Nu mai scrisesem de ceva vreme de ideile primarului Capitalei, Gabriela Firea. Dupa iepurasi, balcoane si logo-uri, i-a atras atentia si internetul. Iar el nu poate fi lasat asa, la voia nimanui. Si cum nu poate fi decorat cu beculete, poate ar trebui sa il reglementeze cineva.
Luni seara, dupa criticile venite in urma licitatiei pentru cele 400 de autobuze destinate RATB, castigate de o companie din Turcia, Gabriela Firea a declarat ca internetul ar trebui reglementat, pentru ca a primit de mai multe ori amenintari, unele cu moartea, pe Facebook si pe email.
„Nu este prima data cand am primit astfel de amenintari. La inceputul mandatului mi s-a transmis ca o sa am eu probleme. Ca mi se vor face dosare. Mi-au amenintat familia si copiii.
Legislatia din Romania nu pedepseste astfel de atitudini. Pe internet poti ameninta cu moartea, cu desfigurarea, cu bataia. Nu sa cenzuram internetul, dar nici sa nu il lasam asa la voia nimanui. Trebuie reglementat", a spus Gabriela Firea.
Declaratiile ei au starnit o gama bogata de emotii pe internetul care trebuie reglementat, de la ras la plans. Unele chiar artistice. De exemplu, Andrei Craciun i-a asezat spusele in poezie
Apoi, Teodor Tita a venit cu cateva propuneri care merita cunoscute:
bai, deci eu sunt de acord cu reglementarea internetului.
spre exemplu alora care folosesc cuvantul "sexo-marxist" fara sa fie activi sexual sau marxisti le-as interdictie totala pe net si lectura obligatorie din zizek timp de 666 de zile.
cei care zic "tefelist" - zece zile de rezistat in piata victoriei si programari pe un an la coafeza doamnei dancila. pe perioada condamnarii au voie sa posteze doar pe google+
aia care spun "sorosist" - zece zile de izolare alaturi de corina dragotescu.
in fine, aia care scriu "otokar" pe site-uri oficiale - deportare in pitcairn alaturi de codrin stefanescu
astea-s doar propuneri de inceput. probabil mai sunt si alte variante
Au mai fost, in comentarii:
Cei care zic "nu s-a vrut" sa urce cu liftul numai impreuna cu Dana Grecu.
Toate sunt delicte minore pe langa folosirea lui “deoarece”. Pedeapsa e prea cumplita ca s-o detaliez aici (contine capre, dublu fisting, Sergiu Nicolaescu).
Catalin Tenita vine cu o analiza serioasa, a la Freud:
Fraza asta e edificatoare: "nici sa-l lasam la voia nimanui". Freudian slip. Adica, "Si internetul asta trebuie sa fie la voia cuiva. Numit de noi. Ca nu poate sa umble asa terchea-berchea, fara stapan. Cineva trebuie sa fie sefu' la Internet. Asa merg lucrurile la partid."
As face observatia ca daca ceva a mers cat de cat in tara asta, vorbim de Internet. De la infrastructura, la organizarea de comunitati, la companii de software. Chiar si la videochat. Unde internetul a fost ingredientul principal lucrurile au functionat bine. Tocmai pentru nu a fost REGLEMENTAT.
Este dovada cea mai limpede ca acolo unde statul nu se baga sa organizeze el lucrurile sunt sanse de dezvoltare.
Iar cat priveste pretentia de "reglementare", ea inseamna de fapt posibilitatea de a trage cu ochiul la tot ce fac cetatenii. Cam bizar, venind din partea unui partid care a renuntat la SPP doar ca nu cumva sa se stie ce fac ei. In timpul serviciului, pe banii tuturor.
La fel de serios, Adrian Raileanu aduce aminte despre alte reglementari ale internetului:
Puteti ignora dorintelele toapei de la primarie, ale gangavilor de la Partid sau ale reptilelor din parlament, pentru ca nu va pasa sau nu va afecteaza direct, dar nu uitati ca ei “pot”:
• Internet in Turkey holds a 'Not Free' ranking in Freedom House's index. Turkish government has constantly blocked websites like Facebook, Twitter, YouTube and as of May 2017, Wikipedia is currently inaccessible. According to Twitter's transparency report, Turkey leads in social media censorship.
• Reporters Without Borders stated in 2010 and 2012 that "China is the world's biggest prison for netizens."[6][7] The offences of which they are accused include communicating with groups abroad, signing online petitions, and calling for reform and an end to corruption. The escalation of the government's effort to neutralize critical online opinion and organizing comes after a series of large, anti-pollution, anti-corruption protests, and ethnic riots...
• [In Russia] regulations have been frequently abused to block criticism of the federal government or local administration. A law prohibiting "abuse of mass media freedom" implements a process for the shutting down of online media outlets.
• Internet access is available but strictly limited in North Korea; it is only permitted with special authorization and primarily used for government purposes and by foreigners.
Iar Catalin Striblea ii aduce aminte primarului general ca internetul nu locuieste in Romania:
O idee cu potential extrem de periculos care va duce la cenzura. Apoi, legislatia din Romania pedepseste amenintarile in orice forma, chiar daca sunt online. Este pedepsita si insulta. Exista decizii ale instantelor in acest sens care au stabilit, de exemplu, ca FB e spatiu public.
De asemenea, Politiile locale din mai multe orase au dat amenzi unor cetateni care si-au exprimat nemultumirile fata de diverse institutii. Daca primarul a fost amenintat, trebuie sa depuna plangere.
In fine, cum o sa faci? Internetul nu locuieste n Romania. Poti sa gazduiesti siteuri si sa scrii pe un milion de platforme din lume. Ce faci? Le interzici? Sigur. Rusia, Coreea de Nord.
Si chiar si acolo, unde locuieste el, ii place la voia tuturor.