[Octombrie in tus] Ileana Surducan dansează și desenează: ”E mult mai important să desenezi ceva – orice, decât să te paralizeze căutarea subiectului perfect, sau a inspirației, sau a chefului”

[Octombrie in tus] Ileana Surducan dansează și desenează: ”E mult mai important să desenezi ceva – orice, decât să te paralizeze căutarea subiectului perfect, sau a inspirației, sau a chefului”

Cea mai grea parte din provocarea #inktober, pentru Ileana Surducan, au constituit-o temele pe care și le-a dat singură. Încearcă să treacă de imaginile clișeu asociate cu tango-ul și să surprindă, în desen, o latură mai reală a dansului. Să deseneze cu ușurință oameni în mișcare, să creeze personaje. E o luptă care se dă pe mai multe fronturi, spune desenatoarea, și e în parte motivul pentru care s-a apucat de dans.

 Ileana nu crede în inktober block. Sau în niciun fel de block, după cum explică și în titlul acestui articol. Așa cum dansul își are farmecul și în stângăcii, desenul are nevoie de exercițiu. (O galerie cu desenele ei, pentru exercițiul privitorului. Puteți să dați o tură și aici.) Și, bineînțeles, de inspirație. Și de încăpățânarea de a o căuta în fiecare zi. Mai ales în octombrie.

 

Ce inseamna Inktober

Prin 2014 am început să văd, mai ales pe tumblr, postări ale artiștilor pe care îi urmăream cu hashtag-ul Inktober.

Provocarea a fost gândită de Jake Parker în 2009 iar ideea era ca fiecare participant să realizeze și să posteze zilnic o lucrare în tuș, toată luna octombrie.

De atunci, ideea a devenit virală și în fiecare an participă tot mai mulți artiști. Potrivit lui Jake, scopul provocării este îmbunătățirea abilităților artistice și crearea unor deprinderi de lucru sănătoase. Cu alte cuvinte, artistul are ocazia să exerseze lucrul într-o tehnică tradițională și autodisciplina, impunându-și să fie consecvent timp de o lună.

 

Cam te-ai hotarat sa participi

Inițial am urmărit fenomenul de la distanță. În 2015 am hotărât împreună cu mai mulți preteni să participăm la provocare și am creat un blog pe tumblr, unde puteam urmări postările întregului grup.

Am făcut același lucru și în 2016, iar eu am hotărât ca tema desenelor mele să fie dansul. Nu întâmplător, ci fiindcă mă apucasem de tango.

Am decis sa păstrez aceeași temă în 2017, dar pentru mine era acum mai important să studiez dinamica dansului decât să exersez desenatul în tuș – așa că am deturnat un pic ideea de Inktober. Deși am păstrat hashtag-ul, am lucrat în creioane și acuarelă.

Am desenat aproape în fiecare zi, încercând să recuperez atunci când rămâneam în urmă. Timp de o săptămână am fost plecată, așa că am intrat cu Inktoberul în noiembrie. Dar fiindcă sunt încăpățânată, o să continui până voi avea cele 31 de desene.

 

Inspiratie

Tango-ul. Am făcut crochiuri după imagini găsite pe internet și caricaturi legate de experiența mea ca dansator începător. Am încercat să mă depărtez de imaginile clișeu care ne vin în minte (și în search) când spunem tango și să surprind o latură mai reală, mai umană a dansului.

Să ilustrez atât momente sclipitoare care te inspiră, dar și căutările sau stângăciile care apar în orice dans viu.

 

Cea mai grea parte

Temele de casă pe care mi le-am dat singură :D. Obiectivul meu este să desenez cu ușurință oameni dansând, în mișcare, mergând dicolo de referință și redându-i cât mai expresiv.

Vreau până la urmă să creez personaje, nu doar desene. Fiecare desen de inktober trebuia să ma ajute în acest scop, deci am fost destul de exigentă cu mine. E o luptă care se dă pe mai multe fronturi – și e în parte motivul pentru care m-am apucat de dans.

 

Inktober block

Nu, în niciun an. Mi s-a întâmplat să aleg idei banale fiindcă nu era timp de idei geniale, sau să nu fiu mulțumită de desenul meu – și să trebuiască totuși să-l postez așa cum era.

Întotdeauna am fost conștientă că provocare e un exercițiu și e mult mai important să desenezi ceva – orice, decât să te paralizeze căutarea subiectului perfect, sau a inspirației, sau a chefului.

 

Descoperiri

Exisă o listă „oficială” de inktober, cu cuvinte pe care le poți ilustra în fiecare zi, dar până la urmă fiecare face ce vrea. Mi-a plăcut ideea de a îmbina inktober-ul cu Haloween-ul.

Artistul meu preferat de anul acesta a fost Varun Nair, care a ilustrat o serie de cuvinte folosind animale personificate. 

 

Desenatorii romani si Inktoberul

Cred că mai toată lumea participă la provocare, chiar dacă puțini reușesc să o termine– unii rămân la câteva desene, alții se ambiționează și urmăresc lista de cuvinte zi de zi. Dar ficare postează pe platforme diferite – facebook, tumblr sau instagram. Mie una îmi vine destul e greu să fiu la curent cu tot ce se întâmplă on-line.

În 2015 am fost fermecată de Tuan Nini și strip-urile ei în tuș, și mi-au plăcut enorm ilustrațiile Xeniei Pamfil. Anul acesta am urmărit pe facebook inktoberul lui Andrei Nicolescu.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related