[Regenerare urbana] Simbio: Am păstrat bucătăria deschisă, oricine poate vedea cum este pregătită mâncarea, așa cum se întâmplă atunci când te duci acasă la prieteni

[Regenerare urbana] Simbio: Am păstrat bucătăria deschisă, oricine poate vedea cum este pregătită mâncarea, așa cum se întâmplă atunci când te duci acasă la prieteni

Au început în 2011, în Centrul Vechi, cu mic dejun pentru toată ziua. Până când spațiul a devenit neîncăpător și bucătăria prea mică. Așa că au căutat un loc în care să se mute. Au căutat până au găsit, pe Negustori, o casă care le aducea aminte de Satis din Marile Speranțe, povestește Dana Nica.

Când am descoperit grădina, am știut clar că acolo va fi ‘acasă la Simbio’.

A durat jumătate de an să transforme casa veche de peste un secol în Simbio. Au încercat să păstreze cât mai mult din arhitectură și obiectele găsite acolo. Au păstrat, de asemenea, bucătăria deschisă, ca oricine să poată vedea cum este pregătită mâncarea. În 2015, au deschis porțile. Locul și designul sunt foarte importante, spune Dana Nica, dar, oamenii sunt mai importanți. Cei mai importanți. De altfel, ordinea lor este aceasta: oameni, atmosferă, mâncare și băutură :)

 

Povestea

Am deschis Simbio în toamna anului 2011, în Centrul Vechi. Inițial, când puneam planurile pe hârtie, voiam să pornim o cafenea mică, dar, pe măsură ce înaintam cu proiectul nostru, ne-am dat seama că suntem mari iubitoare de mâncare. Așa că am gândit un spațiu relaxat, cu mâncare bună și smoothie-uri proaspete, preparate pe loc.

Am știut de la început că vom avea all-day-breakfast și brunch în weekend, pentru că duceam lipsa unui astfel de loc - în care să comanzi omletă la orice oră sau să te răsfeți cu o mimoză și french-toast în prag de weekend.

Cu timpul, numărul prietenilor Simbio a crescut așa că spațiul a devenit neîncăpător, iar bucătăria prea mică. Ne-am dat seama că a venit timpul să ne mutăm și am început căutările pentru locul care avea să ne reprezinte cel mai bine. Aceasta a fost prima provocare: să găsim spațiul care avea să devină ‘acasă la Simbio’.

Foto:  Catalin Georgescu

A fost un proces care a durat aproape 2 ani. Odată găsit, restul a venit de la sine, cu ajutorul Elizei Yokina și al echipei sale.

 

Numele

Simbio vine de la ceea ce ne-am dorit noi să fie locul acesta: o simbioză perfectă între mâncare, băutură, oameni și atmosferă. Acestea credem noi că sunt ingredientele cele mai importante. De fapt, ordinea ar fi oameni, atmosferă, mâncare și băutură :)

 

Locul

Am căutat casă mai mult de un an și a fost dragoste la prima vedere. Clădirea boemă era plină de verdeață - aducea a casa Satis din Marile Speranțe. Și noi, și Eliza, am văzut potențialul din clipa în care am intrat în curte, înainte chiar să vedem grădina. Când am descoperit grădina, am știut clar că acolo va fi ‘acasă la Simbio’.

Foto:  Catalin Georgescu

 

Amenajarea

Amenajarea a început în primăvara anului 2014 și a fost realizată de Eliza Yokina și echipa ei de la SYAA. În ianuarie 2015 ne mutam.

A durat jumătate de an să transformăm casa veche de peste un secol în Simbio, în așa fel încât să păstrăm personalitatea ei dar să se potrivească mănușă cu noi. În final, am obținut un spațiu care vorbește despre simbioza dintre funcțional și estetic, între elemente vechi de design și cele moderne, urbane, între mobilierul proiectat și produs special pentru Simbio și elementele recuperate din casă chiar de către noi.

Foto:  Catalin Georgescu

 

Istoria

Ne-am dorit să păstrăm și să refolosim cât mai mult din arhitectura originală a casei și din obiectele găsite aici. Mașina de cusut Singer, cufărul din parter, sobele de teracotă recondiționate, signalectica vintage pe scara spre mansardă, luminatorul - toate ne amintesc că această casă a avut o viață și înainte de Simbio, cu detalii pe care am încercat să le integrăm cât mai bine în noua poveste a casei din Negustori 26.

 

Conceptul

Nu am pornit de la un concept anume, ne-am dorit să avem un loc în care oamenii să se simtă ca atunci când merg în vizită la cei mai buni prieteni. Muzică bună, discuții interminabile la un pahar de vin, mic dejun delicios la orice oră din zi.

Am păstrat bucătăria deschisă, așa cum aveam și în Centrul Vechi, astfel că oricine poate vedea cum este pregătită mâncarea, așa cum se întâmplă atunci când te duci acasă la prieteni. Ca să revin la întrebare, conceptul Simbio aș zice că este ‘relaxare’ - oameni relaxați, atmosferă relaxată. 

 

Reputația 

Fiecare detaliu contează, de la atmosferă până la atenția pe care o acorzi celor care vin la tine și mâncarea pe care o servești. Dar cred că, în cazul nostru, echipa Simbio este cea care a construit brandul Simbio și care îi menține reputația.

Avem alături de noi oameni de la începuturile Simbio din Centrul Vechi, oameni care sunt parte a brandului Simbio și care i-au primit atât de bine pe cei noi, încât ni se pare că sunt parte a echipei dintotdeauna. Și avem norocul ca cei care ne trec pragul să fie ca noi. Se adeverește vorba ‘cine se aseamănă se adună’.

 

Cât de important este locul într-o astfel de afacere

Locul și designul sunt foarte importante, dar, așa cum spuneam mai sus, oamenii sunt mai importanți. Cei mai importanți.

 

Oameni

Sunt oameni cu preocupări diverse, de la industrii creative, până la domenii financiare, dar și foarte mulți turiști străini. În general, sunt oameni tineri, cu vârste cuprinse între 25 -45 de ani care au o pasiune comună pentru mâncare bună și atmosferă relaxată și prietenoasă. Sunt oameni ca noi.

 

Diferențiere

Nu am avut obiectivul de a ne diferenția, am vrut să avem un loc pe gustul nostru, în care să ne placă nouă să revenim. Știam că le va plăcea și prietenilor noștri, dar le-a plăcut și prietenilor prietenilor noștri, așa că am crescut încet, încet.

Și pentru că prietenii Simbio sunt răspândiți peste tot prin țară, recent am lansat food-truck-ul ‘Simbio pe roți’, care duce un pic de Simbio mai departe, la festivaluri și evenimente.

 

Promovare

Numărul prietenilor Simbio a crescut de la an la an, așa că suntem activi pe acele platforme în care îi găsim și îi ținem la curent cu ‘all things Simbio’ - Instagram și Facebook. În plus, găzduim în mansardă, periodic, evenimente din zona de design, storytelling, teatru, film sau fotografie, chiar și ateliere de caligrafie.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Companii

Sectiune



Branded


Related