Elvira Lupsa a abandonat studiile business de amorul artei

Elvira Lupsa a abandonat studiile business de amorul artei

A facut liceul in Franta, insa tot in New York si-a descoperit fascinatia pentru arta. N-a contat ca era studenta la Business, si-a facut bagajele si-a plecat la o universitate de profil. Sau altfel spus, cum a schimbat Elvira Lupsa macazul.

Daca tot se afla pe plaiuri newyorkeze si Festivalul de Film Romanesc NY devenea independent, s-a alaturat echipei pe partea de crowdfunding, social media si scriere de cod, invatata de la zero, in regim de DIY. Mai tarziu, s-a intors in Romania, unde acomodarea a implicat acelasi domeniu.

Dupa ce colaborarea cu Sol Gallery, o galerie de arta, pentru care a dezvoltat primul magazin online de arta contemporana s-a incheiat, si dupa cateva ezitari personale, Elvira a fondat Unicat, un art shop si, totodata, o agentie de art advising. Cu alte cuvinte, pe scurt: drumurile dintre autori si consumatori se scurteaza, cadoul ala special este gasit, o camera a fost decorata cu tablourile la care visa clientul sau agentia aia de publicitate a luat in primire artistul potrivit pentru eveniment. 

Zic, asadar, s-o cititi mai in amanunt pe Elvira, ca dac-ar fi dupa mine, m-as mai lungi niste paragrafe.

 

Despre Elvira: istoria artei, festivalul de film romanesc si website-uri scrise

M-am mutat acum 3 ani in Romania dupa o viata petrecuta in Franta si SUA. In cei sapte ani in care am locuit si studiat la NY mi-am descoperit fascinatia fata de arta contemporana. In consecinta, chiar daca intrasem intr-o universitate de Business, m-am transferat catre departamentul de istoria artei unde am absolvit licenta.

Pentru mine, viata in Romania era ceva complet nou si la inceput am incercat sa lucrez la diferite proiecte, cu speranta ca voi ramane aproape de lumea artelor vizuale. Festivalul de film romanesc de la NY devenea independent in acea perioada si m-am decis sa ma alaturi echipei Film ETC ocupandu-ma de crowdfunding, social media si website. Cu aceasta ocazia am invatat singura sa scriu cod pentru dezvoltarea siteului filmetc.org si asta m-a ajutat enorm in conceperea platformei online Unicat.

Acum doi ani l-am intalnit pe Doru Ginju, care pe vremea aceea avea o mica galerie pe strada Calderon din Bucuresti si am inceput un parteneriat prin care am transformat galeria intr-un magazin online de arta. Chiar daca Doru imi sustinea complet ideea si m-a incurajat sa o dezvolt, el s-a decis dupa un an sa se desparta de lumea artei si sa inchida si galeria si locatia.

Dupa multe ezitari legate de viitorul meu in lumea artelor, am decis sa continui singura si am fondat Unicat. Din 1 septembrie 2015 cand am tinut pentru prima oara in mana certificatul de inregisrare nu m-am mai uitat in spate.

 

Unicat, agentie de art advising

Consultanta de arta oferita de Unicat este defapt o "dezvoltare a increderii". Procesul de art advising este unul prin care beneficiarul primeste tot ce are nevoie ca informatie pentru a lua decizia buna pentru el in acel moment. In conversatiile si vizitele mele cu potentiali clienti, incerc in primul rand sa le dau increderea necesara sa spuna ce le place.

Nu este o rusine sa iti placa o lucrare doar pentru culoarea albastra. Care te incanta, de exemplu. Nu putem sa fim cu totii critici de arta. Majoritatea oamenilor se tin departe de galeriile de arta din motive de timiditate intelectuala. Cred ca o data ce au pasit in spatiul sacru al unei galerii, o sa fie asaltati de intrebari la care nu au raspuns sau vor parea in mod evident outsiders.

Este fals si contraproductiv sa credem ca lumea artelor vizuale este una elitista. Majoritatea artistilor contemporani sunt foarte conectati cu societatea in care traiesc si arta lor comenteaza sau ilumineaza viata de zi cu zi a contextului lor. In acest sens, si publicul trebuie sa se vada ca apartiand lumii artei, nu este o lume separata.

Clientii mei sunt foarte diversi, dar accentul il pun pe cei care nu au cumparat in trecut lucrari de arta contemporana. Incerc sa adun in jurul agentiei un public cat mai mare, de oameni curiosi si de potentiali colectionari. In acest sens, clientii Unicat sunt nou veniti in lumea artei.

Nu este vorba numai despre comert, vorbesc mult cu oameni care stiu pertinent ca nu vor achizitiona nimic de la mine, dar cred ferm in sistemul „cand se ridica marea, se ridica toate barcile”.

 

Galeria si selectia artistilor

Agentia de arta are o sfera foarte eclectica de artisti cu care colaboreaza. Majoritatea acestor artisti care au lucrari in magazinul online de arta sau cu care am parteneriate pe proiecte sunt descoperiti de-a lungul unui proces continuu de cercetare.

Primesc recomandari, dar foarte rar, acei artisti au ceva de spus sau sunt pregatiti sa fie prezentati unui public larg. Pe majoritatea artistilor care rezoneaza cu viziunea Unicat ii gasesc online, chiar pe facebook uneori de la o postare de pe feedul meu, si le propun o intalnire.

Detalii din lucrarile lui: Cristian Ienciu, Linda Barkasz, Andreea Floreanu, Radu Pandele, Victor Fota si Aki Saru

 

Cele mai populare lucrari si cei mai cautati artisti

Lucrarile considerate accesibile (financiar dar si intelectual) sunt cele mai populare. Forta de cumparare in Romania este foarte mica cand vine vorba de arta contemporana. Suntem inca la nivelul consumului de lux unde produsele de fashion si experientele sunt ravnite. Consumul produselor culturale este inca o minoritate cand vine vorba de banii investiti in lifestyle.

Statistic vorbind, artisti care au deja un nume (au participat la multe evenimente si proiecte pana acum) sunt cei mai vizualizati pe site, printre ei ar fi Radu Pandele, Victor Fota si Linda Barkasz.

 

Portofoliul de servicii

Serviciile de consultanta sunt destul de vaste. De la decorarea unei camere, la gasirea unui cadou sau la inceperea unei colectii de arta pe termen lung.

Unul din serviciile mele preferate este cel de a pune in legatura un proiect cu un artist. De exemplu o companie de publicitate cauta ceva specific pentru un eveniment, imi comunica tematica si eu vin cu optiuni de implenentari vizuale (video mapping, murale live, produse in editie limitate etc.)

 

Cel mai complex proiect Unicat 

Unicat este un one-woman-show si se ocupa de tot, de la concept la implementare, deci toate proiectele par relativ complexe. O sa mentionez unul care a meritat efortul depus: crearea aplicatiei de arta augmentata UNICAT augmented art si inceperea colectiei de lucrari augmentate. Sunt lucrari de arta 2D care ascund o animatie 3D facuta de un alt artist care imbratiseaza vizual lucrarea originala.

 

Acest proiect l-am dezvoltat impreuna cu 2 oameni cu care sper sa lucrez din nou cat de curand, Sabin Serban si Ciprian Facaeru de la Augmented Space Agency. El a fost finantat initial de Lenovo prin Graffiti PR, care a vazut potentialul aplicatiei. Acum caut fonduri pentru a continua colectia de arta si a face prima expozitie de arta augmentata din Romania.

 

Promovare

Din lipsa de resurse promovarea este prin omniprezentul facebook si mai ales prin recomandarile clietilor care au lucrat deja cu Unicat sau au achitizionat lucrari de la noi. Am norocul sa fi castigat increderea unor oameni care continua sa ma recomande si promoveze fara ca eu sa fac din asta un plan de PR.

Cum spune Tina Brown de la revista The Life of Things: If you don’t have a budget, have a point of view.

 

Planuri de viitor

Sa ajungem cea mai tare agentie de arta din Romania si terminam de pregatit proiectul disabandon. Nu va spun mai multe, sa fie surpriza.

De asemenea, mai avem si o expozitie solo cu noua serie de picturi post-graffiti a lui Radu Pandele - artistul pe care il vad devenind un nume central al noii generatii de "magicieni vizuali" din Romania: Radu Pandele - Mazgaleli pe pereti 28/11 - 5/12 @ KUBE Musette.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related