Cristina Grama a terminat Dreptul, dar la vremea aceea deja lucra intr-o frizerie si voia sa se specializeze in domeniul acesta. Ceea ce a si facut: a urmat cursurile Academiei de Coafura Blondi, ale scolii de design vestimentar “Bria Design”, ale scolii de “Machiaj Profesional Beauty Foir Cosmetics” si ale Sassoon Academy in Londra. Este Coordonator si profesor formator in cadrul Academiei Fason, iar recent a lansat Intre lumi, un proiect care spune povestea relatiei dintre romani si frumusete. Relatia aceasta este in continua schimbare
In 2018 se poarta curajul. Stylingul nu se mai raporteaza doar la estetica exterioara. Trendurile din 2018 amintesc ca alegerile formei - tunsoare, machiaj, haine - nu tin doar de proportiile corpului.
Acum se pune accent pe stare, pe ceea ce simti, se pune in valoare simtul observatiei si al comunicarii.
Cristina vorbeste despre suflet si corp, frumuseti artificiale si interioare, invataturi de la stilisti si de la Michelangelo, despre cei care copiaza si cei care ii lasa pe ceilalti sa aleaga pentru ei.
Inceputuri
Am inceput pur si simplu sa lucrez in domeniu si sa practic aceasta meserie din intamplare si din necesitate. Am rezonat inca din prima clipa cu forma, culoarea si nu in ultimul rand cu oamenii, fiind o meserie in care relationarea, generozitatea si implicarea sunt la fel de importante ca tehnica de lucru.
Am investit timp in informare si exercitiu, iar treptat am inceput sa simt ca ma regasesc in ceea ce fac si ca meseria a devenit cu totul o pasiune, s-a transformat in cea mai mare bucurie si astfel etapele in dezvoltarea mea au urmat firesc.
”Inca invat’’, Michelangelo la 87 de ani...
Obstacole
Fiecare etapa a avut dificultatile ei, dar de fiecare data cand mi a fost greu, m-am gandit ca este alegerea mea si mi-am asumat fiecare decizie pana la capat, am constientizat ca totul are un pret si ca nu am precupetit niciun efort, nici in ceea ce priveste afacerea – salonul, academia, munca la carte si la fiecare colectie, nici in ceea ce priveste viata personala.
Cel mai greu am crezut ca este sa construiesc, dar se pare ca de fapt, cel mai greu este sa renunti. Si renuntarea a fost cea mai grea parte, pana acum.
Invataturi
Cel mai mult am invatat din cursuri de tunsoare si culoare, stilism, machiaj profesional, design vestimentar si dezvoltare personala. Eu am absolvit Dreptul, asa cum ma ghidasera parintii, in timp ce optasem deja sa lucrez in frizerie si cautam sa ma specializez in asta, asa ca am ales cursuri care sa ma aduca spre visul meu, iar lecturile mi-au completat si mi-au animat pasiunea (ex: „Agonie si extaz” – viata lui Michelangelo Buonarroti, romanul „Bucuria vietii” despre Van Gogh, alaturi de carti de culoare si albume de arta, filme despre vietile marilor artisti din toate domeniile etc).
In acelasi timp, curiozitatea si cautarile mele m-au condus intr-o alta etapa, autodidacta. Am invatat cand si cum sa-mi asum riscuri, sa-i ascult activ pe cei din jur, sa ma bucur de fiecare moment si sa nu impun, ci sa antrenez.
Pentru mine este extrem important ca mintea sa fie plina de frumos, de informatii din pictura, sculptura, film, balet si istorie.
Odata ce informatiile se afla in minte ele se dezvolta si infloresc, relationeaza, iar in momentul cand lucrezi orice - tunsoare, culoare, pret a porter sau un proiect artistic -, in minte se conecteaza cu toate cu experientele tale, sentimentele, intuitia, emotiile, frustrarile, trairile, gandurile, analiza contextului si a taskurilor, si astfel poti deveni nu doar selector, curator, ci mai ales generator de idei si viziuni.
De aceea, consider ca avem mereu de invatat lucruri si trebuie sa fim deschisi, in loc sa stam pe loc restransi de convingeri, opinii si viziuni, intr-un univers in continua evolutie pe care e important sa-l descoperim si sa-l impartasim.
Intre lumi
Ideea colectiei a aparut intr-un moment de introspectie, pornind, ca in cazul fiecarui concept de hair design din cariera mea, de la o intrebare careia am incercat sa ii gasesc reprezentarea prin arta hair design-ului.
Cum ii raspund, de exemplu unui strain, unde e Romania, prin ce stiu eu sa fac, fara sa colorez artificial realitatea? Ce are traiul asta special, incat suntem in acelasi timp atat de departe si aproape de identitatea noastra?
Ce se afla Intre Lumi si cum definim acest moment care traseaza o paralela de la stare la forma fizica si geografica in care este Romania, indiferent de felul in care il percepe fiecare, constient sau inconstient?
Cumva, aflata intre Occident si Orient, Romania nu se compara, ci pur si simplu exista... Intr-o tara aflata intre lumi, intre trecut si prezent, intre speranta si disperare, ne-am exersat probabil mai mult ca oriunde puterea de a trai intre doua lumi.
Si de la asta, dupa ce mi-am dat seama ca de fapt, e anul centenarului, multi aniverseaza mai ales pe hartie si putin simt, am pornit la drum cu schitele pentru colectie, apoi am lucrat timp de 2 luni alaturi de o echipa de profesionisti: Sorin Florea-Artist Vizual, a realizat filmul pentru proiectie, Simona Strungaru: compozitor, dirijor a compus muzica, impreuna cu intreaga echipa “Fason” am creat formele, culorile si stylingul, iar Mirela Vescan Academy a realizat make-up-ul.
Eu cred enorm in echipa si ma bucur ca pot rezona cu oameni care inteleg ce am in minte, ce vreau sa fac si imi sunt aproape. Totul a decurs firesc, n-am simtit nicio clipa vreo piedica, nici de resurse, nici de alta natura, poate si pentru ca mi-am promis de ceva vreme sa ma bucur in primul rand de parcurs, iar in aceasta etapa am alaturi mai mult ca oricand familia, in special fiicele mele care au ales tot cariere artistice (design, pictura).
Proiectul este, din punctul meu de vedere, in faza de lucru pentru ca dupa momentul prezentarii in cadrul Targului Cosmobeauty a urmat o sedinta foto realizata de Christina One –Artist Vizual si fotograf, ce urmeaza sa fie postata in curand.
Romanii si frumusetea
Din punctul meu de vedere Romania nu are un stil definit asa cum putem vedea la alte tari in coafura: stilul Italian, stilul German, stilul Francez.
Imaginarul romanesc a trecut de la cosite impletite la permanenturi, tunsori imprumutate de-afara si s-a stabilizat cumva pe bob-uri de diverse lungimi, dar nu se poate vorbi de o uniforma, indiferent de ce ne arata strada sau micile ecrane.
Sunt din ce in ce mai multi oameni care inteleg ca tunsoarea si hair design-ul trebuie sa-i defineasca pe de-a intregul intr-un anume moment sau etapa din viata sau aleg definitia legata de tipul de personalitate, exprimata prin coafura ce tine cont de datele fizice.
Asadar, cuvantul care defineste estetica noastra este Diversitate. Se gasesc si oameni care fac din imaginea lor o poveste cu mesaj si referinte stilistice, istorice, muzicale, politice si culturale, acei oameni inspirationali care au o imagine corecta.
Dar cei mai multi sunt oameni comozi care nu au o prioritate din estetica sau oameni care nu sunt constienti de proportiile lor, nu au simtul culorilor si nici al accesorizarii si prefera sa traiasca sau sa se expuna lasandu-i pe altii sau exclusiv piata, moda strazii, sa aleaga pentru ei. Mai exista o categorie de persoane care copiaza imaginea unor vedete fara sa aiba sau sa afirme identitate si personalitate, iar asta se simte si ma intristeaza.
In ultima vreme, insa, cred ca s-au mai corectat obiceiuri proaste, oamenii sunt mai deschisi, mai expusi si mai informati, cel putin in anumite medii, mai educati, mai curiosi, mai expansivi, mai indrazneti, mai preocupati de aspect ca pachet, nu doar ca forma, la fel de mult cum se preocupa de decoratiuni interioare, de mediul lor inconjurator, si cumva coafura a devenit parte din frumosul cu care se inconjoara, nu doar din necesitatea de a se simti bine cand se uita in oglinda sau li se fac complimente cand socializeaza la serviciu sau in oras.
Trenduri
Sunt mereu la curent cu trendurile, cercetez, si cel mai important, cred eu, le plasez in context, analizez sensurile si caut metode de a le exprima in racord cu personalitatea, stilul, identitatea si statement-ul fiecaruia.
In 2018 se poarta curajul, iar tendintele reinterpreteaza statement-uri de curaj ale marilor designeri care au schimbat sau insemnat ceva in moda in anumite perioade efervescente si cumva similare si din punctul de vedere al afirmarii drepturilor, personalitatilor.
Prin urmare, sfatul meu este sa aveti curajul sa exprimati prin estetica exterioara starea voastra interioara.
Stylingul nu se mai raporteaza doar la estetica exterioara. Iar trendul 2018 aminteste ca estetica exterioara trebuie sa se armonizeze cu estetica interioara. Acum nu mai este suficient sa se aleaga culoarea parului in functie de culoarea tenului sau forma tunsorii numai dupa proportiile fizionomiei si forma corpului. Acum se pune accent pe stare, pe ceea ce simti, se pune in valoare simtul observatiei si al comunicarii. Doar astfel veti reusi sa fiti autentici si unici, fiecare in felul vostru, si asa este si cel mai “modern”.
In prezent, Sassoon Academy din Londra, spre exemplu, cea mai importanta scoala de coafura, a ales ca inspiratie pentru noile tendinte 2018 imaginile anilor 70’ si creatiile marelui designer Balenciaga.
In arta, stilul eclectic este cel care se manifesta in aceasta perioada, dar el ne da libertatea de a crea si a experimenta tocmai pentru a inova si a inventa un stil nou care va ramane recunoscut in timp.
Cliseele si frumosul
Este cea mai frumoasa intrebare, dar si cea mai grea. Frumosul pentru mine vine, in principal, din gandul bun, generozitate, empatie, emotie, din viata si etapele ei, lumina si intuneric, energie si vibratie, dar depinde in mare masura de urat. Daca nu ar exista uratul, nu as putea sa descriu frumosul.
Eu cred ca esti ceea ce gandesti, iar daca gandul este bun, este frumos, faci lucruri si fapte bune si frumoase. Astfel ti se dezvolta capacitatea de a vedea frumosul chiar si intr-o balta de noroi. Asa ca aproape orice poate fi frumos in contextul potrivit.
Este frumoasa o opera de arta, un artist, un om, un animal, frumosul e muzica, dansul si natura insasi. Poate fi frumos in simplu, dar si intr-o compozitie complexa.
Recunosc, am o slabiciune pentru stilul androgin, imi place sa echilibrez si sa armonizez elemente feminine si masculine, sa le “povestesc” in proiectele mele.