[Cum sa promovezi binele] Lungul drum pana la zambete

[Cum sa promovezi binele] Lungul drum pana la zambete

Lorena Magyar Bundas a pornit organizatia Sharing Smiles alături de bunica, mama și soțul ei cu gândul de a vedea mai multe zâmbete pe fețele oamenilor. Bunica ei are un handicap auditiv de la 16 ani. De la ea a învățat să ajute atunci când poate și e nevoie. Prin Sharing Smiles isi propune sa ajute oamenii sa zambeasca mai des. Si pentru a ajunge sa zambeasca oamenii au nevoie de cateva lucruri primare. 

Sunt multe probleme care ne inconjoara societatea, dar doar discutand despre ele, nu vom rezolva nimic. Asa ca, ne-am decis sa actionam, spune Lorena.

Misiunea cea mai importanta a organizatiei este incluziunea si educatia copiilor cu nevoi speciale.

Incurajam metodele educative care dau libertate de gandire si alegere, care stimuleaza creativitatea si dorinta de cunoastere.

Lorena vorbeste despre lungul drum pana la zambete, despre diferit si normal, educatie si acceptare. 

 

Scurt istoric

Sharing Smiles ("Imparte zambete") este o organizatie nonguvernamentala, care prin actiunile sale isi propune sa ajute oamenii sa zambeasca mai des :)

Sustinem sanatatea, educatia, incluziunea sociala si egalitatea dintre oameni si organzam periodic evenimente, actiuni si campanii care sustin aceste valori.

"Echipa noastra" este, de fapt,  familia noastra.

Bunica, desi are un handicap auditiv de la 16 ani, a dus o viata normala, fara sa astepte ajutor. Ne-a invatat sa fim solidari, sa ajutam atunci cand putem si e nevoie. Alaturi de ea, de mama si sotul meu, am pornit aceasta organizatie, cu gandul la sustinerea lucrurilor de valoare si din dorinta de a vedea mai multe zambete pe fetele oamenilor.

Sunt multe probleme care ne inconjoara societatea, dar doar discutand despre ele, nu vom rezolva nimic. Asa ca, ne-am decis sa actionam.

 

Misiunea

Activitatile intreprinse pana acum au vizat incluziunea si educatia copiilor atipici, cu nevoi speciale, iar prin proiectele noastre dorim sa implementam ideea conform careia interactiunea cu persoanele "diferite" este o normalitate. De fapt, cu totii suntem diferiti intru-un fel sau altul, si asta este minunat, pentru ca ne face unici.

Credem ca educatia este un element cheie in viata unei persoane, de aceea organizam si participam la activitati educative. Avem o experienta de peste 10 ani in munca cu copiii in sistemul de educatie clasic, dar si alternativ. Incurajam metodele educative care dau libertate de gandire si alegere, care stimuleaza creativitatea si dorinta de cunoastere.

Deseori am intampinat greutati in drumul nostru. Nu suntem o organizatie mare, finantarea a venit doar din resurse proprii sau in urma valorificarii diferitelor articole handmade realizate de noi: tablouri, martisoare, ornamente,etc). De aceea am inaintat cu pasi mici, dar am reusit ce ne-am propus pana acum.

 

Proiecte

Am finalizat proiecte orientate pe educatie si incluziune sociala ("Hour of code"- program international; "Ofera sansa la educatia", "Bucurii pentru copii", "Tu si eu, noi impreuna", "Imparte zambete" -proiecte in colaborare cu institutii de invatamant din Arad: scoli si gradinite). 

Sustinem seminarii de dezvoltare personala si parenting cu personal avizat. Am realizat campanii de promovare a sanatatii si actiuni de salvare a animalelor. Periodic distribuim donatii de alimente, rrechizite, haine, mobilier, etc.

Proiectul asupra caruia ne concentram cel mai mult atentia in acest moment este centru de zi pe care l-am amenajat pentru copii. Desi am finalizat doar o sala, acum micutii au loci sa se joace, sa invete, sa socializeze. Marea problema o reprezinta lipsa personalului specializat si fonduri pentru a le sustine activitatea.

Pana acum am realizat activitati cu copiii  cu ajutorul unor cadre didactice care au lucrat voluntar. Am sustinut activitati de stiinta, arta, lectura, informatica, sport, experimente distractive si invatare prin descoperire.

Dorim sa incurajam jocul in aer liber, de aceea, amenajam un spatiu in curte, sub forma unui parc, cu elemente si aparate de joc inspirate din natura si cu scop terapeutic (terapie senzoriala, meloterapie, kinetoterapie), o gradina cu plante si flori,unde cei mici pot experimenta cresterea si ingrijirea plantelor si un spatiu cu animalute. 

Colaboram cu scoli si gradinite din Arad si cu cadre didactice cu experienta pe fiecare domeniul de activitate.

 

Impactul

Urmarim integrarea copiilor cu deficiente si probleme in dezvoltare prin expunerea lor in cadrul grupurilor mixte;

Un obiectiv major este educarea si integrarea copiilor rromi si motivarea de a merge in gradinite si scoli;

De asemenea, dorim inlaturarea etichetarii, a marginalizarii si respingerii fata de copii "altfel";

Un scop important reprezinta dezvoltarea simturilor, formarea de noi sinapse, evolutia cognitiva a copiilor prin activitati si elemente  de stimulare polisenzoriala;

Prin acest proiect incurajam jocul si activitatile in aer liber si cresterea interesului si grijei pentru natura, prin activitati de cunoastere si ingrijire.

 

Finantare

Sursele de finantare care ne-au ajutat pana acum au fost directionarea 2%, sponsorizari si valorificarea obiectelor handmade realizate de noi.

In urma cu 2 ani am castigat un proiect in campania "Filantropi 4 maini" si am primit materiale pentru a renova o sala a centrului.

 

Voluntari

O mare parte a activitatilor pe care reusim sa le realizam este posibila datorita implicarii voluntarilor. Sustinem cu greu partea financiara si de aceea apreciem nespus ajutorul din partea acestor persoane care ni se alatura fara a astepta recompense banesti.

Gasirea voluntarilor, este insa, un proces mai dificil. Avem rude si prieteni care ne-au ajutat in actiunile de renovare, curatenie sau diferite evenimente, dar ar fi necesar sa avem voluntari permanent, care sa se implice regulat, oameni seriosi, punctuali, dedicati, care fac aceasta activitate din suflet.

Spun acest lucru deoarece la unele evenimente am terminat noi treaba inainte sa ajunga voluntarii :) Sunt putine persoane, dispuse sa se implice, din pacate. In general tinerii, dar am avut si persoane care au venit dupa programul de serviciu si chiar o mamica cu bebelas.

 

Surprize

Daca e sa ne referim la lucruri neasteptate, au fost si bune si neplacute. Copilasii ne surprind mereu cu vorbe, uneori atat de mature, incat  iti mangaie si iti infioara sufletul in acelasi timp. Insa zambetul lor si bucuria, sunt cea mai mare implinire. Daca ei sunt fericiti, atumnci ne-am indeplinit misiunea.

In ceea ce priveste surprizele neplacute, imi amintesc cu amuzament, cum, in primul nostru an de activitate, era sa fim reclamati pentru ca am adunat si impartit donatii fara sa avem acreditarea de furnizori de servicii sociale. Bizar, nu? Sa vrei sa ajuti si sa te impiedice o hartie? In final am rezolvat cu persoana suparata "ca i-am intrat pe teritoriu de donat". :)

 

Promovare

Atunci cand promovam un eveniment sau o campanie, incercam sa sensibilizam oamenii prin prezentarea situatiei reale si descrierea vietii celor pe care ii ajutam. De obicei imaginile si video (acolo unde este permis) sunt de ajutor in prezentarea cazurilor, deoarece ofera credibilitate.

 

Probleme de comunicare

Cred ca exista probleme de comunicare intre ONG si institutiile de stat cu care ar trebui sa colaboreze, si chiar ONG-URILE intre ele. Sunt prea putine evenimente care ne aduna, care ne informeaza, care ne dau posibilitatea sa ne cunoastem si sa ne unim fortele.

In Romania sunt putini oameni care ajuta. Dar exista, si dupa parerea mea, se observa o crestere spre genul acesta de activitati. Cred ca numarul voluntarilor ar creste daca au avea anumite facilitati: de exemplu studentii pot primii credite, pot avea puncte in plus la CV, elevii ar putea fi stimulati de profesori prin puncte in plus la notare.

Tinerii pot fi indrumati si pot urma exemple.

Companiile ar putea incuraja, de asemenea, astfel de actiuni. Pentru angajati e socializare, pentru ong-uri un mare ajutor.

Cred ca se observa o crestere a interesului pentru voluntariat, dar foarte lenta si fara a se intelege exact cerintele acestei implicari. Multi vor sa ajute, dar renunta relativ repede, deoarece isi dau seama ca e un angajament serios, care presupune responsabilitate si implicare emotionala.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Branduri

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related