor sa sustina cauza, sau altele similare, se implica prin moduri diferite, cum ar fi articole, postari pe retele de socializare care duc la discutii lungi pe acele teme, fac voluntariat la organizatii non-profit sau participa la evenimente, inclusiv proteste si marsuri.
Cand am fost in Februarie 2017 la protestele anti-coruptie m-am intalnit cu mai mult de jumatate de liceu.
Cauzele inegalitatii
In primul rand as spune ca lipsa de educatie pe aceasta tema este una din cauze, si in randul tinerilor dar si in randul generatiilor mai batrane. Alta cauza as spune ca sunt profesorii, care aduc uneori mentalitati de acum vreo 20 de ani si incearca sa le predea in 2018. Iti petreci mai mult timp cu ei in adolescenta decat cu proprii parinti, asa ca te influenteaza fie ca esti constient de asta sau nu.
Eu am avut la un moment dat o profesoara de biologie care punea fetele sa se stearga de ruj sau balsam de buze pentru ca avea impresia ca se dadeau cu el "ca sa atraga atentia baietilor" si dupa incerca sa ghiceasca despre ce baieti era vorba.
Stiu despre o profesoara din Vianu care le spune elevilor la clasa ca fetele au creierul mai mic fata de baieti - si din acest motiv, nu ar trebui sa se ambitioneze sa isi gaseasca meserii. Aceste lucruri, combinate cu lipsa de informatie despre egalitatea de gen, contribuie masiv la problema. Da, nu toti profesorii sunt la fel si multi nu vor avea aceste impresii, dar pana la urma pe toti ii auzi vorbind cateva ore pe saptamana si toti te influenteaza in masuri similare.
Girl empowerment
Pentru mine, girl empowerment inseamna eliminarea lipsei de educatie in ceea ce priveste egalitatea de gen si invatarea generatiilor mai tinere despre aceasta. Inseamna, de asemenea, sa le aratam fetelor din toata lumea, inclusiv din Romania, ca merita si au tot dreptul sa aiba acces la aceleasi resurse ca si baietii si ca sexul lor nu defineste ce sunt sau ce pot fi realizarile lor, sau cat de mult pot invata sau face pe parcursul vietii.
Desi nivelul de inegalitate de gen in Romania nu poate fi comparat cu o tara precum Malawi, acest lucru nu inseamna ca nu exista discrepante intre sexe. Un contraargument sau parere noua venita din partea unui baiat este ascultata, sustinuta. Cand vine din partea unei fete sau femei, dupa cum am vazut chiar si in Senat recent, este primita cu o injuratura si un gest obscen.
De asemenea, de prea multe ori am vazut cum hainele unei fete o definesc mai mult decat propriile opinii, realizari etc. Citeam de curand un articol scris de o prietena care are 17 ani. Era un articol foarte bun, cu multe argumente si mentionari interesante, fusese publicat intr-un ziar mare din Romania. Aparea in articol si o poza cu ea, intr-o bluza care cadea de pe umeri. Comentariile de pe articol? "Sunt incantat de dorinta ta de a deveni eroina in filme pentru adulti (...) La a ta poza succesul in bransa amintita ti-e asigurat".