Să îi căutăm pe Zorro, Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana în Ferentari

Să îi căutăm pe Zorro, Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana în Ferentari

Cum dai prejudecățile la o parte? Luptând cu ele, insistând, vorbind. Nu în ultimul rând, prin cuvinte și povești. Prin alte cuvinte și cu alte povești, spune Gabriela Nenciu si Cristina Pîrvu, care au pornit organizația Cu Alte Cuvinte, prin care încearcă să promoveze diversitatea cu ajutorul literaturii.

Primul lor proiect, Noii Povestitori, vrea să îi transforme pe copiii romi în eroi de poveste. Asociația a lansat o campanie de strângere de fonduri pe Indiegogo pentru realizarea unei cărți de povești pentru copii, în colaborare cu scriitoarea Adina Rosetti și ilustratoarea Irina Dobrescu.

Gabriela și Cristina povestesc mai jos cum poate lupta o carte cu prejudecățile, care este rolul literaturii în promovarea diversității și de ce este necesar ca poveștile să își deschidă universul și să își caute eroii și în alte zone. În Ferentari, de exemplu.

 

Începutul

Gabriela: Am creat Cu Alte Cuvinte la sfarsitul lui 2016, dupa ce am implementat, in calitate de coautori, Live from Giulesti, un proiect finantat de Arcub pentru București 2021.

In cadrul acesui proiect, o echipă de artişti a lucrat timp de două zile cu 19 copii și adolescenţi din Giulești-Sârbi. Copiii și adolescenții au răspuns la cinci provocări creative prin care au povestit câte ceva din viața lor iar apoi și-au fotografiat cartierul, prietenii, familia.

Folosind poveștile lor ca sursă de inspirație, artiștii au creat o instalație video la Muzeul Culturii Romilor din Giulesti, 2 murale street-art, dintre care unul pe școala la care acestia învață și o scurtă bandă desenată.

Intreaga experiență din Giulești ne-a ajutat să ne definim mai bine misiunea. Vrem sa încurajăm o literatură pentru copii care sa pună în valoare diversitatea culturală din România, prin personaje puternice și povești care să vorbească și despre comunitățile rome.

 

Hopuri

Cristina: Singurul obstacol a fost și este în continuare lipsa de fonduri. De aceea am pornit această campanie de fundraising pe platforma Indiegogo, unde îi invitam pe toți cei sensibili la aceasta cauză, multiplă de altfel – culturală, educativă, de promovare a drepturilor copiilor – să doneze și să ne susțină. Avem nevoie de sprijinul tuturor, al societății civile, pentru a face posibilăă implementarea acestui proiect, crearea și publicarea acestei cărți.

Pentru noi, orice donatie, cât de mica, este importantă – nu am ales întâmplător ca primul nostru proiect de diversitate în literatura pentru copii în România să fie implementat în urma unei campanii de crowdfunding.

Este de asemenea o acțiune de sensibilizare a opiniei publice și de implicare concretă a societății civile, pentru un rezultat concret pe termen scurt, și anume publicarea unei cărți, iar pe termen mediu, de schimbare a percepției, pentru o societate mai deschisă și mai incluzivă.

 

Menirea organizației

Cristina: Ne propunem să promovam o literatură a diversității, concentrându-ne  asupra reprezentării romilor în literatura pentru copii și pre-adolescenți. Ne-am dori ca în fiecare an sa acordăm câte un grant de creație unui scriitor și unui ilustrator.

Anul acesta, lucrăm cu scriitoarea Adina Rosetti și ilustratoarea Irina Dobrescu. Impreună cu un facilitator al Clubului pentru Educație Alternativă din Ferentari, Adina și Irina vor tine 12 ateliere de creație pentru copii între 10 și 12 ani. Atelierele au un dublu obiectiv: pe de o parte, servesc drept sursă de inspirație și documentare; pe de altă parte, dezvoltă creativitatea și abilitățile de povestitor ale copiilor.

Adina și Irina vor folosi poveștile colectate prin ateliere pentru a scrie o carte de ficțiune.

O alt aspect foarte important al proiectului nostru este documentarea în comunitate pe care o va face Adina. Ea va avea parte de tot sprijinul nostru și al partenerului nostru strategic, Policy Center for Roma and Minorities pentru a se putea întâlni cu membri ai comunității din Ferentari - există de exemplu Clubul mamelor din Ferentari

 

Promovarea diversității

Gabriela: Este o întrebare complexă, așa că o voi aborda doar din perspectiva educației și prin exemple concrete. Pe de o parte, cred că este necesar să cunoaștem cultura și istoria minorităților, care încă sunt extrem de marginale, dacă nu inexistente, în programele școlare.

O analiză recenta a manualelor de istorie arată că evenimente dramatice din istoria romilor, precum robia și Holocaustul, sunt sau ignorate total sau, cel mai des, menționate superficial.

Pe de alta parte, pentru a promova diversitatea, trebuie și să recunoaștem că nu facem o treabă foarte bună pentru ca copiii romi să se simta bineveniți în școli.

Cred că avem nevoie de programe ca Head Start, un program național care se adresează copiilor ce provin din medii defavorizate. Head Start însă nu este doar un program remedial, ci unul holistic, care pune pe același plan educația și sănătatea copiilor, dar și implicarea părinților în activitățile școlii.

Pe scurt, cred că în educație, cele doua cuvinte cheie în promovarea diversității sunt reprezentare și echitate.

 

Reacții

Cristina: In general, reacțiile sunt pozitive, ceea ce ne bucură extrem de mult. Cei apropiați, familia, prietenii, colegii, și nu numai, ne susțin și ne încurajează.

Noi vorbim, fiecare, foarte mult despre aceast proiect și această cauză în anturajele noastre respective, și în general oamenilor pe care îi intâlnim ocazional.

Desigur că uneori, însă acestea sunt mai mult exceptii, oamenii au și reacții care ne întristează. Partea buna este că astfel de reacții generează de cele mai multe ori conștientizarea unor probleme din societatea noastră și dezbateri adesea constructive. 

 

Lupta cu prejudecățile

Cristina: Cred că un punct de plecare posibil este de a aduce în discuție sau în spațiul public subiectul prejudecăților, sub diverse forme: pornind de la o discuție constructivă cu prietenii sau colegii, până la expoziții în muzee, precum cea care are loc zilele acestea în Musée de l’Homme la Paris (Nous et les Autres - Des préjugés au racisme) și la inițiative precum “The New Storytellers”.

Proiectele de literatură a diversității îi pot face pe toți copiii să înțeleagă și să prețuiască diferențele culturale și etnice și pot dezvolta mândria şi încrederea copiilor romi în propriile lor aspiraţii.

 

Învățături

Gabriela: Am învățat cum să pregătim o campanie de crowdfunding: cum să ne comunicăm ideile astfel încat videoclipul de promovare și celelalte suporturi vizuale să ne reprezinte proiectul; cum sa structurăm o pagina de proiect pe Indiegogo; cum să dezvoltăm o strategie de emailing.

Dar probabil că cel mai important lucru pe care l-am învățat este ca poți pune pe picioare un proiect chiar și de la distanță, atâta vreme cât toți cei implicați sunt foarte dedicați.

 

De ce o carte pentru copiii romi

Gabriela: Totul a pornit de fapt acum câțiva ani când am citit cartea Magdei Matache, Dezvoltarea timpurie a copiilor romi : factori de risc și factori de protecție. Ea spunea atunci că nu există nimic în spațiul nostru cultural care să includă personaje rome pozitive, care să îi facă pe copiii ne-romi sa aibă atitudini pozitive față de diferențele etnice și să contribuie în același timp, la creșterea stimei de sine a copiilor romi prin punerea diferenței etnice în zona normalității.

Puțin mai târziu, am descoperit We Need Diverse Books, o campanie care promovează toate formele de diversitate în literatura pentru copii, fie că e vorba de diversitate etnică, religioasa sau individuală.

Fără îndoială, literatura pentru copii din America este foarte bogată, dar cărțile scriitorilor afro-americani sau hispanici de pildă, sunt mult mai puțin vizibile.

Am vazut atunci două imagini care mi-au rămas în minte. Prima este o infografie despre personajele cărților pentru copii publicate în 2015: 73,3% sunt albi iar 12,5% sunt animale sau camioane; restul, un procentaj de 14,2%, aparțin diverselor minorități.

A doua vine de la Nicola Yoon, o scriitoare afro-americană care scrie cărți pentru copii: Exista foarte puține cărți pentru copii în lume care să aibă personaje rome; mai precis, știu exact 3 – Katitzi, de Katarina Taikon, Maritza și Sofia Z4515 de Gunilla Lundgren. Credem deci ca este momentul să avem și în România cărți în care copiii romi să se regăsească.

 

Colaborarea cu Irina Dobrescu si Adina Rosetti

Cristina: Este prima noastră colaborare atât cu Adina Rosetti cît și cu Irina Dobrescu.

Sunt două autoare pe care le admirăm și pe care le-am contactat pentru a le prezenta proiectul asociației noastre. Am avut norocul ca cele două autoare să fie interesate de abordarea noastra și de acord cu necesitatea unei literaturi a diversitătii în România.

Cum spuneam, atelierele de storytelling cu copiii sunt o componentă foarte importantă în procesul de creare a acestei cărți. Pe lîngă faptul că Adina Rosetti este o una dintre cele mai îndrăgite scriitoare ale momentului, autoarea organizează și coordonează, la Academia Motanov, ateliere de scriere creativă pentru copii, antrenându-le astfel micuților abilitățile de storytelling și stimulându-le imaginația prin activități ludice.

In ceea ce o privește pe Irina, ne place foarte mult stilul ei artistic. Ii admirăm munca și îi iubim personajele care sunt create cu mult talent și multă imaginație. Irina a avut ocazia să-i întâlnească deja și pe micii povestitori de la la Clubul de Educație Alternativă din Ferentari și vă pot spune că aceaștia au fost la fel de entuziasmați ca și noi de desenele ei.

 

Sursele de finanțare 

Cristina: Anul acesta singura sursa de finanțare este campania de fundraising “The New Storytellers: diverse books in Romania”.

 

Ajutor de la companii. Voluntari

Gabriela: The New Storytellers este mai degraba « home made », rezultatul unei colaborări trans-atlantice între mine și Cristina, al multor ore petrecute pe Skype, pe Google Drive și Gmail.

Este și rezultatul nenumăratelor discuții cu Magda Matache, care este acum directorul programului de cercetare pentru romi la FXB Center for Health and Human Rights al Universității Harvard. Pentru graphic design ne-a ajutat și Mihaela Nenciu, sora mea. 

Pentru video am lucrat cu Black Horse Mansion, cărora le mulțumim pentru creativitate si răbdare :)     

Si desigur, nu am fi putut face proiectul fără Policy Center for Roma and Minorities, care au acceptat cu entuziasm să ne fie parteneri. Suntem de asemenea foarte recunoscătoare pentru sprijinul acordat în promovarea proiectului de către Global Shapers Bucharest Hub.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related