[Octombrie in tus] Gabi Toma printre pisici, galben si cerneala: "Incerc sa nu ma grabesc; nu vreau sa schitez ceva rapid doar ca sa bifez tema zilei respective"

[Octombrie in tus] Gabi Toma printre pisici, galben si cerneala: "Incerc sa nu ma grabesc; nu vreau sa schitez ceva rapid doar ca sa bifez tema zilei respective"

E al treilea an in care Gabi Toma isi exerseaza pensulele si creioanele in fiecare zi de octombrie. O inspira toamna, care se intampla sa fie anotimpul ei preferat, muzica pe are o asculta, intamplarile din viata de zi cu zi, cartile pe care le citeste. Ii inspira pe ceilalti, dupa cum puteti vedea in desenele de mai jos, la a visa si a tese povesti cu case plutitoare si pisici. Orice motiv e bun pentru asta. Noua ne-a placut #inktober pentru ca da un impold in sensul asta. Artistilor, sa exerseze. Privitorilor, sa se bucure. 

Sa pornim, deci, intr-o alta micuta aventura de octombrie cu scene descalecate, parca, dintr-o carte cu povesti de pe planeta pisicilor.

 

Ce presupune Inktober

De Inktober eu am aflat in 2014, prin postarile de pe facebook ale artistilor pe care ii urmaresc (desi pe siteul lui, Jake Parker spune ca a creat provocarea inca din 2009). Inktober este o provocare simpla, adresata tuturor artistilor si presupune realizarea unor desene/schite, in cerneala, pe parcursul lunii octombrie. Scopul acestui exercitiu este de a te motiva sa desenezi zilnic astfel incat sa iti imbunatatesti modul de lucru, sa experimentezi cu tehnici noi si sa iti formezi un obicei din a desena constant.

Regulile sunt simple: desenezi ceva in cerneala, in fiecare zi (pe durata lunii octombrie) iar apoi postezi desenele pe facebook / instagram / tumblr / twitter etc folosind hash-tagul #inktober.

Poti alege sa faci mai putine desene si sa postezi mai rar (o data la 2 zile, o data pe saptamana etc), in functie de timpul pe care il ai la dispozitie; ideea e sa iti pastrezi un ritm, sa te motivezi ca in perioada respectiva sa dedici anumite zile acestui exercitiu.

 

Cum te-ai hotarat sa participi

Prima data am participat in 2015. Tot atunci (cu cateva luni inainte) am creat si pagina de facebook Gabi Toma, unde am hotarat sa imi postez ilustratiile. Nu am desenat zilnic (cred ca am facut un desen la 2-3zile), dar mi-a placut foarte mult exercitiul. Mi-am dat seama cat de important e sa ai un caiet de schite in care sa desenezi constant.

Apoi, in 2016, am hotarat sa incerc din nou. Am fost mult mai organizata si am reusit sa desenez zilnic si sa experimentez cu mai multe tipuri de cerneala – asa am descoperit cerneala neagra de la Winsor & Newton care a devenit preferata mea.

Anul asta am hotarat sa respect temele listate pe pagina Inktober, ceea ce este o provocare in sine. Pana acum am reusit sa ma organizez si sa pregatesc un desen pe zi. 

 

Inspiratie

Avand pentru fiecare desen o tema deja stabilita, procesul meu de lucru este cumva diferit de cel din anii trecuti. Mai intai ma documentez putin, caut sensurile cuvintelor listate, modul in care ele sunt folosite in diferite expresii etc… si asa imi vin ideile. Ma inspira toamna (anotimpul meu preferat), muzica pe are o ascult, intamplarile din viata de zi cu zi, cartile pe care le citesc, etc.

 

Cea mai grea parte

Cea mai grea parte a fost sa imi fac timp sa creez cate un desen pe zi, in conditiile in care luna octombrie s-a dovedit a fi mai aglomerata decat estimasem (atat pe plan personal cat si pe plan profesional).

Incerc sa nu ma grabesc; nu vreau sa schitez ceva rapid doar ca sa bifez tema zilei respective. Vreau sa fac ilustratiile in ritmul meu… sa exersez, sa invat.

 

Inktober block

Daaaaa! De cateva ori. Fie nu ma puteam concentra pentru ca eram cu gandul la alte proiecte (si atunci solutia a fost sa iau o pauza, sa ma relaxez putin), fie pentru ca pur si simplu nu imi venea nici o idee pentru tema zilei respective (in cazul asta am ales fie sa ma documentez mai mult, fie sa ignor tema si sa desenez orice altceva – exemplu: ziua 18, tema: filthy).

 

Descoperiri

Imi place ca Inktober a luat amploare. Din ce in ce mai multi artisti participa, iar rezultatele sunt foarte faine. Unii artisti si-au stabilit propriile teme (diferite de cele de pe pagina Inktober), in functie de ceea ce vor sa exerseze.

Pe grupurile dedicate provocarii artistii isi ofera feedback, discuta despre procesul de lucru, materialele folosite, etc. Eu deja mi-am intrat intr-un ritm si abia astept sa apara momentul in care ma voi aseza la masa de lucru din nou.

 

Desenatorii romani

Destul de multi artisti romani au inceput sa raspunda provocarii Inktober. Mi-au placut foarte mult ilustratiile postate de Ioana Sopov, Madalina Andronic. La fel, Raluca Fratean (@ralukko) are o serie de ilustratii foarte faine. Pe ea o urmaresc de mai multa vreme, iar ilustratiile ei au devenit din ce in ce mai frumoase si mai complexe, de la an la an.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related