[Bibliografii personale] Teodor Tiță: ”Nu cred în organizare. Citești când ai nevoie, când volumul ăla se cere citit. Am oroare de diete, fie ele și literare”

[Bibliografii personale] Teodor Tiță: ”Nu cred în organizare. Citești când ai nevoie, când volumul ăla se cere citit. Am oroare de diete, fie ele și literare”

Nu va ajunge în raiul cititorilor cuminți din mai multe motive: nu o să termine niciodată Ulysse, abandonează fără regrete cărțile incompatibile și a trecut cu totul pe eBook. Universul va fi blând cu el, poate, măcar pentru cursurile de fizică cu care își ocupă uneori nopțile. Teodor Tita, News Director Europa FM, nu are răbdare. Viața e prea scurtă pentru inabilitățile autorilor și revizitarea cărților citite. Din contră, simte o urgență pe care încearcă să o vindece cu mult non-fiction.

”Am această senzație că traversăm o perioadă intensă și nu tocmai bună. Încerc să înțeleg cu o secundă mai devreme încotro mergem”, spune Teodor.

Printre recomandările lui: Constituția (pentru jurnaliști, dar nu numai), o istorie amuzantă a epidemiilor, zei, oameni, păcătoși, Moby, America Latină și viața obișnuită a unui norvegian serios. 

 

Top 3 în 2017

The retreat of western liberalism - Edward Luce.

The vanquished - Robert Gerwarth

Porcelain. A memoir - Moby

Citesc mult non-fiction în perioada asta. Dincolo de curiozitatea mea cotidiana simt că e și o oarecare urgență. Am această senzație că traversăm o perioadă intensă și nu tocmai bună. Încerc să înțeleg cu o secundă mai devreme încotro mergem.

 

Cartea pe care nu ai reușit să o termini

Ulysse al lui Joyce. N-am să îl termin niciodată. Știu, ăsta e motivul pentru care n-o să ajung în rai.

 

Cartea despre care s-a vorbit cel mai mult 

N-am răspuns la asta.  Sau nu unul foarte clar. Arareori urmăresc trenduri. Prefer să fac alegeri de capul meu și mă feresc, adesea, să îmi las apropiații să vorbească mult despre cărți, filme etc. Am senzația că omul respectiv răpește autonomia cărții sau a filmului.

 

Cartea care te-a surprins

Biografia lui Simon Bolivar de Marie Arana - cred ca ne raportăm schematic la America Latină și pierderea e a noastră.

Dar mai ales…

Get Well Soon - Jennifer Wright. Asta e o istorie a epidemiilor scrisă foarte funny.  Știai că în secolul XIV a existat un soi de psihoză publică a cărei principală formă de manifestare era dansul? Au dansat unii până la moarte. Sunt tentat să fac o glumă cu Untold, dar se supără prietenii mei clujeni de dată recentă.

 

Cartea de specialitate pe care nu trebuie să o rateze nimeni 

Pentru ziariști, Constituția. O să vorbim mult de ea în anii următori. Altfel, n-aș recomanda nimic despre presă scris de scriitorii români cu preocupări de genul ăsta.

 

O carte care te-a frustrat

Cursurile de fizică (sunt mai multe) cu care îmi ocup uneori nopțile. De mai multe ori am fost obligat să o iau de la capăt.

 

Cartea care (încă) îți inspiră perfecțiune :)

Lupta mea - Karl Ove Knausgaard

 

Obiceiuri de lectură

Sunt dezorganizat. Citesc pe unde apuc și cum apuc. În trecut obișnuiam să mă mai întorc la cărți, acum îmi dau seama că sunt prea multe cele pe care vreau să le citesc pentru a-mi acorda luxul de a reveni. Nu încerc niciodată să mă organizez. Nu cred în organizare. Citești când ai nevoie, când volumul ăla se cere citit. Nu cred în norme autoimpuse. Am oroare de diete, fie ele și literare.

La mine mai e un lucru: nu pot dormi dacă nu îmi ocup mintea cu ceva nou. De asta, întodeauna citesc/ascult o carte înainte să adorm.

 

Tabieturi

Ebook întotdeauna. M-am obișnuit așa de mult cu Kindle-ul încât mi se pare inconfortabil să manevrezi o carte. Reader-ul mai are un avantaj - îți dă voie la impulse shopping. Dacă vreau să mă apuc de o carte la trei noaptea sau la 19.00 în metrou, cartea aia e la un click distanță.

Da, citesc mai multe cărți în același timp și abandonez fără regrete orice volum nu merge. Sunt prea multe cărți în lumea asta ca să am răbdare cu inabilitățile vreunui autor sau ca să mă educ să îl tolerez.

 

Cum le alegi

Spuneam mai sus, zilele astea mult non-fiction și cursuri de fizică. Altminteri întotdeauna mă întorc la literatură doar că am devenit mai mofturos în ultima vreme.

Le aleg în funcție de preocupările mele de moment și, uneori, citind critică.

 

Lista din 2018

Vreau să mai citesc ceva de Hari Kunzru. L-am descoperit recent vreau să îl consum până la capăt, până mă plictisesc sau descopăr pattern-ul. Decoamdată am citit doar Gods wihtout men.

Am început cu Fire and Fury de Michael Wolff și cu Greva păcătoșilor a lui Florin Chirculescu.

 

De ce citești

Știi ce e vanity search? E atunci când îți cauți numele pe Google. Cititul de literatură și nu numai e un vanity search mai dificil.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related