Cristian Manafu crede ca nu ar trebui sa ii spunem un ultim mohican, pentru ca a ramas pe Twitter, dar nu il mai foloseste decat sporadic, dand linkuri la lucruri interesante din lume si internet. Trebuia insa sa il intrebam una, alta, pentru ca este unul dintre cei mai urmariti ”oameni obisnuiti” din retea. Contul lui are 150.000 de urmaritori. In plus, si-a pus multe idei in aplicare, a organizat evenimente plecand de la un tweet, a lansat proiecte prin aceasta retea si a mancat si hot-dogi cu ajutorul ei. Ceea ce nu poate spune despre Facebook.
El este si cel care a spus ca Twitter va muri, spre supararea multora. Asa ca incheiem seria ultimilor mohicani cu o altfel de marturie: ce s-a intamplat?
Inceputul
Am facut pe 1 mai 10 ani de cand am contul de Twitter. Nu am fost chiar printre primii fani, dar nu am stat mult pe ganduri. Ca si in cazul Facebook, platforma s-a viralizat prin intermediul celor care erau atenti la trend-urile de afara sau avea prieteni sau fosti colegi in alte tari.
Tin minte si acum ca o amica a vrut sa vina sa imi arate cum se foloseste. I-am vazut puterea o luna si jumatate mai tarziu, cand am organizat o conferinta cu mai multi speakeri din UK. Erau innebuniti de Twitter! M-am molipsit si eu.
Atmosfera de atunci
Cred ca a fost cea mai tare retea sociala in care am fost eu prezent. Un intreg univers s-a creat in jurul sau. Evenimente, instrumente, colaborari. Numai eu am lansat vreo 2-3 servicii bazate pe Twitter.
Cel mai interesant a fost un site de job-uri anuntate prin Twitter. A mers o vreme OKish, desi nu erau foarte multi utilizatori.
Daca ma uit in urma, rad de primele tweet-uri. Si nu numai ale mele. Oamenii obisnuiau sa zica „Buna dimineata!” pe Twitter. Primele mele mesaje au fost mai mult intrebari. „Cum ar fi sa pot cumpara mai mult timp? Am nevoie de timp, are cineva o solutie?” sau „Mai are cineva dublu casetofon?” ori „Cand a fost ultima data cand ai trimis o scrisoare? Una adevarata…”. Cred ca eram in cautare de oameni cu care sa conversez.
Am si o poveste frumoasa. Eram la un concert Guns N Roses, dupa o zi lunga la birou, si imi era foarte foame. Coada la hot dogs era maimare decat toate cozile la bere. Descumpanit, am intrebat pe Twitter daca e cineva la coada sa imi ia si mie ceva. La scurt timp, cineva m-a intrebat cati hot dogs sa imi ia.
Oamenii erau atenti in acele vremuri vorbesc de ani 2008 - 2012. Eu nu prea stateam pe Facebook, dar eram tot timpul conectat la Twitter.
Refresh, scroll, refreh scroll.
Cum a evoluat peisajul Twitterului romanesc
Cu toate limitarile sale, Twitter a fost deopotriva un mediu pentru news si conversatii. Puneai o intrebare si gaseai un raspuns. Aveai o problema, primeai o rezolvare. Cam cum e acum pe Facebook. Intrebi orice lucru stupid, chiar si de lene sa cauti pe Google, si se va gasi cineva sa iti raspunda.
Eram la un moment dat pe Magheru si cautam un bancomat. Probabil gasesti unul la fiecare 100 m, insa mie mi-a fost lene sa ridic ochii din telefon, asa ca am intrebat pe Twitter. Am primit foarte repede cateva sugestii.
Ce urmaresti
Nu am urmarit niciodata multi oameni. Nu am fost bun la capitolul acesta. As fi putut sa am o selectie super-tare, pe Twitter fiind multe somitati. In principal, am m-am conectat cu oameni pe care ii cunoasteam foarte bine.
Nici pe Facebook acum nu ma imprietenesc usor. Trebuie sa ne stim cat de cat, sa avem lucruri in comun, sa interactionam si altfel.
Ziceam ca nu sunt bun la urmarit. Twitter e un instrument fantastic pentru curation. Pornind de la news pana la ce gandesc oameni foartedestepti or ce fac diverse celebritati. Iti poti organiza liste pe topics sau domenii si sa primesti doar mesaje din sursele alese.
Descoperiri
Twitter mi-a oferit o oarecare influenta. Am fost mult timp intre cei mai urmariti romani. Daca scoti acum vedetele si oamenii de media, raman - cred - cel mai urmarit om obisnuit din Romania. E drept ca si platforma m-a sustinut. Twitter m-a recomandat mereu drept „un cont pe care sa il urmaresti” celor care isi deschideau un cont.
Dar dincolo de acest boost, eu am avut o activitate intensa pentru o vreme si am reusit sa imi pun multe idei in aplicare. Am creat la un moment dat un eveniment dupa ce am dat un tweet. Am intrebat daca ar vrea cineva sa vina la un eveniment despre Optimism. Si am primit multe reply-uri de incurajare. Am creat evenimente despre Twitter si cum am mai amintit am putut lansa orice idee imi trecea prin minte. Acelasi lucru nu il pot spune despre Facebook.
E Twitterul pe moarte?
Eu am zis ca Twitter va muri acum cativa ani. Unii s-au suparat, am avut chiar si reactii de la cunoscuti. Pana acum nimeni nu a putut sa ma contrazica. Nici macar productiile TV cu hashtag in coltul ecranului nu l-au resuscitat.
Mai mor si retelele din cand in cand. Sa ne amintim doar de MySpace si Hi5 ori de ceva si mai mare din comunicarea online, Yahoo Messenger.
Insa nu tin minte sa fi plans cineva dupa aceste servicii asa cum plang unii de ceva timp de grija Twitter. Poate o fac dintr-un sentiment anti-Facebook, poate chiar cred in revenirea in glorie, poate pur si simplu sunt activi acolo mai multe decat in altele.
Pentru unii e o nostalgie. Asta ii face sa fie partizani.
De ce nu mai esti activ pe Twitter
Conversatia s-a mutat pe Facebook de multi ani deja. Oamenii pur si simplu nu pot fi prezenti pe mai mult de o retea sociala. Nu includ YouTube aici. E altceva. Si nici Instagram, ca e inca prea mic.
Continutul vizual ne-a luat pe sus, iat Twitter l-a imbratisat prea tarziu si nu intr-o forma atractiva. Omul de rand, dincolo de early adopters, nu are pe cine sa urmareasca. Vedetele nu creeaza continut de Twitter, in afara repost-ului de pe Facebook ori Instagram. Marii jurnalisti si politicieni sunt activi doar pe Facebook. Astea ar fi doar cateva motive.
Schimbarile din retea
Unele decizii nu au fost populare. O vreme, Twitter a crescut prin terte servicii, care se legau la baza sa de date si aduceau valoare utilizatorilor. Dupa o vreme, le-a taiat „teava” si au schimbat regulile jocului, probabil din presiunea de a face profit si a nu ii lasa pe altii sa faca de pe urma sa.
Altele schimbari au venit prea tarziu sau au fost prost implementate. Cand ai vazut ultima data un live pe Twitter?… Exact!
A mai fost si ghinion la mijloc. A lansat doua servicii care au deschis noi drumuri in social media, dar care au murit. E vorba de Vine si Periscope.
A fost si neinspiratie. Twitter ar fi putut fi si Whatsapp, si Instagram, si Snapchat. Nu a a vazut trend-urile, nu s-a miscat rapid cand trebuia.