Buy Me with a Coffee. Sau cu o poezie

Buy Me with a Coffee. Sau cu o poezie

De sase ani, pe 21 martie, de Ziua Poeziei, oamenii pot sa plateasca cafeaua cu o poezie. #paywithapoem, proiectul Julius Meinl, a inceput in 2013 si se afla la a sasea editie. In primul an, 6000 de oameni au platit cu poezii. Anul acesta, s-au colectat aproape 21.000 de poeme, spune Madalina Sultan, Marketing Manager Julius Meinl Romania.

Ideea e ca plata sa fie o poezie proprie, dar, pentru a incuraja efortul, se primesc si poezii scrise de autori cunoscuti. In antologia Julius Meinl exista chiar si un servetel cu Catelus cu parul cret. 

Poezia este, poate, si mai relevanta in secolul tehnologiei, crede Madalina Sultan. 

In toamna, compania continua campania cu Poezie in Doi. Care e legatura dintre cafea si poezie? Una destul de veche, care porneste din cafenele vieneze, unde se intalneau poetii si puneau la cale o lume mai buna. Acum, poetii se intalnesc si la bere, si oriunde s-ar strange ei, de fapt, important e sa fie poezie.

 

#PayWithAPoem. Contextul

Totul a inceput in 2013 cu misiunea ambitioasa de a face lumea mai buna. Cafeaua Julius Meinl a fost punctul de plecare si catalizatorul ce livreaza momente de inspiratie si stimuleaza spiritul creator.

Fiecare ceasca de cafea Meinl transforma rutina zilnica in momente poetice. 2013 a venit cu 3 piloni principali: Metroul Poezei, Plateste cu Poezie si Casa Poeziei.

In toamna lui 2013, Julius Meinl a oferit bucurestenilor o experienta inedita: o parte din trenurile de metrou au circulat tapetate cu post-it-uri cu versuri. Peste 260,000 de post-it-uri au imbracat atunci peretii vagoanelor.

 Ulterior acestei experiente, a fost proiectul prin care oamenii au putut sa plateasca cu versuri cafeaua consumata in cafenelele Julius Meinl.

Apoi, Julius Meinl a lansat, pentru prima data in Romania, o Casa dedicata exclusiv Poeziei. Cu ajutorul unui robot, peretii casei au fost imprimati cu versurile unei generatii, demonstrand astfel ca poezia este, poate, si mai relevanta in secolul tehnologiei. 

 

Evolutie

In 2015 'Plateste cu Poezie' devine campanie la nivel global. Apoi in 2016 avem primul ambasador de brand, poetul urban, Robert Montgomery.

2018 continua misiunea 'Sa facem lumea mai buna prin poezie' si isi propune ca aceasta sa devina mai putin inhibitiva. Se naste asadar 'Poezie, caut Cantec' .

 

Reactii

Oamenii sunt surprinsi atunci cand li se spune ca pot plati cafeaua cu poezie. De cele mai multe ori, se amuza, se emotioneaza, se responsabilizeaza, insa sunt si cazuri in care prefera sa plateasca in stilul traditional. Poezia inca este considerata de multi greu de abordat, un teritoriu exclusivist.

 

Platesc oamenii cu poezii?

Da, asta este partea frumoasa si emotionanta a campaniei noastre: sa vezi cum si cati oameni platesc cu poezie.

Peste 90.000 de oameni au platit cu poezie in editiile anterioare.

Diversitatea oamenilor se transpune in poezie. Ii avem pe cei ce isi descopera astfel spiritul poetic si care ne incanta si emotioneaza, ii avem pe glumeti sau pe cei mai putin inspirati.

Avem si poezii scrise in engleza, franceza, chiar si in japoneza. Si ca sa dam cateva exemple:

'Intr-o zi de primavara, astern pe o hartie / Un gand bun ce sper sa fie / O emotie inteleasa / De oricine vrea sa creada / Ca in viata este bine / Sa hranesti cu poezie'

Sau

'... precum Soarele ne ajuta, / astfel facem si noi; / ca Lumea sa fie mai buna. / ochiul meu stang percepe, noi vibratii / iar cel drept vede aberatii. / Simultan, acest fapt simpatic / ajuta ca lumea sa fie, plina de noi relatii. '

 

Se poate plati cu poezii de autori cunoscuti?

Noi ne dorim originalitate, insa primim si poezii apartinand autorilor clasici. Rasplatim si acest efort.

Avem chiar si servetele pe care s-a scris 'Catelus cu parul cret'.

 

Relatia romanilor cu poezia

Peste 6,000 de oameni au platit cafea cu poezie in primul an de campanie. In anul urmator, numarul s-a dublat iar anul trecut am avut peste 25.000.

Este un concept frumos, iar oamenii il recunosc si si-l insusesc din ce in ce mai mult.

 

Poeziile din 2018

Anul acesta, mai mult decat in oricare alta editie, Plateste cu Poezie si-a propus sa faca poezia accesibila tuturor.

Anul acesta readucem poezia adevarata in muzica, inspirand artisti sau rescriind versurile cantecelor cunoscute, cu ajutorul publicului.

 

 

Legatura dintre cafea si poezie

Prin esenta, cafeaua iti stimuleaza anumite simturi, iar unul dintre ele, este inspiratia.

Julius Meinl este ambasadorul Culturii Cafenelei Vieneze, privilegiu castigat prin inovatii constante. Asadar, daca va ganditi la Viena, va ganditi la cafenelele ei – un loc al inspiratiei si al poeziei.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Sectiune



Branded


Related