Pe 10 octombrie 2017 va avea loc premiera documentarului românesc 10 (ZECE), o producţie independentă realizată de Nicoleta Talpeş şi Cristian Gugu, prima parte dintr-o serie de documentare care prezintă portretul unei societăţi aflată în schimbare. De ce este nevoie de modele pozitive într-o societate? Ce ne face să ne asumăm riscuri şi cum apar liderii? Cum arată o Românie ideală? sunt doar câteva dintre întrebările la care filmul 10 (ZECE) răspunde, lăsând în acelaşi timp loc de gândire.. „Pe tine cine te inspiră?”. Este un proiect inedit care oferă publicului posibilitatea de a se informa pe diverse teme ce țin de ecologie și tehnolgie verde prin platforma online a filmului.
În societăţile dezvoltate, ştiinţa şi educaţia sunt temele prioritare. Tehnologia este un catalizator al schimbării şi evoluţiei. Impactul asupra mediului nu este neglijat de cei care pun în aplicare iniţiative ce pot fi oricând luate ca exemple. De la case solare, la maşini electrice şi surse de încărcare cu energie electrică, până la procurarea hranei prin metode alternative, agricultură urbană, permacultură, ecoturism - toate fac portretul unui nou curent care a luat avânt în România. Specialişti în sociologie, ecologie, psihologie sau tehnologie, dau voce unei noi gândiri în societatea românescă. Schimbarea sta în fiecare dintre noi şi se întâmplă acum.
Scopul exemplelor pe care filmul 10 (ZECE) le evidenţiază este de a inspira publicul larg şi de a ajuta la schimbarea mentalităţi. În film, se regăsesc opinii ale unor specialişti în domeniul ecologiei, tehnologiei, ştiinţei şi ai societăţii, în general: Alexandru Mironov – om de ştiinţă, Călin Alexa – fizician, Budişteanu – inventator, Vasile Baltac - unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti români în IT, Vintilă Mihăilescu – sociolog şi antropolog.
Programul GreenTechFilm Festival include proiecţii ale unor filme documentare realizate de specialişti străini, dar şi studii de caz din România, surprinse sub forma unor scurtmetraje. „Alerte Rouge sur la Tulipe”, un film despre dispariţia lalelelor sălbatice din regiunea franceză New Aquitaine, realizat de Jean-Christophe Mathias, va fi prezentat publicului marţi, 10 octombrie 2017, în prezenţa regizorului care va participa la o dezbatere la finalul proiecţiei. În cadrul GreenTech Film Festival va putea fi văzut şi filmul „March of the Penguins 2: The Call”, o continuare a documentarului „March of the Penguins”, în regia lui Luc Jaquet, premiat cu Oscar în 2006.
Biletele pentru festival costă 5 RON/film și sunt disponibile pe site-ul Eventbook. Primele 50 de locuri sunt oferite gratuit de organizatori şi se ocupă în baza unei rezervări pe adresa de e-mail a festivalului (contact at greentechfilmfestival.ro).
GreenTech Film Festival este primul festival zero carbon din România. În acest scop, organizatorii invită publicul să se deplaseze la Festival folosind transportul în comun şi mijloacele alternative – bicicletă, trotinetă, pentru care vor fi instalate rastele la intrarea în Parcul Ion Voicu (Ioanid). De asemenea, prin folosirea metodei online de trimitere a invitaţiilor, amprenta de carbon aferentă evenimentului a fost redusă cu cel puţin 91 kgCO2e, conform calculelor realizate de Asociaţia Zero CO2.
GreenTech Film Festival este organizat de Media Image Factory, o agenție cu 10 ani de experiență în dezvoltarea și comunicarea proiectelor sociale, Asociaţia ECOTIC, Institutul Francez, cu sprijinul Every Can Counts România, Asociaţiei Alucro, IBM, UPC, Discovery Channel, Revista Știință și Tehnică, dar și al altor parteneri.
Parteneri media: Radio ZU, Zile şi Nopţi, 24 Fun, DECS, Dicovery Channel, Green Report, InfoMediu Europa, Ştiinţă&Tehnică, Eva.ro, Cinefan, Oraşul Meu, Informateca, România Pozitivă, Filme-Cărţi, Modernism, Gratuitor, Feeder.ro.
Deplasarea cu mașinile electrice este posibilă cu sprijinul: BADSI, BMW Romania, Renault România.
Primul Festival Zero Carbon din România este posibil cu sprijinul: Asociația Zero CO2.
Mașina oficială a festivalului: Nissan Leaf – cea mai vândută mașină electrică din lume!
Website-ul festivalului a fost realizat cu sprijinul: Undesigned.
Folosirea produselor de catering locale este posbilă cu sprijinul: Aqua Carpatica, Cofetăriile Delice.