Nomazii digitali fac sincron la NO.MAD Talks. Claudiu Jojatu și Iunieta Sandu: "Din experiență proprie, freelancerii au adesea tendința să se izoleze"

Nomazii digitali fac sincron la NO.MAD Talks. Claudiu Jojatu și Iunieta Sandu: "Din experiență proprie, freelancerii au adesea tendința să se izoleze"

Se vorbeşte de câţiva ani despre modul alternativ de lucru (şi de viaţă) pe care îl propune era digitală întregii lumi cu activităţi profesionale virtuale - semne de pionierat în 'lucratul de oriunde' apăreau încă din 2013Care e rata de transformare a angajaților români în nomazi digitali, n-avem de unde ști încă; în schimb, spun Claudiu Jojatu şi Iunieta Sandu, "termenul şi topicele adiacente cresc în volume căutări, Google Trends consideră subiectul din ce în ce mai kinky şi, cel mai important, traficul de pe site-urile de nișă creşte", în timp ce foştii colegi (cei încă angajaţi) se arată tot mai curioşi pe tema freelancingului, "semn că foarte mulți tineri analizează terenul și așteaptă ziua să-și dea demisia".

Interesul e confirmat şi de primul eveniment din seria NO.MAD Talks, dedicat miturilor nomadismului digital, care e sold-out (vorba vine, accesul fiind gratuit pe bază de înscriere, iar donaţiile către 3 cauze sociale, opţionale). Speakerii sunt nomazi digitali deja cu vechime: Simona Stănescu și Alex Vrînceanu (Lipa-Lipa.ro) împreună cu Alina Cernea și Florin Bodin (Aventurescu).

Ideea organizării unei serii de evenimente despre ce-i bine să știi când devii nomad cu munca a pornit din experienţă proprie; după ce Iunieta (om de PR & events) a făcut pasul către freelancing, Claudiu (om de digital şi business development) i-a scris cu felicitări. S-a ajuns la un schimb de experienţe foarte util pe care vor să-l împărtăşească cu toţi cei interesaţi, în ideea de a crea o comunitate. 

 

Începutul

Iunieta: L-am cunoscut pe Claudiu acum 4 ani. El era clientul, eu agenția. M-a ajutat să organizez un eveniment - era foarte prompt, deși îl sunam în fiecare zi cu schimbări. Am rămas amici și, anul trecut, când m-am decis să fiu freelancer, mi-a scris să mă încurajeze. Tot atunci am stabilit să ne întâlnim să povestim despre clienți, motivație și disciplină, lucru care s-a dovedit a fi foarte util.

Eu am început să-mi fac tabele în care să îmi trec veniturile și clienții, să mă trezesc mai devreme pentru a avea un program mai disciplinat, iar Claudiu a început să-și contureze un plan mai clar de promovare pentru noul lui proiect, FCK.WORK. Așa am realizat că aceste întâlniri pot ajuta și restul freelancerilor sau oamenilor care lucrează pe cont propriu și nu au cu cine să discute. Zis și făcut. Am creat un concept, am căutat un spațiu și am programat primul eveniment NO.MAD Talks.

 

Experiențe pre-freelancing

Iunieta: Înainte am lucrat în agenții pe partea de PR și evenimente. Multe proiecte creative, ore peste program și nopți pierdute la evenimente. Îmi plăcea ceea ce făceam, mă implicam și încercam să livrez mereu creativ și la timp. Doar că îmi doream mai multă libertate și un program mai flexibil. Recunosc că visam să călătoresc mai mult, să lucrez mereu din locuri noi sau, de ce nu, de acasă.

M-am decis greu să fac acest pas, însă feedback-ul pozitiv pe care l-am primit mereu de la clienți m-a încurajat. Gândul meu a fost simplu: dacă proiectele îmi ies super bine în agenție, de ce nu mi-ar ieși și pe cont propriu?. Însă, atunci nu am știut că mai am nevoie și de alte skilluri, cum ar fi cele contabile.

Claudiu: Am trei piloni importanţi pe care îmi bazez cam tot ce fac: 1) Experimentează, experimentează, fii curios şi iar experimentează; 2) Nu te lua prea tare în serios, dar fă-ţi mereu treabă foarte serios; 3) Challenge the status quo. Care, uneori, nu sunt tocmai compatibile cu conceptul de job, aşa cum e definit în folclorul urban mainstream.

De când mă ştiu am simţit nişte molii în stomac care mă ghidau către libertatea de a lucra de unde vreau, cu cine vreau, când vreau (asta e negociabilă, dar nah, măcar pot să mi-o doresc) şi, în general, cam pe proiectele care îmi plac şi rezolva o problemă reală clientului meu sau clienţilor clientului meu(mai puțin vanity). 

Astea sunt ingredientele care alături de experienţa mea de 11+ ani de strategie, digital şi business development m-au dus în momentul ăsta. Moment în care pun din ce în ce mai multă valoare pe libertatea mea şi mi-am propus să ajut cât mai mulţi oameni, oferindu-le un spaţiu safe şi o comunitate de freelanceri, digital nomads și side hustlers cu nevoi, așteptări și dorințe similare, uniți sub cupola unui singur motto al proiectului FCK.WORK: Discipline yourself to freedom.

Pentru că, nu-i așa, cum zicea și Einstein (sau Confucius): find something you love and you will never work a day in your life.

 

Noul val al lucrătorilor nomazi

Iunieta: Majoritatea tinerilor au început să lucreze de la vârste foarte mici. Acum, când se apropie de 30 de ani, au trecut deja prin experiențe bune sau mai puțin bune, au avut mulți șefi, multe ore de muncă și au încercat de toate. Când în sfârșit și-au găsit domeniul în care excelează, își doresc altceva. În primul rând, libertate și, în al doilea rând, să fie propriul lor șef. Spun asta pentru că zilnic îmi scriu oameni din agenții de publicitate să mă întrebe cum mi-am găsit clienți, cât câștig și cum lucrez. Semn că foarte mulți tineri analizează terenul și așteaptă ziua să-și dea demisia.

Claudiu: Eu cred că îi zice Industry 4.0. Telefoanele sunt din ce în ce mai rapide, calculatoarele mai portabile, toolurile de lucru colaborativ din ce în ce mai complexe, cazările şi biletele de avion mai accesibile. Mai multe companii încep să înţeleagă valoarea muncii independentă de locaţie şi mai mulţi workeri înţeleg că pot face o treabă cel puţin la fel de bună (dacă nu chiar mai bună), lucrând de oriunde.

Copiii ’90lor sunt mai conectaţi ca niciodată. Au crescut cu instant gratification, au crescut cu un attention span mic, datorită vitezei cu care lucrurile s-au schimbat chiar sub ochii lor (de la dial-up, la reţele de cartier, la fibră la 4G în doar câţiva ani. De la Terminator la 486, la Pentium 2, la laptopuri la smartphone-uri de nu-stiu-cate-ori-mai-puternice ca primul meu calculator), au crescut cu o nevoie enormă de a simţi că sunt liberi şi că ceea ce fac are valoare vs. nevoia părinţilor noştri de a deţine. Nu mai e musai maşina, că există ride-sharing. Nu mai e musai hotelul de 5 stele, că sunt platforme de accommodation sharing. Ei sunt cei care îşi doresc experiențe.

Şi aşa ajungem la o nouă provocare de tip oul sau găina. Companiile încep să lucreze cu freelanceri şi digital nomads şi asta este motivul pentru care creşte piaţa? Sau sunt din ce în ce mai mulţi freelanceri şi digital nomads, iar companiile au fost nevoite să se adapteze? :D

 

Nevoia unei comunități

Iunieta & Claudiu: Am identificat o listă de nevoi și ne propunem să organizăm evenimente pentru fiecare în parte: disciplina și cum ne organizăm timpul, contractele, ce facem cu acei clienți care nu ne mai plătesc, brandingul personal și promovarea etc.

Pe lângă aceste evenimente cu speakeri, avem de gând să programăm și câteva seri de networking. Motiv bun pentru a combate izolarea și pentru a lega noi prietenii. Pentru că, după cum am constatat din experiența proprie, freelancerii au adesea tendința să se izoleze.

 

Cele mai răspândite mituri? 

Claudiu: Plaja. Răspunsul este NU, să lucrezi cu laptopul pe genunchi de pe plajă SUCKS. E cald deja, laptopul se încinge şi mai tare. Oricât de bun ar fi ecranul, nu este cel mai bun prieten al soarelui. Şi nu... nu vrem nisip în el. BIG NO-NO.

Eşti într-o mareeeee vacanță. Nop. Dacă nu te-au găsit părinţii în copilărie înotând în noroc sau dacă nu ai câştigat la loto, cel mai probabil încă ai nevoie să lucrezi. Evident că un Tom Ka Gai după program îşi face treaba, dar chiar şi aşa nu e vacanţă. Experienţele sunt total diferite.

 

Speakerii de la NO.MAD Talks #1

Iunieta & Claudiu: Simona și Alex, lipa-lipa.ro împreună cu Alina și Flori, aventurescu.ro, sunt două cupluri care, acum doi ani, și-au luat inima în dinți, și-au dat demisia și au plecat prin lume. Experiența lor este relevantă și utilă pentru participanți din mai multe motive, pentru că pot să vorbească despre relația cu clienții de la distanță, despre avantajele și dezavantajele hub-urilor de freelanceri pe care le-au întâlnit pe parcurs dar și despre modul în care ei reușesc să-și găsească echilibru între proiecte și plimbări.

 

Locuri gratuite, cu înscrieri. Și, eventual, donații 

Iunieta & Claudiu: Credem că acțiunile sociale au această putere de a lega oamenii. Cum noi ne dorim să creăm o comunitate, ne-a plăcut ideea ca toți participanții la NO.MAD Talks să-și unească forțele și să ajute acolo unde este nevoie.

Cazurile le-am ales diferit. Pe Robert Cadar îl cunoaștem personal și știm cât de mult își dorește să treacă peste această perioadă și cât de mult are nevoie de tratament. Ajungem Mari și Creștem Valori sunt două ONG-uri pe care le urmărim și știm cât de implicate sunt în acțiunile cu copii defavorizați.

 

Seria de evenimente în continuare

Iunieta & Claudiu: După cum spuneam și mai sus, ne-am propus ca fiecare eveniment să dezbată una sau mai multe probleme cu care se confruntă freelancerii. Vom mai avea și evenimente cu povești de succes care pot inspira freelancerii la început de drum. Următorul eveniment va fi despre creatorii de conținut din online, iar al treilea despre scris.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related