Probabil cel mai sâcâitor lucru pentru artiști este să îi întrebi ce reprezintă lucrările lor. Mai ales când sunt abstracte. Sau te surprind pe pereți, în timp ce mergi pe stradă. Chiar și așa, nu ne-am putut abține să îl întrebăm pe KITRA câte ceva despre artă și implicare socială sau despre vibe-ul artistic militant care este din ce în ce mai vizibil în ultimii ani.
Recent, artistul a realizat o pictură murală de 15 metri pătrați, la Printoteca, de față cu o sută de oameni care îș întrebau dacă îl pot ajuta. Evenimentul a făcut parte din lansarea campaniei pentru energie curată a Greenpeace România, “Energy Citizens”, care insistă pe ideea de prosumator, adică un consumator activ, care își produce propria energie.
Cât de eco-conștient este KITRA și cum se reflectă asta în desenele lui, în interviul minimalist de mai jos:
Colaborarea cu Greenpeace
Am aflat de proiect de la partenera mea, care fusese contactată de cei de la Greenpeace. Aveau nevoie de o echipă de creație. În momentul în care ne-am întâlnit cu ei și ne-au povestit despre democratizarea energiei și despre cum văd ei un viitor mai curat, ne-am dat seama că putem face și mai multe împreună.
Așa a apărut ideea de a aduce energie pozitivă într-un spațiu, prin artă. Mi-a plăcut atitudinea lor și libertatea pe care mi-au oferit-o.
Lucrarea de la Printoteca
Știam că o să vină întrebarea asta. Lucrarea mea reprezintă ceea ce îți transmite ție, ca privitor. Și reprezintă cine sunt eu, în acest moment.
Lucrând de față cu publicul
A fost plăcut, toată lumea se oferea să ajute, lumea voia să participe. Mulți m-au întrebat ce reprezintă, evident. Cred că reacțiile au fost pozitive, ca energia. Hap!
Eco-implicare
Încerc sa fiu atent cu toate lucrurile astea. Cel mai mult mă enervează să cumpăr pungi de plastic la magazin, așa că port mereu o sacoșă după mine.
Încă nu avem containere pentru reciclare selectivă și recunosc că încă nu m-am implicat în treburile administrative ale blocului.
Despre energia regenerabilă pot să spun că în momentul în care îmi voi face o casă, îmi voi monta panouri solare și fotovoltaice, asta e clar. Nu văd de ce nu ar face oricine asta.
Cum se reflectă în desene
Subiectele mele sunt abstracte. Legătura dintre ce fac eu și energie, dacă pentru asta e întrebarea, este că ceea ce fac vine dintr-un loc cu energie pozitivă.
Vibe-ul militant din artă
Nu am simțit niciun vibe nou, tot timpul a fost așa. Și nu, nu simt să am mesaje în ce fac.
Cum pot artiștii să își facă simțită prezența mai bine în societate
Nu există o formulă sau un răspuns și nu cred că trebuie să îți faci simțită prezența. Să fii, să creezi și vorba piesei "Totul va fi bine".
Ce ai desena pe Casa Poporului sau a Presei
Nu aș desena nimic, le-as lăsa așa cum sunt.
Locurile în care desenezi
Am avut pana acum norocul sa vina ele la mine.