Pentru începutul verii din 2017, Artivist organizează două evenimente: conferința ”Negru pe Alb. Despre scris, scriitori și job-urile lor” și evenimentul de crowd-funding old-school ”Artsider: Trimite-l pe John.S la Upfest”. În paralel, Artivist anunță trei noi cursuri din domeniul artelor vizuale, ce se vor desfășura la Ingenius Hub. Cele trei cursuri se adresează pasionaților de graphic design și ilustrație, și aduc în fața participanților 3 artiști vizuali, recunoscuți în comunitatea creativă din București și din țară, pentru stilul specific și pentru profesionalismul lor: Loreta Isac, Camelia Cucolea și Paul Dersidan.
Evenimente:
- Miercuri, 31 mai, ora 18:30, Clubul Țăranului - Negru pe Alb. Despre scris, scriitori și job-urile lor
Cum se negociază timpul dintre job și pasiune? Ce oportunități oferă industria scrisului din România? Cum se traduc avantajele jobului de copywriter, dramaturg sau redactor în scrisul literar?
Artivist își propune să răspundă la aceste întrebări cu ajutorul celor trei invitați ai serii: Maria Manolescu, Alex Tocilescu și Marius Chivu. Discuția va fi moderată de Ilinca Mănescu și invită publicul pasionat de scris la o sesiune de informare și dezbatere, ce are ca scop explorarea oportunităților din cariera unui scriitor, cu ajutorul insight-urilor oferite de cei trei invitați.
Maria Manolescu este scriitor, dramaturg și se întreține din copywriting. A publicat două romane, „Halterofilul din Vitan” (2006) și „Ca picăturile de sânge pe linoleumul din lift” (2010), fiind prezentă cu proze și în diverse antologii. A scris numeroase piese de teatru, printre care „Nu sunt Iisus Christos”, produsă în 2015 de Papercut Theatre la Teatrul N16 din Londra și „With a little help from my friends”. Anul acesta va avea loc la Cluj lansarea celei mai recente piese, „Sclavi”, într-un spectacol regizat de Theodor-Christian Popescu și produs de Asociația Colectiv A.
Alex Tocilescu este scriitor, copywriter la Graffiti BBDO, jurnalist la „Dilema Veche”, muzician și iubitor de pisici. A publicat două volume de proză scurtă, „Eu et al.” (2005) și „Standard” (2009), un roman erotic, „Carne crudă” (2007), iar sâmbătă, pe 27 mai, și-a lansat la Bookfest ultimul volum de proze scurte intitulat „Imperiul Pisicilor”.
Marius Chivu este cronicar literar, scriitor de travel, redactor la „Dilema Veche”, editor la revista trimestrială de proză scurtă „Iocan” și realizator al emisiunilor „All you can read” și „All you can listen” de pe urbansunsets.com. A publicat un volum de poezie, „Vântureasa de plastic”(2012), un volum de proze scurte, „Sfârșit de sezon” (2014) și două jurnale de călătorie, „Trei săptămâni în Himalaya”(2012) și „Trei săptămâni în Anzi”(2016). În calitate de editor a îngrijit numeroase antologii cum ar fi „111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română”, Editura Nemira (2016) sau „Best of. Proza scurtă a anilor 2000”, Editura Polirom (2013).
Eveniment realizat cu sprijinul Clubului Țăranului. Parteneri media: Advice Students, The Institute, IQads, IQool, Revista Atelierul.
- Sâmbătă, 3 iunie, ora 15:00, J’ai Bistrot - Artsider: Trimite-l pe John.S la Upfest!
Artivist lansează o nouă serie de evenimente, ce gravitează în jurul conceptului ”artsider - be on the side of art”. Prima ediție îl are în centrul atenției pe John.S, singurul street & stencil artist din București, care a fost selectat să participe în cadrul celui mai mare festival de graffiti și street art din Europa: Upfest (Bristol, UK).
În parteneriat cu J’ai Bistrot, Artivist invită iubitorii de artă urbană la un crowd-funding old-school, pentru care John.S a pregătit serii limitate de stencil art, stickere și tricouri. În cadrul evenimentului, cei mici vor avea ocazia să învețe stencil art chiar de la John, iar spre seară susținătorii artei urbane vor vedea cum aceasta prinde viață chiar sub ochii lor, pentru că John a pregătit și o sesiune live painting în curte. Evenimentul are ca scop strângerea de fonduri pentru transport, cazare și materiale, de care John.S are nevoie pentru a participa la festival. Eveniment realizat cu sprijinul J’ai Bistrot.
Cursuri:
- Weekend-urile 10-11 iunie și 17-18 iunie, zilnic între 11:00 - 16:30: Illustration Demystified cu Loreta Isac
Structurat sub forma unei sesiuni interactive de coaching, sub îndrumarea ilustratoarei Loreta Isac, cursul Illustration Demystified își propune să ofere soluții pentru dificultățile cele mai des întâlnite de un ilustrator. Printre acestea se numără alegerea unei nișe, organizarea timpului și a task-urilor pentru un workflow optim, perfecționarea procesului de documentare, dar și comunicarea eficientă dintre client și ilustrator. Se va vorbi și despre cum se poate depăși perioada de criză creativă, și care sunt cei mai buni aliați ai inspirației.
Artistă, ilustratoare și designer, Loreta Isac este una dintre cele mai distinctive tinere voci din peisajul artistic românesc. Iubește să experimenteze cu forme, personaje, tehnici și culori, realizând ilustrații de-a lungul timpului pentru cărți, murale, editoriale, gif-uri, calendare, cărți de joc, advertoriale, rochii sau colanți.
- Weekend-urile 24-25 iunie și 1-2 iulie, zilnic între 11:00 - 17:00: Art Direction: Now & Then cu Camelia Cucolea
Cu ajutorul unei metodologii simple și eficiente, bazată pe studii de caz și pe exemple concrete, cursul Art Direction: Now & Then invită participanții să exploreze mecanismele care asigură succesul comunicării vizuale. Se vor studia cei mai cunoscuți art directori din sec. XX, cele mai populare ad-uri din istorie, dar și relația dintre typography și art direction, urmând ca după sedimentarea acestor informații, participanții să intre în pielea unui art director și să rezolve un puzzle cunoscut sub numele de ”brief”.
Graphic designer și art director, Camelia Cucolea vine la curs cu peste 7 ani experiență în graphic design, din care ultimii 2 la Next Advertising. A lucrat la key visuals de campanie pentru brand-uri precum Grolsch, Vodafone, Toyota, Murfatlar și este foarte motivată să dea mai departe cele mai bune practici în graphic design.
- Weekend-ul 15-16 iulie, zilnic între 11:00 - 17:00: Typographic Poster Design cu Paul Dersidan
În trecut se punea accentul pe rolul informativ al afișului. Acum, balanța se înclină către originalitatea acestuia, fiind din ce în ce mai necesar ca el să atragă atenția, să impresioneze prin design și metode de comunicare „outside-the-box”. Astfel, cursul Typographic Poster Design propune o direcție alternativă de a creea vizualuri interesante: utilizarea neconvențională a elementelor tipografice.
Mentorul cursului, Paul Dersidan, este graphic designer și art director în București. După mai mulți ani de lucru în agenții de publicitate multinaționale, co-fondează Blau, un shop de advertising și graphic design. Combinând tehnici analogice și digitale, proiectele acoperă zone foarte diferite, de la fonturi, cărți de joc, timbre și benzi desenate, la cover design, identitate, packaging, ilustrație, colaj sau pictură.