Kodak isi bate propria criptomoneda. Se va numi, ati ghicit, KodakCoin

Kodak isi bate propria criptomoneda. Se va numi, ati ghicit, KodakCoin
foto: btcmanager.com

Fotografii au doua mari probleme: faptul ca sunt din ce in ce mai multi cei care fac poze si se intituleaza ”fotografi”, respectiv drepturile de autor. In privinta numarului pasionatilor cu ego mare nu se poate face nimic si poate ca nici nu trebuie. Insa marele of al artistilor foto, furtul muncii lor, este pe cale sa primeasca o sansa nesperata. Ea se numeste KodakOne.

Saptamana trecuta, in cadrul CES 2018 (Consumer Electronics Show), Kodak si Wenn Digital au anuntat ca lanseaza o platforma de drepturi de autor, menita sa protejeze continutul foto. Principiul este acela al ”blockchainului”, in care o serie de calculatoare servesc drept gazda pentru fotografii. In timp ce continutul este depozitat si in siguranta in aceasta retea, in paralel, boti de tip crawler vor fi cu ochii in patru pentru a gasi acele fotografii folosite ilegal pe internet. Odata ce o astfel de imagine este gasita, Kodak ii anunta pe proprietari, iar acestia ii pot trage de maneca pe respectivii publisheri ca, in viata, totul costa.

Dar asta nu e tot. De la 31 ianuarie, Kodak isi va lansa propria moneda virtuala (ati ghicit: KodakCoin), care le va permite fotografilor, deci, nu doar sa-si tina pozele in siguranta, ci si sa faca un coin cinstit de pe urma lor. ”It is ideal for both professional and amateur photographers”, spun ei. 

Am vrut sa aflam si parerea catorva meseriasi foto de la noi despre toate asta. Ne-a raspuns Alex Galmeanu:

Este clar ca un instrument care sa protejeze creatia fotografica si, in acelasi timp, sa deschida o noua piata de comercializare a imaginii in online e un lucru la care viseaza orice fotograf implicat in aceasta industrie.

Ideea in sine mi se pare aproape "too good to be true", astept sa vad daca functioneaza asa cum este promovata. Evident. blockchain-ul este o tehnologie destul de noua, pe care recunosc ca inca nu o inteleg pe deplin, dar care promite un asemenea grad de securitate, incat lucruri pana azi imposibile par a se concretiza rapid.

Componenta de cryptocurrency e si ea foarte interesanta, dar si foarte riscanta in acelasi timp. Imi e foarte greu sa imi formez o parere aici, cred ca trebuie sa mai treaca un pic de timp. Mi se pare ca piata asta a monedelor virtuale lucreaza acum cu mult prea multe elemente de natura emotionala. Vom vedea.

E interesant si brandul Kodak ce pare a oferi o legitimitate sunbtantiala intregului demers. Totusi, ar merita mentionat faptul ca acest "Kodak" nu este chiar Kodak, din cate am inteles. ci este vorba de o firma oarecum independenta, care a castigat dreptul de a utiliza acest nume.

Cred ca ar fi interesanta o continuare a acestei discutii in momentul in care sistemul va fi pornit.

Dincolo de aceasta initiativa, insa, avem un pic de istorie recenta. Oamenii de la Arstehnica sustin, in urma unor investigatii, ca acest KodakCoin nu e altceva decat o rebranduire a unei alte criptomonede, RYDE, care a murit inainte sa se nasca. Chiar inainte ca proiectul KodakCoin sa apara, RYDE a fost scos din priza, fara sa se bucure de cine stie ce sustinere. A strans, totusi, ceva bani din crowdfunding - vreo 800 de dolari, de la 10 insi.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related