In numele femeilor care nu au existat

In numele femeilor care nu au existat

In numele femeilor se fac multe lucruri ciudate. Sau inutile. Dar e bine. E muuuult mai bine decat sa se faca lucruri oribile, asa cum s-a intamplat de-a lungul istoriei. Cel putin, miscarea asta de compensare are umor. De multe ori involuntar. Dar ne mentinem afirmatia. Mai bine asa. 

De exemplu, de Ziua Internationala a Femeii, John Oliver atragea atentia unor lucruri fortate in acest sens, cum ar fi cuvantul inventat Shero, care are un echivalent mult mai firesc, dar putin folosit:

Morala (personala) a fabulei ar fi ca nu e nevoie sa inventam cuvinte pentru femei, ci sa avem motive sa le folosim pe cele care exista deja. 

Avem Doctor Who femeie si Jane Walker, alaturi de intrebari din ce in ce mai insistente ca:

De ce sunt atat de putine fete in cartile pentru copii?

De ce femeile vorbesc atat de putin in filme?

De ce apar atat de rar in manuale?

(Intrebari pe care le-am adresat cu multe ocazii pe IQads). 

The Wild Detectives, o librarie indie din Dallas, si Dieste, au adaugat alte scenarii pe lista: Daca Dracula, Sherlock Homes, Oliver Twist, Iulius Cezar sau Dorian Gray ar fi fost femei? Au raspuns cu Shequel, un site dedicat femeilor din carti care nu au existat.

”Cu cat ne afundam mai mult in literatura clasica, cu atat vedem mai putine protagoniste puternice", spune Ciro Sarmiento, CCO companiei, care nu pierde din vedere eroinele din romanele scrise de Jane Austen, Lev Tolstoi sau surorile Bronte. Nu pierde din vedere ca au existat carti despre femei in literatura clasica, dar inspiratia pentru Shequel i-a venit de la Testul Bechdel, care atrage atentia asupra inegalitatii de gen din fictiune, examinand dialogurile dintre femei si frecventa cu care subiectul lor se intampla sa fie un barbat. 

Un alt pas al campaniei va fi publicarea ”Ocolul Pamantului in 80 de zile” cu o femeie in rolul principal.  

"Imaginati-va o fata sau un baiat citind cartea in felul acesta, pentru prima data. Ce impact ar avea asupra societatii, daca am umbla putin la trecut pentru a schimba viitorul”, spune Sarmiento. 

Dupa scandalul cu Baltagul de anul trecut, care a socat Facebookul romanesc si statuile literare din mintile oamenilor, ar fi cu o adevarat o nefacuta sa le propunem sa se gandeasca la Ilinca Moromete sau Ioana.

  

 

 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Sectiune



Branded


Related