Avea 16 ani când a jucat prima dată și și-a dat seama că vrea să facă asta toată viața. Acum, Radu Iacoban joacă mai puțin, pentru că a migrat înspre alte domenii: regie și dramaturgie. Din acest loc, încearcă să-și ajute actorii cu care lucrează să nu treacă prin fricile care îl copleșeau, atunci când singura lui îndeletnicire era să joace.
Poti face personaje și în filme românești, spune Radu Iacoban, și o demonstrează în Charleston, care poate fi văzut din 8 iunie în cinematografele din România.
N-am dat casting. Am primit textul, l-am repetat împreună cu Andrei și i-am urmat indicațiile dumnezeiește. Și înca ceva, foarte important, mi-am învățat bine textul.
Radu vorbeste despre film, teatru, frici și inspirație, despre text și oameni, nevoia de spectatori care plătesc bilet la cinema și poveștile care rămân după.
Începutul
Aveam 16 ani. Jucam într-un spectacol de amatori în limba engleză. M-am simțit fericit. Și din momentul ăla, am știut că vreau să fac asta toată viața.
Viața de actor
Păi e cum zici în întrebare. E și cu bune și cu rele. Eu am jucat mai puțin în ultima vreme și viața mea de actor s-a extins către o viață de dramaturg și regizor. Încerc să-mi ajut actorii cu care lucrez să nu treacă prin fricile care mă copleșeau pe mine, atunci când singura mea îndeletnicire era să joc, și să le ofer texte cu replici și situații care să-i provoace.
Primul personaj
La primul rol aveam un personaj care înjura foarte mult și mă gândeam cum să fac să trec mai repede de înjurături. Îmi era foarte rușine de doamnele mai în vârstă din sală.
Castinguri
De când am migrat către alte domenii, nu mă prea cheamă lumea la castinguri. De pregătit mi-aș dori să mă pregătesc mai mult, dar în afară de textul pe care îl primești, nu prea ai cu ce să te pregătești.
Pregătirea
Textul și oamenii cu care urmează să lucrezi. Din text vine sursa de inspirație pentru rolul pe care urmează să-l interpretezi și cu oamenii din jur îți pui în practică demersul dorit.
În Charleston
N-am dat casting. Am primit textul, l-am repetat împreună cu Andrei și i-am urmat indicațiile dumnezeiește. Și înca ceva, foarte important, mi-am învățat bine textul.
M-am pregătit repetând mult cu Andrei, cu Șerban. Discutând, încercând, greșind.
Experiența
Am rămas cu încrederea că poți face personaje și în filme românești și că nu trebuie să te rezumi doar la o ipostază autentică/nejucată. Andrei a creat o poveste cu personaje foarte ofertante și sunt foarte onorat și recunoscător că fac parte din ea.
Cât rămâne în tine din personajele pe care le joci
Dacă e film, nu prea mai rămâne nimic în afară de situațiile în care te trezești cu o zi de filmare care trebuie musai filmată. În teatru e altceva, deoarece spectacolele se joacă pe o perioadă îndelungată de ani. La teatru trebuie să te gândești permanent la rol ca să fii în stare să îmbunătățești sau să nu pierzi ce ai acumulat în perioada de repetiții.
Reacții la vizionare
Mie mi-a plăcut filmul în tot procesul lui de realizare. M-am bucurat de perioada de repetiții, am rămas plăcut surprins când am văzut locațiile unde urma să filmăm și m-am străduit să muncesc cât mai sincer și onest la fiecare scenă.
Nu sunt cel mai mare fan al meu pe ecran, așa că nu pot spune că am privit filmul cu obiectivitate. În schimb, mi-a plăcut foarte mult de ceilalți și de felul în care Andrei a ales să spună povestea :)
Cum s-a schimbat relația publicului cu filmele românești
Nu știu. Cred că e o întrebare pentru un producător sau pentru un regizor. Ei sunt responsabili pentru interesul manifestat de publicul pentru filmele românești. Eu încerc să văd tot ce apare pe piață și reamintesc tuturor că pentru o dezvoltare și o diversificare a industriei cinematografice autohtone e nevoie de spectatori care plătesc bilet la cinema.
Criticile
Atunci când cineva are capacitatea să critice înseamnă că a înțeles demersul tău artisitic. Reacția în astfel de cazuri fiind constructivă, ar trebui să fie necesară și binevenită. Atunci când vorbim despre o răutate, tot ce trebuie să faci este să verifici sursa și, în cel mai bun caz, să te amuzi. Dacă te afectează înseamnă, că ai probleme mari cu încrederea. :)