Corp. este o platforma care include si promoveaza interesul pentru muzica electronica al femeilor. A pornit de la nevoia de a promova femei pe scena muzicala electronica din Romania, de a le oferi acces la tehnologie si un spatiu concret unde sa poata lucra.
Creat de opt tipe, Corp. isi propune sa faca asta, in primul rand, printr-un studio, pe care sa-l foloseasca oricine are nevoie si pentru care inca lucreaza la capitolul finantare. Mai vor sa sustina tipele din muzica si prin crearea unui safe space in care schimbul de idei si de experiente sa curga.
Ideea e ca fiecare sa se poata manifesta si dezvolta fara presiunea “pietei”. Si sa-si faca loc in peisaj. Despre cum stam cu peisajul si care e locul femeilor in el, ne zic chiar ele.
Nucleul
In momentul de fata, sintem un grup de 8 fete: Mihaela/Chlorys, Andra/Andronis, Agnana/Agnes, Andrada/Admina, Anca/Hipdiebattery, Aleksa Alaska [n.r. fata cu ferma, cu care am mai vorbit], Cosima si Beatrice.
Fiecare provine din medii diferite, cu competente diferite. Toate sintem pasionate de muzica, ceea ce ne-a si adus impreuna.
Nevoia si ideea
Discutind despre ce anume este relevant si ce anume este vizibil (si mai ales invizibil) in peisajul muzicii electronice locale, ne-am dat seama de necesitatea nasterii unui impuls, si anume, acela de a promova femei pe scena muzicala electronica din Romania, de a le oferi acces la tehnologie si un spatiu concret unde sa poata lucra.
Aceste femei exista, cunostintele lor in materie de muzica sunt valide, dar, din pacate, de multe ori, nu isi gasesc curajul sa isi faca loc in aceasta industrie predominant masculina.
Concluzia s-a produs fara intirziere, cel mai dificil e sa dai startul si sa intocmesti un plan precis de bataie.
Conceptul
Corp. este o platforma care include si promoveaza interesul pentru muzica al femeilor cis, trans si genderqueer.
Ne dorim un spatiu in care sa ne putem manifesta si dezvolta fara presiunea “pietei”, organizat non-ierarhic, pe care sa-l punem la dispozitie mai departe celor care au nevoie de el.
Corp. este si un experiment, la nivel local, cel putin. Sintem curioase sa vedem cum se va transforma si ce va genera in timp.
Primul pas
Intr-o industrie in care nu se incurajeaza, ci, din contra, in anumite cazuri chiar descurajeaza femeile sa practice DJ-ing-ul, un proiect exclusiv female-identified e foarte important.
E nevoie sa dam un mic imbold, sa cream o echipa care poate va functiona ca model. Ideea nu e noua, dar e necesara mai ales in contextul local. Exemple mai avem si prin alte parti: Discwoman, Apeiron Crew, SIREN.
Solutiile propuse
In primul rind, sprijin moral, certitudinea faptului ca fiecare dintre noi e relevanta in felul ei, ca merita expunere si, mai apoi, un spatiu fizic, concret, echipat, in care sa poata exersa, experimenta etc.
Fuziunea cu tehnologia nu tine doar de genul masculin, iar contextul se poate hack-ui si deturna prin sustinere reciproca.
Corpcast.
Proiectind in viitor, am vedea Corpcast.-ul ca un fel de arhiva go-to in materie de mixuri & muzica ce provine de la femei. Data fiind masa imensa de informatie care circula online, vom incerca sa poluam cit mai putin si sa mizam pe calitate, asa ca cel mai probabil vom uploada cite un Corpcast. pe luna.
Vom promova orice gen muzical, de la manele, r&b, minimal, pop, house, techno si orice exista in zonele limitrofe ale acestora sau la confluenta lor.
Studioul
Acesta era, de fapt, motivul principal pentru care am dat drumul acestui proiect. E imperativ un safe-space unde sa ne putem exersa abilitatile si unde sa putem lucra la proiecte, un loc care sa ne scoata din mediul domestic.
Deocamdata ne concentram pe obtinerea unor fonduri care sa ne permita echiparea unui spatiu/studio. Vom vedea ce se-ntimpla pe parcurs si ce directii noi stabilim.
Mod de lucru - solo sau colaboratori
Vor exista colaborari, bineinteles, in masura in care vom intilni persoane interesate de tipul nostru de abordare.
Ideal ar fi sa gestionam singure spatiul si resursele pe care le punem la dispozitie, dar nu excludem nici ideea de a actiona ca intermediari intre artiste si alte retele. Rolul nostru ar fi cel putin dublu, artiste/producatoare/etc. si mediatoare.
Castigul publicului
Speram ca o scena eterogena, mai “inclusive” pentru femei si deschisa catre sound-uri noi, care, poate fara un proiect de genul Corp., s-ar ivi cu mai multa dificultate la suprafata (sau poate deloc).
Comunicarea
In mediul online, bineinteles, pentru ca e imediat si mai la indemina, dar ne intilnim si IRL.
Femeile in muzica, la noi
Din pacate, stam deplorabil. Nici cind vine vorba despre line-up-urile festivalurilor sau petrecerilor nu stam bine. Ele sint constituite in proportie de peste 90% din prezente masculine, chiar daca media femeilor-dj/producator in alte tari e mai mare.
La noi, sunt putine femei cu adevarat realizate pe scena de muzica electronica: Borusiade, Alexandra, Miss I. Lor le-a luat destul de mult timp, dar odata cu ascensiunea internetului, s-a tesut o oarecare structura bazata pe empowerment, prin intermediul careia fetele isi dau seama ca au puterea sa faca muzica si ca granitele nu mai exista. Asadar muzica ta si informatia despre existenta ta pot ajunge oriunde, trebuie doar sa ai fermitatea sa o faci.