Cea de-a 7-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF 2017 debutează marți, 28 martie, cu cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinema-ului de avangardă. După premiera internațională la Festivalul de Film de la Cannes, premiera românească a Endless Poetry are loc în cadrul Galei de deschidere BIEFF 2017, marți, 28 martie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului. Proiecția are loc în cadrul parteneriatului BIEFF cu Quinzaine des Realisateurs Cannes, cu sprijinul Institutului Francez din București, al distribuitorului Le Pacte și al Cinematecii TIFF.
Ambele proiecții ale Endless Poetry, atât cea din deschiderea festivalului, cât și reluarea de vineri 31 martie, ora 17:30 la Cinema Elvire Popesco, sunt deja sold out. De asemenea, proiecțiile din Competiția Internațională BIEFF, precum și programele tematice Nostalgia for the Future (în parteneriat cu Berlinale Forum Expanded) și Emotional Bodies (în parteneriat cu Cinedans Amsterdam) se bucură de un interes deosebit din partea publicului, biletele urmând a fi în curând epuizate. De aceea recomandăm celor interesați să rezerve cât mai din timp locuri la proiecții. Amintim că fiecare program beneficiază de două proiecții.
Corpul emoțional și identitatea – Cinedans Amsterdam revine la BIEFF
Cinedans – Dance on Screen Festival Amsterdam revine la BIEFF cu programul Emotional Bodies – dedicat intersecției dintre cinema și coregrafie, cu un focus asupra corporalității și identității – ce va fi proiectat miercuri, în a doua zi de festival, de la ora 18:00, la Cinema Elvire Popesco și joi, 30 martie, la 20:30, la Cinema Muzeul Țăranului. Programul explorează cu profundă umanitate și, în același timp, forță conceptuală teritorii fascinante ale experienței umane: de la hiperactivitatea din jungla modernă a finanțelor, la relațiile între generații și comunitățile post-internet. Regizorii Sonja Wyss și Karel van Laere vor discuta cu publicul după proiecții. (*titlu inspirat de E-Motional Bodies & Cities – program european de colaborare artistică derulat de Fundația Gabriela Tudor în perioada 2011-2015.)
Competiția Internațională în centrul atenției – Despre empatie și sfidarea granițelor
Miercuri, 29 martie, competiția internațională debutează la ora 18:00, la Cinema Muzeul Țăranului, cu programul The Alchemy of the Frame, o explorare a nelimitatului și mereu suprinzătorului potențial creativ al limbajului cinematografic. După premiera internațională la prestigiosul Festival de Film de la Locarno, etern provocatorul Gabriel Abrantes revine la BIEFF cu umorul subversiv specific, într-o ireverențioasă poveste despre sculptura lui Brâncuși numită Principesa X.
Tot în prima zi de competiție, miercuri, de la 20:30, la Cinema Muzeul Țăranului va fi prezentat programul Cutting the Cord, despre legăturile familiale și sociale, care au rol decisiv în programarea a cine suntem și ce putem deveni, și despre natura lor profund contradictorie. Printre filmele din acest program se regăsește câștigătorul Ursului de Aur pentru scurtmetraj la Berlinale 2017, Small Town de Diogo Costa Amarante, care ne atrage într-un seducător flux al conștiinței despre momentul acela înfricoșător în care avem revelația condiției noastre muritoare. Regizorul va fi prezent la proiecție și va răspunde întrebărilor publicului. Semnat de Alexandru Petru Bădeliță – unul dintre cei mai prezenți realizatori români în selecția BIEFF de-a lungul anilor – I Made You, I Kill You face cronica tulburătoare a copilăriei autorului, într-un adevărat exercițiu de auto-exorcizare.
Zilele de miercuri și vineri propun programul de competiție You Are Another Me, care dă și numele temei acestei ediții BIEFF. Filmele din program pun sub semnul întrebării noțiunea de frontieră și dizolvă barierele din calea înțelegerii tragediei Celuilalt. Unul dintre ele este 9 Days – From My Window in Aleppo, câștigătorul din 2016 al Premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj acordat de Academia Europeană de Film, un documentar cutremurător care contracarează viziunea romanțată asupra Războiului Civil din Siria. Nominalizat la premiile BAFTA, Over, de Jörn Threlfall, adoptă o formulă simplă, dar de mare impact, de a privi poveștile celor ce caută în Europa un tărâm promis al salvării, iar din competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin vine la BIEFF Summer, un film care dezvăluie cât de limitate sunt posibilitățile fotografiilor de a spune poveștile pe care le consumăm.
Joi, în a 3-a zi de festival, de la 20:30, la Cinema Elvire Popesco, în cadrul programului de competiție Searching for Transcendence va putea fi vizionat multipremiatul Limbo, de Konstantina Kotzamani, prezentat în premieră internațională la Festivalul de Film de la Cannes, în secțiunea Semaine de la Critique – un coming-of-age subtil și sigur pe sine, construit sub forma unei fabule meditative cu rezonanță biblică.
Anul acesta, juriul competiției internaționale BIEFF este alcătuit din: Nora Molitor – reprezentantă Berlinale Forum Expanded și Arsenal Institute for Film and Video Art; Paolo Moretti – membru al comitetului de selecție al Festivalului de Film Documentar FIDMarseille și program advisor pentru Visions du Réel Nyon; Boglárka Nagy – responsabilă de proiecte de film la Institutul Francez din România și programatorul cinematografului Elvire Popesco, din 2016 membră a comitetului de validare Europa Cinemas.
Continuând colaborarea de succes cu inovatorul Festival Internațional de Film de la Rotterdam, BIEFF oferă cinefililor din România ocazia rară de a vedea câteva dintre cele mai interesante filme din competiția Tiger Awards for Short Films. Filmele vor putea fi vizionate joi, 30 martie, de la ora 18:00, la Cinema Elvire Popesco, în programul tematic Painting With History, ce se concentrează asupra rolului cinema-ului în (re)prezentarea istoriei recente.
Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF are loc în perioada 28 martie – 2 aprilie 2017, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco.
Organizatori: Asociația Culturală Manekino, în parteneriat cu PRINTOR COM și Asociația Film Monitor
Co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei, Ministerul Culturii și Identității Naționale
Cu sprijinul: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaștilor din România, Muzeul Național al Țăranului Român, Ambasada Franței, Institutul Francez, Goethe-Institut, Forumul Cultural Austriac, Swiss Sponsors’ Fund, Ambasada Elveției, Ambasada Suediei, Delegația Valonia-Bruxelles, Institutul Italian de Cultură, Fundația Culturală Greacă, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea Națională de Arte, MUBI
Sponsori: Cinelab România, NouMax, MDV Studio, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești
Parteneri de ospitalitate: Hotel Venezia, Journey Pub, Lente, Lokal, Sky Tour
Văzut de: Radio Guerrilla | Parteneri: DHL, Canopy, ZeList Monitor | Bilete prin: Eventbook
Parteneri media: Radio România Cultural, HotNews, Agerpres, Cinemagia, Zile și Nopți, Cinemap, Adevărul LIVE, BRRlog, Scena9, Decât o Revistă, Observator Cultural, Revista ARTA, Revista Zeppelin, Igloo, Liternet, Ziarul Metropolis, Ziare.com, IQads, ART7, SUB25, Think Outside the Box, All About Romanian Cinema, Acoperișul de sticlă, Dissolved Magazine, The re:art, A List Magazine, Glamour România, Bucharest City App, Film New Europe