Bucharest AI, loc de dezbateri nesuperficiale despre inteligenta artificiala

Bucharest AI, loc de dezbateri nesuperficiale despre inteligenta artificiala

In primul rand, am vrut sa intelegem mai bine ce inseamna CITY.AI si comunitatile pe care le formeaza in jurul inteligentei artificiale. Apoi, despre comunitatea din Bucuresti i-am pus cateva intrebari uneia dintre fondatoare, Alexandra Petrus. Am aflat, astfel, ca primul meet-up al Bucharest AI a avut loc in aprilie anul trecut, iar de atunci si pana astazi, a ajuns deja 875 de membri.

Ne-am dori sa contribuim la cresterea de R&D din Romania. Anul acesta vom oferi si o mapare a ecosistemului de business si cine are interes in zona de AI. Speram sa poata ajuta oamenii interesati si sa reusim sa atragem cat mai multi adepti ai tehnologiilor de AI.

In general, intalnirile sunt impartite in 3. In prima parte, oamenii incearca sa aduca in lumina incercari, dificultati sau idei din cadrul comunitatii. A doua parte este dedicata ”unei bucati de tehnologie per se si use case-ul ce merge cu respectiva tehnologie”. Iar la final, un speaker international pune mana pe microfon si nu-i mai da drumul.

Sunt multe industrii, confirma Alexandra, care se schimba cu totul, de la model de business pana la aplicabilitate, ca urmare a inteligentei artificiale. Cele creative nu fac nota discordanta:

Agentiile de creatie isi regandesc strategiile si abordarile, apar tot mai multe centre/huburi de co-creatie si sourcing, iar engine-urile de AI produc creatii ce pot fi confundate cu cele produse de oameni

Lumea se schimba, sa citim in continuare cum.

 

CITY.AI in Bucuresti

AI a inceput sa ne schimbe intr-un mod masiv vietile, businessurile si astfel, intreaga noastra perceptie despre lume. Sa incercam sa construim o comunitate locala orientata spre AI, totul intr-un context global, a venit de la sine. Oportunitatea de a beneficia de know-how-ul si intreaga retea globala CITY.AI a facut totul mai abordabil. Iar pe noi ne-a facut mai increzatori in a ne apuca sa construim comunitatea si sa strangem pasionati si oameni ce lucreaza cu technologii de AI, intr-un singur spatiu - Bucharest AI.

Si pentru ca nu este suficient sa vrei, ci mai conteaza sa fii si la locul potrivit, in momentul potrivit cu oamenii potriviti, cam asa s-a intamplat si cu partea ‘cine a fost capul rautatilor’:) Tudor Stanciu, actual co-fondator Digital2Law si organizator local pentru FinTech Camp, a ajuns sa fie in contact cu echipa centrala CITY.AI si era in cautare de cineva pe plan local ce ar fi interesat sa porneasca demersuri in directia Bucharest AI.

Asa am aparut Raoul (Adalbert) si eu si spre sfarsit de aprilie 2017 am organizat primul meetup. Ulterior, s-a adaugat si Mircea (Bardac). Iar un pic mai tarziu si Silviu (Moisoiu) si Ioana (Irimia).

 

Echipa

The ‘Core Team’ (Raoul, Mircea si subsemnata), pe plan local, are o combinatie foarte placuta de skilluri si experiente.

Raoul este matematicianul care a studiat la Londra, pasionat de spatiu si antreprenor at heart, avand cateva incercari in directia asta. In prezent, are un startup interesant ‘in cuptor’. Poarta multe ‘palarii’ si are o privire foarte interesanta asupra AI, ML, etica tehnologiilor emergente si ce atitudine trebuie sa abordam fata de aceste tehnologii. Intern, sumarizam toate acestea prin a-l numi “The Entrepreneur” (“Antreprenorul’).

Mircea vine in echipa cu un mix fantastic de experienta din viata academica, de corporatie si inginerie. Dupa un doctorat la Universitatea Politehnica Bucuresti si o catedra de asistent profesor la aceeasi Universitate, Mircea a imbinat cunostintele intr-un mediu de corporatie in cadrul Intel. In prezent, pe langa Bucharest AI, este mentor si membru juriu in cadrul Innovation Labs. Intern, sumarizam prin a-l numi ‘The Technologist’ (‘Tehnologistul’).

Alexandra aduce acea experienta de a defini, lansa si marketa produse si strategii ce reusesc sa uneasca problemele de business cu tehnologia emergenta. Dupa ceva ani petrecuti in zona de startups, lucrand pentru un SaaS business britanic si recunoasteri externe (premii) si interne ale muncii sale, a simtit ca dezvoltarea profesionala trebuie cumva sa ia o directie diferita si astfel… Bucharest AI.

Are un patent (in curs de publicare) in zona de e-health, consiliere medicala, un startup “in cuptor”, cateva initiative de startups din care a invatat, membru activ in comunitatea globala ‘Women in AI” si multa dedicatie spre intelegerea use case-urilor ce vin la pachet cu tehnologiile de AI pentru a ajuta transformarea de produse, servicii, clienti, companii si experiente catre AI. Intern, sumarizam prin a o numi “The Solver” (‘Cel ce rezolva’).

 

Prima intalnire

Primul meetup a fost acum aproape 1 an, pe 27 aprilie 2017. Aici puteti citi despre meetup si ce s-a discutat si vedea cateva poze de la meetup. Pentru a incerca sa unim cat mai multi membri am avut subiectul: Smart Cities, intrucat ni s-a parut a fi mai accesibil pentru o prima editie.

 

Ca speakeri, am avut placerea sa ii ascultam pe Eduard Dumitrascu - Presedintele Asociatiei pentru Smart Cities si Mobilitate, pe doamna decan Dr. Adina Florea de la modulul de AI-MAS de la Universitatea Politehnica Bucuresti si pe Cristian Patachia - Director Dezvoltare si Inovatie Orange.

Au fost 55 participanti si feedbackul primit ne-a oferit energia si informatia de a intelege mai bine nivelul de specializare si apreciere a tehnologiilor de AI, precum si stadiul curent.

 

Comunitatea

Fiecare editie de meetup a avut multi participanti ce veneau pentru prima data si cu un interes diferit. Este o explorare continua si minunat sa putem ajuta la dezvoltarea, intelegerea si conectarea oamenilor din domeniu. Intrucat AI numara cateva technologii (Deep Learning, Machine Learning, NLP, Image and video analysis, Speech recognition, biometrics, RPA, virtual agents etc), de aici si interese granulare diferite.

Cu fiecare editie, increderea publicului creste, se dezvolta tot mai mult si ajuta ca lumea sa aiba curajul sa participe. Promovarea a fost una simpla si transparenta: meetup.com si Facebook.

Cu siguranta inflorirea proiectelor pe zona de AI, atat in companii mari cat si startups, este o zona unde vrem sa contribuim. Totul se rezuma la oameni si knowledge, daca reusim sa ne ajutam sa putem intelege si aplica tehnologiile de AI intr-un mod ce rezolva probleme, apoi putem spera la mai multe departamente de inovatie, AI, ML in companii si businessuri.

 

Ne-am dori sa contribuim la cresterea de R&D oferit din Romania. Anul acesta vom oferi si o mapare a ecosistemului de business si cine are interes in zona de AI. Speram sa poata ajuta oamenii interesati si sa reusim sa atragem cat mai multi adepti ai tehnologiilor de AI. Bineinteles, ne-am dori sa putem face mai multe, insa totul la timpul lor, graba strica treaba.

Avem profile diferite la intalnirile noastre, iar asta ma bucura. Vrem sa avem un public cat mai divers pentru a putea intelege AI-ul din mai multe unghiuri. Pot spune ca preponderent avem profilul de dezvoltator, care fie are cunostinte medii de AI, fie de incepator.

Bineinteles avem si un numar crescand de dezvoltatori cu studii avansate de AI; avem profilul participantului din zona academica, care are multa experienta in zona de AI, fie din lucrari de cercetare, fie din proiecte rulate in Universitate sau la concursuri internationale.

Avem profilul omului de marketing sau omului de produs, care este pus in pozitia de a lucra cu un produs cu o componenta de AI; avem profilul de designer de interfata si experienta, care, la randul lui, lucreaza cu un produs cu o componenta de AI. Avem si omul de business, omul de HR, avem diversitate si asta cred ca ajuta pentru ca sunt multe aspecte ce vin cu tehnologia de AI.

 

Cum se desfasoara intalnirile?

Temele, in general, sunt stabilite in functie de nevoile comunitatii sau oportunitatea disponibilitati de speakeri ce pot aduce o contributie importanta in increderea participantilor si dezvoltarea subiectului respectiv spre a-i ajuta in aprofundare sau initiative.

De exemplu, acum exploram un viitor speaker ce ne poate face un sumar despre Recommender Systems folosite in Machine Learning, intrucat este o nevoie de intelegere din partea comunitatii. Incercam sa ne orientam spre zona de AI aplicat si sa imbinam zona tehnica cu zona aplicata, specific use case-ul.

Vrem ca o anumita tehnologie sa fie prezentata si din prisma a ceea ce poti face exact cu acel tip de tehnologie si care ar fi rezultatul exact in produs si ce problema rezolva. Meetupurile sunt impartite in trei capitole: primul capitol incearca sa aduca in lumina incercari, dificultati sau idei din cadrul comunitatii, ale participantilor ce nu trebuie neaparat sa aiba un business al lor sau sa reprezinte o companie.

Daca au o idee, se gandesc la ceva din zona de AI, vor sa porneasca un startup, au pornit unul sau lucreaza intr-un departament unde folosesc AI, apoi aici este locul unde intr-un timp limitat isi sustin ‘cauza” si ulterior primesc intrebari si ajutor din public. Uneori facem si pairing cu membri din comunitatea globala City AI, spre a ajuta la aprofundare si intelegere.

Capitolul doi este cel dedicat unei bucati de tehnologie per se si use case-ul ce merge cu respectiva tehnologie.

Capitolul trei este dedicat fie unui speaker international, ce ne arata cum o anumita tehnologie de AI este abordata in context global, fie slotul este oferit catre speakeri locali ce sunt orientati spre partea de pozitionare finala a produsului cu AI.

Vrem sa oferim o privire completa asupra tehnologiilor de AI. Este important ca cei ce vor sa lucreze cu tehnologii de AI sa inteleaga ca intregul ansamblu: tehnologie, problema, business, client, pozitionare, legal si etica, este complet nou si vine la pachet cu perceptii diferite ce trebuiesc intelese pentru a folosi cu succes acea tehnologie de AI. Durata meetupului este de 1.5h, urmata de o ora de networking.

City AI ne permite accesarea de resurse de speakeri si know how global si nu ne restrange activitatea sau subiectele. Bineinteles, CITY AI ne permite si contributia la World Summit AI, un eveniment global focusat pe AI ce reuneste cele mai luminate minti si companii ce fac AI.

Fiecare organizare locala isi construieste propria structura. Bineinteles, sa poti discuta pe acelasi canal cu oameni de AI din 40+ orase de pe 6 continente, te ajuta in a transmite si conecta comunitatea locala pentru o dezvoltare potrivita contextului global.

 

Cea mai reusita intalnire?

As zice ca ultimul meetup, dar asa zicem de fiecare data. Mereu este o etapa noua si avem sansa sa descoperim oameni noi ce suntem norocosi ca sunt inca in Romania. Specialul din meetupurile noastre sunt de fapt participantii si cat de potrivit este subiectul prezentat cu intelegerea publicului. 

Am inceput sa avem si reviews pe meetup.com, pe langa formularul de feedback pe care il rulam frecvent. Cel mai populat a fost, de asemenea, ultimul event, adica circa 150 participanti. Mai mult de atat nu putem primi, intrucat avem limitari de spatiu si credem ca s-ar pierde si din mesaj si atmosfera.

 

Cu ce ramanem

Dupa fiecare meetup sau intalnire in interesul Bucharest AI ramai cu multe. Punctual, 2-3 puncte concrete ar fi: intelegerea ecosistemului si promovarea lui ulteriora in contextul global; descoperirea de noi connections si astfel mai multe oportunitati de a fi in locul potrivit, la momentul potrivit cu persoanele potrivite; imbogatirea cunostintelor si aprecierii tehnologiilor de AI din perspective diverse ce ma ajuta direct in construirea de strategii de business si de produse precum si in transformari si construiri de echipe ce lucreaza cu tehnologii noi.

 

AI in Romania

Este placut sa vedem parcursul RPA (Robotic Process Automation) facut din Romania. UIPath este exemplul #1 in aceasta directie. Biometrics, o alta ramura a tehnologiilor de AI, are un parcurs apreciativ in pozitia businessului Typing DNA, cu un progres extraordinar, fiind in prezent in programul TechStars 2018 New York.

Machine Learning este cu siguranta cea mai frecventa si accesibila in interes crescut si cu impact major, tehnologie de AI. Vedem multe librarii, platforme si tooluri de ML ce permit folosirea lor nu doar din partea companiilor cu departamente dezvoltate de ML ci si din partea companiilor mai mici. Aici aveti o resursa de frameworkuri, librarii si softwaruri de ML sortate pe limbaj.

In ceea ce priveste industriile creative, se observa deja o schimbare si iarasi admirativ apreciem eforturile in aceasta directie. Agentiile de creatie isi regandesc strategiile si abordarile, apar tot mai multe centre/huburi de co-creatie si sourcing, iar engine-urile de AI produc creatii ce pot fi confundate cu cele produse de oameni.

Sofia robotul vine in Bucuresti anul acesta (prin Brand Minds). Cu siguranta a ghici sau incerca prezice urmatorii 5 ani este din ce in ce mai greu. Sunt multe opinii, insa nu ma astept la un progres exponential si o accelerare prea agresiva a AI-ul in viata noastra creativa. Ce ma astept este o intelegere de etica mai aprofundata si o recalibrare a valorilor si simturilor, ceea ce de fapt este un rezultat extrem de pozitiv.

 

2018. Planuri 

Conceptual vorbind, putem face atat de multe. Insa ca orice alt lucru totul trebuie privit ponderat, inteles la nivel personal din partea participantilor si crescut gradual. Ne-am dori sa putem adauga si o componenta mai accentuata de investitori in curand, insa mai avem ceva drum de parcurs pana acolo.

Este extrem de importanta etapa de conectare, educare si intelegere a tehnologiilor de AI din perspective variate pentru a putea construi solutii ce prezinta interes si rezolva probleme ce altfel nu gaseau rezolvare.

2018 va fi un an de aprofundare si cunoastere a comunitatii, ce deja a ajuns la 875 de membri. Vrem sa conectam mai mult participantii si sa ne unim mai des la nivel regional intrucat avem comunitati de AI si in Cluj si Iasi, dar si in zone de vecinatate precum Sofia sau Budapesta. Speram ca anul acesta sa reusim sa unim comunitatea pentru a putea accesa cat mai multe resurse globale din reteaua CITY AI si a aduce intelegerea tehnologiilor de AI in randul comunitatii la un nivel de maturitate mai ridicat.

Anii urmatorii, daca suntem pregatiti ca si intelegere, putem include in discutii case studies, investitori strict AI focused, programe de acelerare proprii, un loc unde poti cauta joburi si oportunitati de a dezvolta proiecte cu o componenta de AI, si multe alte obiective ce speram sa le maturizam in concept, in acest an.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related