La început a fost Cuvântul, se spune în Scripturi. Dar pentru a echilibra lucrurile, folclorul a adăugat că o imagine face cât o mie de cuvinte. Mihai Barabancea, Dani Ghercă și Nicu Ilfoveanu s-au întors până la Adam și Eva pentru un photo shooting originar. Este conceptul sub care cei 3 lansează Switch Lab, un spațiu modular din Palatul Universul unde se vor prezenta proiecte personale legate de fotografie, dar se vor produce și ședințe foto comerciale.
Cu Mihai Barabancea am vorbit anul trecut despre proiectul lui neobișnuit, Sărutul, și aventurile în fotografie. Acum, prin algoritmul Switch, încearcă să găsească echilibrul între o galerie de arta cutting-edge și un studio foto high-end, dar și cu mult potențial pentru party-uri și evenimente legate de zona artă și fotografie.
Creatorii Switch Lab vor să pună toate astea în practică chiar la inaugurarea spațiului, printr-un musical performance live + party+ expozițe 'The Original Switch". Evenimentul va fi privit de sus chiar de Adam și Eva. Adică un triptic de imagini cu Adam si Eva, șarpele și grădina Edenului.
Mihai, Dani și Nicu vorbesc mai puțin despre păcate originare și mai mult despre intersecția dintre fotografia comercială și artă care este posibilă, iar granița - creată artificial, crede el - poate fi trecută. Cu ochii larg închiși.
Ideea
În vara lui 2015 ne-am gândit pentru prima dată la posibilitatea de a dezvolta un spațiu în care să funcționeze un studio de fotografie comercială și un artist-run space dedicat fotografiei. Switch Lab, are ca scop susținerea producției culturale prin intermediul proiectelor comisionate de către companii private. Dorim să direcționăm profitul generat către susținerea fotografiei de artă.
Implementarea
Prima etapă a fost cea în care a fost luată decizia de a trece din faza de dorință/proiect, în faza de realizare concretă. Am reușit relativ ușor să construim bugetul pe anul 2018 (banii pe care fiecare dintre noi 3 îi avea deja strânși, au fost completați de un grant).
Până acum partea cea mai grea cu care ne-am confruntat a fost găsirea unui spațiu potrivit pentru nevoile Switchl Lab. In decurs de câteva luni credem că am intrat în toate clădirile care ar fi putut prezenta un oarecare potențial pentru Switch Lab.
Am facut o vizită la Palatul Universul, ocazie cu care Simona Cosma ne-a prezentat fosta sală de festivități a ziarului Universul. Am fost toți trei convinși că de fapt acesta era spațiul pe care îl căutasem și de care aveam nevoie.
Echipa
Echipa Switch Lab este formată din 3 persoane: Dani Ghercă, Nicu Ilfoveanu, Mihai Barabancea. Dorim ca în viitor să atragem alături de noi și să colaborăm cu cei mai atractivi și mai interesanți fotografi români.
Deasemena vrem să construim în jurul Switch Lab, o comunitate de profesioniști care au un interes direct sau adiacent cu fotografia. Aici vorbim de producători, retoucheri, stilisti, scenografi, copy writeri, graphic designeri, editori de carte, curatori.
Spațiul
Din fericire nu am avut foarte mult de lucrat la amenajarea spațiului, renovările durând în jur de 1 lună și jumătate. Nefiind niște operațiuni foarte specifice care să necesite angajarea unor specialiști, ne-am ocupat exclusiv noi trei, alaturi de prieteni. Site-ul switchlab.ro este under construction și ne-am gândit să arătăm etapele care s-au succedat in decursul amenajarii spațiului.
Amprenta
Datorita backroundului artistic ne adaptam creativ la orice tip de proiect. Oferim solutii in-house care variaza de la concept si productie la executie si post-productie. Incercăm să nu ne gândim din perspectiva diferențelor pe care le-am avea față de potențialii concurenți, ne bazăm pur-și-simplu pe faptul că Switch Lab este singurul spațiu dedicat în egală măsură fotografiei comerciale cât și fotografiei de artă.
Considerăm granița dintre cele doua una creată artificial și suntem convinsi că se pot produce lucrări mercantile care au o valoare în lumea artei si viceversa.
Planuri. Scenarii
Datorită arhitecturii și a dinamicii spațiului, având o suprafață de 150m și o înălțime de 8m, putem realiza set-up uri dintre cele mai diferite. Pentru expoziția de inaugurare am produs o serie de imagini în care facem trimitere la fragmente din geneză, interpretate printr-o perspectivă contemporană.
Una dintre imagini prezintă 2 tineri scufundați într-o piscină cu lapte și piper, pentru care am folosit o schelă de construcții întrucât am dorit să fotografiem de la mare înălțime, pentru a putea obține un unghi perpendicular cu scena fotografiată. Simultan am făcut filmări cu o dronă care survola intregul peisaj interior.
Dar nu limităm aici planurile noastre. La sfârșitul zilei scopul nostru este să accesibilizăm fotografia publicului din România, prin intermediul expozițiilor, artist talk-uri, lansărilor de carte și workshop-uri. Avem în plan să dezvoltăm o serie de expoziții care să se concentreze în jurul fotografilor străini.
În același timp dorim să avem o colaborare strânsă cu fotografii români și asteptăm că și din partea lor să vină propuneri concrete. În cel mai scurt timp dorim să facem public programul curatorial pentru anul 2018.
Fotografia din România
Se face din ce în ce mai multă fotografie de artă astfel că, procentual vorbind, este și mai multă imagine fotografică de calitate, însă infrastructură pieței de artă pe zona fotografiei este încă subdezvoltată. Am creat spatiul acesta pentru ca era necesar.
Studiourile
Gurile realiste ne spun că piața fotografiei publicitare e supra-saturată. Am ales totuși să umplem și noi paharul acesta, cu riscul de a da pe dinafară, pentru că, în fond, venim din afara zonei publicitare, adică nu ne propunem să executăm fotografie publicitară după carte ci à la carte.
Astfel, cu lipsa asumată de modestie sperăm să impunem încă un trend. Cât despre celelalte deja existente, sunt bine făcute, ne inspirăm din ele și nu în ultimul rând le dorim succes în continuare.