Ina Cheibaș și arhitectura scoasă la imprimantă: Viitorul arhitecturii e definit de automatizare. Designerii propun esteticul, iar clienții vor alege într-o aplicație cum sa își construiască habitatul

Ina Cheibaș și arhitectura scoasă la imprimantă: Viitorul arhitecturii e definit de automatizare. Designerii propun esteticul, iar clienții vor alege într-o aplicație cum sa își construiască habitatul

Iar viitorul acesta e foarte aproape, ba chiar prezent în unele locuri. De el se ocupă și Ina Cheibaș la Aectual, o firmă din Amsterdam care îmbină arhitectura cu tehnologia: oferă soluții de printare 3D pentru un design personalizat și sustenabil. Cele mai recente sunt, de exemplu, podelele scoase la imprimantă, făcute din deșeuri. Plasticul e curățat și sortat la fabrica de reciclare și apoi refolosit în producția pieselor printare 3D.

Ina a terminat Școala de Arte din Chișinău, și-a continuat studiile la Universitatea de Arhitectură din București, a lucrat în Spania și apoi, din 2014, în Olanda. La Aectual e responsabila de planificarea și coordonarea producției, introducerea noilor materiale, testarea și configurarea roboților 3D, colaborarea cu mediul Universitar, și inițierea unor propuneri inovative pentru arhitectura. Ea povestește despre noua arhitectura printată 3D și materiale ecologice, dar și despre viața de expat, barierele culturale și actele de care ai nevoie în Amsterdam pentru a-ți cumpăra o aspirină. 

 

Începutul

În adolescenta, carierele de succes în stricta mea proximitate erau în domeniul politic, medicina, sau juridic. Am ales arhitectura pentru ca știam sa desenez. E o presiune imensa sa alegi meseria "vieții tale", la doar 17 ani în contextul în care cel mai mare succes internațional al tău de pana atunci a fost finalizarea ultimului nivel din Super Mario Bros. Preferințele se schimba în timp, ceea ce da naștere la multe incertitudini, însa într-o alta perspectiva deschide de fapt oportunitatea sa cristalizezi direcția pe care vrei sa profesezi.

 

Etape 

Am încercat sa excelez în scopurile pe care mi le propuneam, un proces care nu a decurs în etape, ci în eșecuri și reușite. M-au susțin mult familia, prietenii, și cei care ma iubesc, m-au încurajat sa încerc noi limite, sa depășesc obstacolele și sa mănânc sănătos.

 

La Aectual

Cu experiența de munca în România, Barcelona și Amsterdam am obținut o poziție la DUS Architects. După 3 luni, Aectual, parte componenta a DUS Architects, m-a angajat ca Șef de Producție și Dezvoltarea Materialelor (suna mai bine în engleză). Sunt responsabila de planificarea și coordonarea producției, introducerea noilor materiale, testare și configurarea roboților 3D, colaborare cu mediul Universitar, și inițierea unor propuneri inovative pentru arhitectura.

 

Arhitectura automatizată

Printarea 3D materializează concepte avansate și le face accesibile publicului. Automatizarea procesului de arhitectura nu mai e în domeniul teoretic, în Aectual a devenit o practica cotidiana. Documentarea unui astfel de proces e esențiala, pentru ca demonstrează circumstanțele decisive către un rezultat remarcabil.

Am devenit familiară cu noi tehnologii și cum să le folosesc pentru realizarea ideilor într-un rezultat tangibil. Am avut și oportunitatea extraordinară de a colabora cu profesioniști ce au adus mari avantaje în munca de echipa.

Contribuția mea a fost sa ridic nivelul calității obiectelor printare 3D și folosirea materialelor reciclate în arhitectura. Plasticul din deșeuri, e curățat și sortat la fabrica de reciclare, iar Aectual îl refolosește în producția pieselor printare 3D. Dezvoltarea durabila e tangibila cu un anumit efort, iar astăzi din ce în ce mai multe companii optează pentru un model ce protejează elementele capitalului natural.

 

Viața de expat

Viata de expiat te face sa realizezi diversitatea și dimensiunea umanității si te ajuta sa îmbrățișezi faptul ca ești diferit. La început poate fi dificila adaptarea unui mod nou de a fi și vedea lucrurile, însa devine mai ușor când realizezi ca nu ești singur, 50% din locuitorii Amsterdamului sunt expați.

 

Decizia de a pleca

Confortul poate deveni un loc foarte periculos dacă te complaci în el. Moto-ul meu e dacă exista posibilitatea de schimbare, acționează, dacă nu, fii împăcat cu circumstantele. Cred ca e important sa vezi distincția dintre lucrurile pe care le poți modifica și care nu.

Am plecat imediat după ce am terminat studiile, iar adaptarea a cunoscut ceva bariere: diferențele culturale, absenta prietenilor, prânzul. Cel mai dificil obstacol, pe care încă nu am resurit sa-l depasesc, e dejunul tradițional olandez - paine cu salam și brânza, sunt internaționali faimoși pentru lipsa de diversitate culinara. Din fericire, compensează cu importul de mâncăruri exotice.

 

Bariere culturale

Limba și sistemul birocratic.

Olandeza are o gramatica simpla și e ușor de învățat, singura diligenta e fonetica. Poate deveni o bariera în contextul în care colegii olandezi, care deși apreciază efortul, e oneros sa înțeleagă limba lor materna schingiuită de un accent romano-englez.

Birocrația și sistemul de taxe e transparent și destul de bine definit. Sunt foarte atenți la detalii: a fost necesara cartea de identitate, asigurarea de sănătate, informația medicului de familie, adresa unde locuiesc și datele personale, pentru ca sa ma înregistrez la farmacie sa cumpăr o aspirina.

 

Cât de relevant e specificul local în arhitectură

Arhitectura locala predomina trend-urile globale.

Cu o bogata istorie, olandezii au avut oportunitatea sa experimenteze noi tehnologii și tendințe arhitecturale. Amsterdamul a fost inspirație pentru Sankt Petersburg și New York în trecut, astăzi Rotterdam, Almere, IjBurg, Funnenpark sunt dezvoltări și planificări urbane folosite ca exemple în școlile de arhitectura.

Companii aclamate internațional ca OMA, UN studio, MVRDV, sunt doar câteva care formează tendințele universale și determina nivelul estetic.

 

Viitorul

Personal cred ca viitorul arhitecturii e definit de automatizare. Designerii propun esteticul, iar clienții vor alege într-o aplicație cum sa își construiască habitatul. Online shopping pentru elemente arhitecturale, ce va contine scări, pereți, acoperiș, sisteme integrate, selectate după preferința. Aplicația va avea incorporata livrarea, construirea și finisarea productului.

Tendințele arhitecturii sunt definit de cerințele demografice și schimbările istorice. În acest secol sunt stabilite de consumatorii de tehnologie: smartphones, aplicații, ai, roboti s.a. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Oameni

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related