Noemi Meilman nu abandoneaza din prima o carte care nu ii place. Ii da o pauza, o reia. Si daca, totusi, ramane incompatibilitatea, o lasa in pace, dar nu inainte de a-i citi finalul. Are norma de 10 pagini pe zi, iar in weekenduri isi pastreaza pentru lectura cateva ore dupa-amiaza. Cel mai bine citeste acasa si prefera varianta hardcopy.
Fac parte din Generatia X, cand parintii nostri pandeau aparitiile literare si mersul la librarie era un ritual tare placut. Ai mei ma luau cu ei aproape de fiecare data cand mergeau sa cumpere carti, povesteste Noemi.
Ii plac biografiile si autobiografiile. Despre Tina Turner, Freddie Mercury sau Elsa Schiaparelli in bibliografia ei din 2017:
Top 3 carti in 2017
“Shocking life. The Autobiography of Elsa Schiaparelli” – pentru ca, daca o citesti, realizezi ca Elsa Schiaparelli a fost un designer talentat si vizionar, dar si o feminista desavarsita si a ajutat enorm in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial, spre deosebire de contemparana sa, Coco Chanel. O prefer pe Schiaparelli, oricand.
“Oana Pellea, Jurnal 2003-2009”. Pentru ca este o carte ravasitor de frumoasa, scrisa de un om minunat.
“Freddie Mercury. The Biography”, de Laura Jackson. O biografie excelent scrisa, despre unul dintre cei mai mari artisti ai secolului 20. Este o carte pe care o recomand tuturor impresarilor si PR-ilor din industria muzicala, pentru ca Freddie Mercury a “inventat” marketingul de concert.
Cartea pe care nu ai reusit sa o termini
“Arta de a cere”, a Amandei Palmer. Este scrisa foarte bine, dar nu a fost momentul ei pana acum.
Cartea despre care s-a vorbit cel mai mult
“Magia ordinii”, a lui Marie Kondo. A fost si una dintre copertele Book Cover Tee (dar asta in 2016, aleasa de artistul si galeristul Alexandru Niculescu, de la Sandwich Gallery).
Cartea care te-a surprins
“I, Tina Turner, My Life Story”, editata de Kurt Loder. Ma bucura faptul ca s-a facut si un musical dupa aceasta carte, “Tina”, care va avea premiera la Londra, in acest martie.
Cartea de specialitate pe care nu trebuie sa o rateze nimeni
Sper sa nu va dezamagesc, dar nu mai citesc carti de specialitate de ceva ani.
O carte care te-a frustrat
Jurnalul lui Mihail Sebastian. Sa traiesti asemenea atrocitati aproape de jumatatea secolului 20, sa existe un asemenea razboi atat de aproape de vremurile noastre, in conditiile in care omenirea nu a invatat nimic din istorie, din trecut, mi se pare de-a dreptul frustrant.
Cartea care (inca) iti inspira perfectiune :)
“Insuportabila usuratate a fiintei”, a lui Milan Kundera.
Obiceiuri de lectura
Citesc mult mai rar fata de acum cativa ani, din pacate. Social media si newsletterele au pus stapanire pe mine. Incerc sa citesc macar 10 pagini/zi, inainte de culcare si abia astept weekendurile, in care citesc dupa amiaza, in linistea casei, macar doua ore.
Cartile de pe noptiera ale lui Noemi Meilman
Tabieturi
Citesc cel mai bine acasa si prefer varianta “hardcopy”. Fac parte din Generatia X, cand parintii nostri pandeau aparitiile literare si mersul la librarie era un ritual tare placut. Ai mei ma luau cu ei aproape de fiecare data cand mergeau sa cumpere carti.
Cumpar carti, recomandate de prieteni sau despre care citesc in reviste sau site-uri. Dar cumpar carti si dupa fler. Uneori citesc cate doua carti in acelasi timp. Daca nu am chimie cu o carte, o las o vreme. Ma reapuc de ea si, daca vad ca totusi nu m-a prins, o las, nu inainte de a ma uita cum se termina. :)
Cum le alegi
Imi plac mult biografiile si autobiografiile. Citesc si fictiune.
Am inceput 2018 cu o carte usoara, perfecta de vacanta; “carte de avion”, cum le zic eu: “Marele Gorsky”, omagiul adus de scriitoarea sarboaica Vesna Goldsworthy “Marelui Gatsby” a lui Fitzgerald.
Acum citesc “Yesterday, Today, Tomorrow. My Life”, autobiografia Sophiei Loren (am cumparat-o de pe okian.ro.).
Pe noptiera mea ma mai asteapta: “Ascultandu-l pe Ivan” (Patzaichin), a lui Vintila Mihailescu; “Statut si anxietate” a lui Alain de Botton; “I’ll never write my Memoirs” a lui Grace Jones; “Cum sa schimbi lumea”, John-Paul Flintoff; “Agonia lui Turing”, David Lagercrantz ( o carte pe care o recomand mai ales homofobilor); “Miracolul baietilor”, Michael Gurian.
De ce citesti
Citesc pentru ca asa am fost obisnuita. Cred ca ar trebui sa citim cu totii, macar pentru dezvoltatea vocabularului, daca nu pentru dezvoltarea imaginatiei si cultura generala.