Ofiterul Comandant al filialei din Romania a Legiunii 501, fan-clubul international de cosplay Star Wars, este aici. Say hi to Ken Huegel, IT-ist la baza, cum se spune, aproape-absolvent al New York Institute of Technology.
Ken a lucrat o vreme la Macintosh, in departamentul lor de Asistenta Computere, dupa care s-a mutat de pe o coasta pe alta, adica din New Jersey, in insorita Californie. Sirul de intamplari l-a adus, apoi, in cenusiul Bucuresti, unde spune ca ii place. Bine, e destul de glumet Ken, nu stim cat sau daca vorbeste serios.
La GBG Logistics, sarcina mea principala era sa creez reprezentari grafice realiste. Iar ca american inalt si impozant, eram ocazional invitat si sa asist la negocieri cu clientii, considerandu-se ca i-as intimida cu prezenta.
Dar astazi, Ken este un freelancer foarte versatil. Face actorie de voce, e fotograf profesionist, grafician si art director. Majoritatea timpului, insa, ii este ocupat cu actoria, iar clientii ii sunt companiile multinationale. Pentru ele interpreteaza texte in engleza - pentru filme de prezentare, reclame, studii de caz.
La capitolul hobby-uri, notam cosplayul, despre care ii place sa vorbeasca mult. Vedeti mai jos.
Inceputul: NY Institute of Technology
Intai, multumesc pentru dovada ca exista macar o persoana care mi-a citit profilul de LinkedIn. Asa cum probabil ai ghicit, nu prea am luat in serios site-ul cu pricina si profilul meu reflecta asta.
In 1984, domeniul IT era intr-o continua evolutie. Eu ma inscrisesem la studii cu durata de patru ani in domeniu, la NYIT, si contractasem un credit bancar pe masura. Dupa ce m-am vazut obligat sa-mi irosesc primul an (atat ca timp cat si ca bani) pe cursuri de profil uman si pe materii care n-aveau nici o legatura cu obiectul meu principal de studiu, s-a facut anuntul ca facultatea de Stiinte IT avea sa devina un program de studiu de cinci ani.
Finantarea mea n-ar fi acoperit aceasta durata asa ca am preferat sa ma angajez, sperand sa revin la studii cand programa se va fi stabilizat.
Am lucrat apoi ca specialist Macintosh in departamentul lor de Asistenta Computere. Mac-urile erau preferate de expertii lor (cca. 200 la numar in reteaua de care ma ocupam eu), pentru ca dispuneau de un program de analiza moleculara grafica indisponibil pe PC la vremea aceea.
Mutarea. New Jersey - California
O furtuna “perfecta”, alcatuita din crize in familie, cu sanatatatea si la slujba, m-a convins ca aveam nevoie sa-mi schimb viata inainte ca situatia sa devina ireparabila. Au aparut oportunitati in California si asa am inceput si eu sa descopar ca puteam avea o alta viata.
Venirea in Romania
California a fost o imbunatatire a vietii mele dar numai pana la un punct. Din cauza unei recesiuni nationale continue la vremea respectiva, nu vedeam un viitor fara o lupta acerba zi de zi si astfel am inceput sa-mi deschid mintea la alte posibilitati. Asa am ajuns sa explorez online oportunitati din alte tari, ceea ce m-a convins in cele din urma sa-mi incerc norocul in Romania.
La GBG Logistics, sarcina mea principala era sa preiau proiecte si descrieri de cladiri si structuri propuse spre construire in oferte la licitatii si sa creez reprezentari grafice realiste, care sa-i ajute pe evaluatorii licitatiilor respective sa vizualizeze si sa inteleaga mai bine intentiile din ofertele noastre. Iar ca american inalt si impozant, eram ocazional invitat si sa asist la negocieri cu clientii, considerandu-se ca i-as intimida cu prezenta.
Despre povestea ulterioara voi spune doar ca a fost vorba de deturnare de fonduri. La vremea respectiva habar n-aveam, asa cum stiu acum, ca asta se intampla destul de des si aici, cu diferenta insa ca in cazul respectiv cel vinovat a fost chiar prins si pedepsit.
Apoi, firma s-a prabusit, aruncandu-ne pe toti cei nevinovati in haos. Viata mea nu a mai fost niciodata la fel, dar am depasit evenimentele cu pricina. Mai multe detalii despre aceasta poveste, cu un minim de efort, se pot gasi, sunt sigur, pe Internet.
HProps Design si Kismet
In esenta, sunt cam acelasi lucru. HProps era microintreprinderea pe care o infiintasem in California pentru a-mi duce la urmatorul nivel hobby-ul de a face costume si recuzita pentru film, TV si colectionari privati.
Am adus ideea afacerii cu mine in Romania unde in cele din urma a devenit Kismet, HProps ramanand numele comercial, pe care-l puteti vedea folosit, de exemplu, pentru pagina noastra de Facebook (aluzie fina).
Cum ai inceput freelancingul?
Intr-o oarecare masura din cauza ADHD-ului din copilarie, am devenit un adult cu multe hobby-uri. In cazul obiectelor de recuzita, am inceput prin a le construi acasa pentru placerea personala si pentru a le folosi la conventii si alte evenimente.
Am invatat singur fotografie si m-am inscris pe la tot felul de galerii si expozitii locale. Prietenii imi spuneau ca am o voce radiofonica si ca ar trebui sa lucrez in domeniu. In toate aceste cazuri am beneficiat de o noutate numita Internet, mai precis forumuri online unde oameni cu pasiuni si interese similare impartaseau povesti, exemple, etc.
Am postat poze cu costumele si recuzite facute de mine, exemple de fotografie facuta de mine si inregistrari cu vocea mea, iar in cele din urma cineva imi scria “Te platesc ca sa faci asta pentru mine.”
Prima mea astfel de experienta a fost in 1998 cand am primit o comanda pentru un “proton pack” (echipamentul purtat ca un rucsac) din filmul “Ghostbusters”. De atunci comenzile au venit in mod constant si asta a facilitat tranzitia catre statutul de independent care-si este propriul lui sef.
Provocarile muncii intr-o tara straina
Exista o singura provocare majora si care probabil mi se datoreaza in mare masura: inca vorbesc foarte putin romaneste. Aproape toata lumea cu care am avut sau am de a face este vesnic din cale-afara de dornica sa-si exerseze engleza vorbind cu mine, asa ca am fost mai putin motivat sa invat romaneste.
Altminteri, operational, Romania nu mi se pare greu de inteles. Problemele vietii aici nu sunt intotdeauna usor de rezolvat, dar sunt usor de identificat iar eu sunt un tip adaptabil.
Serviciile oferite
Cea mai constanta ocupatie in ultima vreme este actoria de voce.
Ocupatia care-mi absoarbe cel mai mult timp este crearea de recuzita si costume. Marea ei parte o constituie comenzile, designul si constructia, dar am capatat si o reputatie in domeniu, ceea ce a dus la o oarecare expunere in regiune, ca prezentator si jurat in conventii si concursuri de cosplay (hobby al carui nume e o comasare a prescurtarii “cos”, de la costum, cu “play”, a juca) din Europa Estica si la numeroase interviuri in TV si presa.
Imi mai petrec o buna bucata din timp perfectionandu-mi abilitatile de design si modelare 3D si intretinand “o relatie de dragoste si ura” cu cele trei imprimante 3D din dotare.
O alta ocupatie platita este cea de redactor si corector pentru publicatii de limba engleza produse in Bucuresti. Ca sa ma exprim mai putin diplomatic, traduc engleza… romaneasca intr-una autentic engleza. Si judecand dupa abundenta de semne, slogane, meniuri, reclame etc. pe care le tot vad zilnic prin oras, ar trebui sa primesc mult mai mult de lucru in acest domeniu!
In fine, sunt si fotograf profesionist, grafician si art director, dar cererea pentru aceste ocupatii a scazut dramatic de la criza incoace si lumea inca pare sa se teama sa angajeze un american.
Un proiect recent
Sunt Ofiterul Comandant al filialei din Romania a Legiunii 501, fan-clubul international de cosplay Star Wars. In costumul meu de Darth Vader, impreuna cu ofiterii si asociatii mei din fan-club am luat cu asalt recent Aniventure Comic-Con din Sofia, Bulgaria.
De asemenea, ma astept sa ne puteti vedea in curand prin oras cu ocazia lansarii jocului video Battlefront II si a urmatorului film din saga Star Wars, Episodul XVIII, in decembrie, precum si la East European Comic Con, in Bucuresti, in fiecare primavara.
Clientii
Majoritatea clientilor mei de actorie de voce sunt companii multinationale pentru care interpretez texte in limba engleza pentru filme de prezentare, reclame si studii de caz utilizate international la evenimente interne, festivaluri si competitii etc.
Multi clienti ma solicita in special pe mine pentru ca imi pot transforma vocea in diverse feluri, pot aborda stiluri de interpretare variate si am talentul de a intelege usor ce tip de mesaj doresc sa transmita, ce cuvinte isi doresc sa accentueze, ce stari vor sa creeze etc.
Trebuie sa recunosc ca promovarea mea pana acum a fost aproape in totalitate “de la om la om“. Unele studiouri de inregistrari ma recomanda altora (concurentii lor, teoretic!) precum si altor companii care nici macar nu le sunt clienti.
Probabil ajuta si ca majoritatea vocilor de limba engleza disponibile aici au accent britanic iar eu sunt printre foarte putinii vorbitori de engleza cu accent american, cel putin in Bucuresti. Sau macar printre cei care nu se tem de microfoane.
Colaborari cu agentii
Sincer, s-au strans mult prea multe in peste zece ani pentru a le insira aici. Am lucrat cu vreo douazeci de studiouri diferite, de la cele din dormitorul liber al unui apartament locuit pana la cele cu incaperi pline de echipamente in stil NASA.
Clientii mi-au fost branduri de la cele mai mici, locale, pana la cele celebre, multinationale sau globale. Canalul meu de YouTube va poate da o idee.
Planuri
Pe paginile mele de Facebook tind sa tin pe toata lumea la curent in privinta asta, dar urmatorul proiect imediat este sa instalez sisteme de blocare a usilor de dulapuri si a sertarelor din casa, pentru a tine departe de ele cele doua pisici adolescente ale familiei.