Corina Bratu, Strategic Planner Leo Burnett, vine cu o premieră în biblioteca noastră: nu are nicio carte pe care să o treacă pe lista de neterminate. Chiar dacă a aruncat cu Enigma Otiliei de câteva ori în liceu, a ales să ajungă la final concentrându-se pe partea bună: talentul scriiturii pentru felul în care a făcut-o să disprețuiască personajele așa de intens. Anul trecut, Corina a descoperit podcast-urile și leurda.
Când vine vorba de cărți, a fost un an extraordinar pentru că m-am îndrăgostit de mai mulți autori și mi-am dat voie să-mi cumpăr orice carte am vrut, fără cumpătare. Ba chiar și un divan superb care mă îmbie la citit.
Corina nu are un scaun de citit, dar are un inel magic. Citește, pentru că se simte mai bogată. Așa sunt oamenii cu mai multe vieți pe an.
Top 3 în 2017
“Reclaiming Conversation: The Power of Talk in a Digital Age” de Sherry Turkle – o carte dureros de necesară și relevantă astăzi despre cum lipsa conversațiilor reale duce la lipsa de empatie și multe alte consecințe, nu dau spoilere.
“Brain Surfing” scrisă de o strategă pe nume Heather Lefevre – cartea este compusă din interviuri cu planneri șmecheri din toate colțurile lumii pe care ea le-a luat mergând și stând cu fiecare câte o săptămână, adesea chiar la ei acasă, deci are și un pic de voaiorism pentru cine gustă genul.
“Irresistible” de Adam Alter – citită în 5 zile pe plajă în Grecia – este cartea care m-a făcut să-mi regândesc un pic dependența de telefon și de notificări și să iau măsuri.
+1, deși nu e de specialitate, mi-au plăcut câteva trucuri de time-management și cum ne raportăm la propriul timp din “Musai List” a lui Octavian Pantiș.
Si o motivație:
Citesc pentru că-mi place să trăiesc alte vieți, în alte lumi.
Acesta ar fi răspunsul scurt.
De mică evadez cu nasul în cărți, călătoresc până acolo și locuiesc un pic, uneori mai mulți ani, depinde de viața personajelor.
Răspunsul lung este că ador să-mi imaginez fiecare personaj în parte și să-l aduc la viață în mintea mea, să-l îmbrac, să-i văd chipul, apoi să am parte de dialoguri savuroase, de dileme morale care te perpelesc pe toate părțile. Nu mai zic de povești de iubire. Și cel mai mult – de idei interesante, cu care rezonez – sau din contră, simt că respingându-le din toată ființa mea îmi confirm de fapt un set de valori, principii și alte cuvinte mari care mă definesc. Cred că te și descoperi citind, nu e doar escapism.
Cartea pe care nu ai reușit să o termini
Nu am una încă.
Cartea despre care s-a vorbit cel mai mult
În feed-ul meu de Facebook a fost arhi-prezentă “Tetralogia napoletană” a Elenei Ferrante – acele 4 cărți colorate. Eu zic că e o carte ca un serial cu 4 sezoane, apropo HBO o va ecraniza în curând. Mi-a plăcut să văd evoluția celor 2 eroine de la fetițe-adolescente-mame-femei. Mi-am regăsit trăsături și stări de spirit, mi-am recunoscut și prietene și momente de prietenie, iar stilul Elenei F. de a puncta anumite stări de spirit și gânduri este ceva cu care fetele pot relaționa.
Cartea care te-a surprins
“Goldfinch” de Donna Tartt – singura carte care a reușit să mă facă să mă întreb la câteva luni bune după ce o terminasem oare ce mai face Theo Decker... Theo fiind personajul principal. Mă gândeam cum o fi viața lui Theo, pe unde umblă acum, dacă e bine, exact ca la un fost coleg de liceu, cineva real în carne și oase, nu ca la un personaj de carte. A fost ireală senzația și dacă o voi cunoaște vreodată pe Donna Tartt, aș vrea să-i povestesc asta.
Și “Middlesex” de Jeffrey Eugenides este extraordinară și m-a surprins cu fiecare capitol.
Plus "Muzeul inocenței" al lui Pamuk (incredibil cum a făcut și muzeul fizic).
Nu mai zic "Flori pentru Algernon" de Daniel Keyes la care am plâns... nu mai plânsesem la o carte de ceva vreme.
Cartea de specialitate pe care nu trebuie să o rateze nimeni
Sunt multe aici, dar voi alege una doar pentru planneri - și anume “Truth, Lies, and Advertising : The Art of Account Planning” a lui Jon Steel.
În facultate citeam orice carte de marketing / advertising / PR pe care puteam pune mâna și când am citit memoriile lui Jon Steel – atunci mi-am zis că eu vreau să fiu planner. Nu fac recomandări acum că ne lungim mult cu textul, cred că suntem mai câștigați ca oameni cu orice carte citită, indiferent de industria în care lucrăm sau ce funcții avem. Cititul ne antrenează curiozitatea și mai ales empatia. Cred că empatia e ca un mușchi și dacă nu ni-o antrenăm, se usucă și cade.
O carte care te-a frustrat
Țin minte că am aruncat de câteva ori în perete cu “Enigma Otiliei” în liceu. Pot să admir talentul scriiturii pentru cum m-a făcut să disprețuiesc personajele așa de intens.
Cartea care (încă) îți inspiră perfecțiune :)
“Eleganța ariciului” de Muriel Barbery, dar ar mai fi atât de multe.
Obiceiuri de lectură
Citesc în fiecare zi. Am zile de weekend când e gata cartea în 2 zile, dar și zile când apuc doar 20 de minute în metrou. Nu contează câte pagini apuc pe zi, mai important este să apuc în acea zi măcar un pic.
Citesc oriunde am loc și o carte la mine. Și doar cărți-cărți, adică hârtie. Nu sunt deloc compatibilă cu Kindle sau alt device de e-reading, nu sunt pentru mine. Ador hârtia, textura, mirosul, greutatea cărții în mâna, să mă joc cu inelul de citit de la Woodish care e minunat (e un cadou genial pentru orice pasionat de citit)
Destul citesc la birou pdf-uri, articole și studii, prefer cartea-carte în timpul liber.
În plus, am și o mică obsesie pentru cărți, le îmbrac în copertă de hârtie când le citesc pentru că le iau cu mine peste tot, să nu se strice în geantă.
Da, cumpăr multe cărți, și la impuls sau pândite în Wishlist până se mai reduce prețul. Am o frumoasă tradiție să merg cu Laura, prietena mea, în fiecare an la Gaudeamus să ne refacem stocul și să ne bucurăm de atâtea cărți la un loc.
În rest, mă bazez pe www.bookdepository.co.uk, www.okian.ro, www.librărie.net, anticariate, ah - librăria Anthony Frost era un deliciu, mai ales că o regulă sfântă și anume aleg să citesc autorii americani & britanici doar în engleză, sunt ușor snoabă la partea asta.
Cum le alegi
Aleg mereu următoarea carte la impuls sau după recomandări din surse pe care le respect – prieteni, colegi care citesc mult sau domnul Dan C. Mihăilescu.
Am autori de suflet și încerc să-mi procur toate cărțile lor, toată ’discografia’ cum îmi place să-i zic. John Steinbeck, Virginia Woolf, David Sedaris, Junot Diaz, Gabriel Garcia Marquez, P.G.Wodehouse, Marin Preda, Marin Sorescu, Nora Iuga, Panait Istrati ar fi câteva nume. Acum urmează să-mi comand câteva scrise de Joan Didion pentru că am urmărit zilele trecute acest documentar despre ea pe Netflix și mi se pare brilliant scriitura ei, cum sensibilitatea sa e totuși îmbrăcată în claritate, e autentică.
În rest, alternez stilurile de la un o carte la alta – trec de la beletristică la autori contemporani, cu zvâc. De la o carte pentru suflet la una pentru birou, să mai revin cu picioarele pe pământ. Mai zic și cuvântul acela nerostit și anume poezie – pentru că citesc poezie des, probabil de ciudă că eu nu știu să o scriu.
Lista din 2018
Am început deja “Zoo Story” - este o colecție de povestioare fermecătoare scrise de Thomas French, un journalist american de care mi-a plăcut la nebunie când a venit la The Power of Storytelling în toamnă. Am luat și “Juniper”, tot a lui, va fi next pe listă.
Am pe listă și “Sapiens”, altă carte care a tot circulat în feed-ul meu de Facebook. Eu o am în engleză și am cumpărat-o și tatălui meu în română ca să o citim simultan și să schimbăm impresii, abia aștept, trebuie să ne sincronizăm.
Mai am “Uncommon type” – colecția de short stories scrise de Tom Hanks urmată sau înșelată (adica citită în paralel) de “Never have your dog stuffed” scrisă de Alan Alda, pe ambii actori îi ador și sunt curioasă cum sunt ca scriitori. Pe Alan Alda îl puteți asculta într-un episod minunat aici.
Cam asta e lista pentru următoarele luni, nu obișnuiesc să-mi fac planul cincinal.
Condimentez în permanență cu poezie, măcar una / zi. Deschid volumele de Marin Sorescu, Nora Iuga, Nichita Stănescu, Ion Minulescu sau Robert Frost la întâmplare.
De ce citești
Pentru că așa mă simt mai bogată.
Cineva mi-a zis mai demult când m-a văzut că sunt așa energică și vorbăreață că eu sunt high on life, așa că ce poate fi mai minunat decât să mă bucur de atâtea vieți pe an?