Intr-o gradina botanica portabila, cu Ana Constantinescu

Intr-o gradina botanica portabila, cu Ana Constantinescu

Asa cum iedera ia in stapanire cladirile din jurul ei, asa sustine si Ana Constantinescu asalatul plantelor in vietile noastre, doar ca pe interior. Ana a trecut prin cativa ani de freelance graphic design dupa ce a absolvit Arhitectura, ca apoi sa lanseze un brand propriu cu plante, unele dintre care pot merge cu tine "la plimbare". proiectul a pornit din dorinta de a se indeparta de materialele artificiale cu care lucrase pana atunci.

Asadar, sub CRESC, gasim plante aeriene pe post de pandantive, rame din plante suculente, terarii si alte decoratii din plante suspendate ori curgatoare care pun natura in spatii si ii confera roluri mai rar exploatate pana acum. Pe Ana o gasim la Noaptea Caselor cu instalatia Gradini Posibile, dar si in randurile urmatoare:

 

Background

Am 28 de ani, iar drag pentru proiecte alternative si experimente am prins din facultate, cand am inceput sa lucrez cu asociatia de studenti.

Cel mai important moment din cariera de arhitect a fost participarea in echipa care a sustinut pavilionul Romaniei la Bienala de la Venetia din 2012, alaturi de prieteni pe care i-am facut in proiectele anterioare. Apoi am facut un internship timp de 1 an pentru echipa Zeppelin, iar ultima colaborare este cu Horia Spirescu pentru Studio Act.

Momentan am luat o pauza de la arhiectura, iar CRESC a venit de la sine. Tot timpul am fost fascinata de uzura suprafetelor si a cladirilor si de modul in care natura nu pierde niciodata controlul.

Prin fisuri si crapaturi, ea face un desen al slabiciunii materialului, iar apoi il umple cu plante.

Credit foto: Catalin Georgescu

 

Ideea proiectului

Dorinta de a lucra cu plante este legata si de dorinta de a ma indeparta de artificial, mai ales de materiale artificiale. Ma simt sufocata de plastic si derivatii sai; consider ca exista modalitati usoare si la indemana prin care ne putem imbunatatii considerabil calitatea vietii.

Una este prin materialele pe care le alegem pentru spatiile in care traim, lucram sau socializam, iar alt exemplu este prin co-existenta cu plante.

Am observat ca exista un interes din ce in ce mai mare pentru design biofilic, dar nu a fost acesta motivul pentru care am inceput CRESC. Proiectul a inceput pentru mine cu scop de vindecare – din placerea de a face lucrurile cu mainile mele.

Prima oara am cules muschi si licheni din padure in iarna anului trecut, dar inca nu stiam sigur ce vreau sa fac. Apoi in iulie am facut prima rama cu plante suculente si am postat-o online, m-a surprins cat de mult a fost apreciata, iar in cateva zile cineva m-a intrebat daca nu mai pot face una pentru un cadou. Atunci m-am gandit ca poate as putea sa fac un proiect din asta.

Credit foto: Ioana Epure

 

Naming si identitate vizuala

Le-am conturat repede, in cateva zile de la prima comanda. Mi s-a parut esential ca urmatoarele piese lucrate sa fie legate de o identitate. Pentru nume m-am chinuit un pic, dar identitatea vizuala a fost floare la ureche :) pentru ca in ultimii 2 ani in momentele cand nu am lucrat ahitectura, lucram graphic design freelance.

Am stiut exact ce vreau din momentul in care am avut numele. Un logo simplu si usor de transformat in stampila pentru carti de vizita si packaging, un key visual cu impact, un site cu un template cat mai curat. Toate sunt lucrate de mine.

 

Target si oferta

CRESC as vrea sa se poata adresa oricui, ofera metode alternative de a integra plantele in viata de zi cu zi (la birou, acasa sau in fashion). Primul produs a fost o rama de perete cu plante suculente, apoi am inceput sa experimentez cu terarii inchise.

Comenzi au venit foarte rapid de la prieteni si pe pagina de Facebook, iar la jumatatea primei luni am primit invitatia sa expun la Point Arthub, alaturi de Maria Bondoc, fotograf.

Credit foto: Maria Bondoc

In cadrul expozitiei am lucrat pentru prima oara cu plante cu frunze mari si diverse feluri de plante curgatoare.

Pentru vernisaj am pregatit si prima planta aeriana, pe care nu am vrut sa o folosesc ca decor, ci ca accesoriu, din fascinatia de a purta ceva viu.

Incredibil mi se pare ca acestor plante chiar le place sa mearga la plimbare cu tine, ele hranindu-se cu praful care se depune pe ele si fiind mari iubitoare de curenti de aer. 


Spre plimbare

 

Proces de lucru

Inspiratia si primele tehnici de lucru le am din mediul online, DIY, cum spuneam, exista un interes din ce in ce mai mare pentru plante si asta ma bucura. Am observat ca pe piata din Romania nu este un proiect asemanator si am considerat ca merita sa incerc. Ideile noi vin pentru fiecare cerere in parte.

Dupa expozitia de la Point, am primit cereri pentru terarii, rame si accesorii cu plante aeriene, dar si pentru mici proiecte. Eliza Yokina (SYAA) m-a invitat sa fac cateva piese folosind obiecte de la Design & After, un nou magazin de design si dichis, iar saptamana trecuta am facut o amenajare pentru un eveniment corporate.

Evenimentul a fost organizat de Interface si COS si a constat intr-un workshop si o conferinta despre design biofilic, m-am integrat la fix.

Am profitat de amenajarea interioara a locului si am aranjat gradini suspendate din kokedama, iar in pauza dintre workshop si speech am tinut un tutorial despre tehnica kokedama, unde participantii si-au facut propriile lor sfere de muschi (traducerea mot-a-mo a kokedama).

A se manevra cu grija

 

Accesoriile CRESC – utile doar pentru cateva zile?

Nu este niciodata vorba de cateva zile, plantele cu care lucrez au radacini, deci traiesc cat timp ai grija de ele corespunzator.

Fiecare pachet il livrez cu o brosura cu informatii si instructiuni de ingrijire pentru obiect – rama, terariu, kokedama sau planta de aer – cat si contactul meu in cazul in care ceva se usuca prea repede sau o planta e deteriorata din sera. S-a intamplat o data si am inlocuit plantele respective, asa intentionez sa fac si pe viitor.

Bijuterie vie

 

Promovare

Momentan CRESC a fost promovat doar online, dar de weekendul acesta participa la primul design market in cadrul Creative Est. Ma puteti gasi acolo cu produse expuse, dar nu voi vinde. Pentru ca un obiect necesita o investitie financiara si de timp, in cadrul targului doar voi promova CRESC si voi lua comenzi.

Voi participa in Noiembrie la a doua editie a Faci Misto? organizat de Marina Moldovan de la Skindeep, iar produsele in colaborare cu Design & After se gasesc la ei in showroom, pe strada Mihai Eminescu, nr. 50-54.

 

Fonduri

Personal ma surprinde cat de repede a crescut (sic!) acest proiect. Acum se autosustine financiar, am primit si comenzi pentru amenajari interioare si sper sa creasca acest interes.

 

Pe viitor la ce sa ne asteptam de la tine?

As vrea sa lucrez mai multe amenajari interioare, de evenimente si instalatii. Tot in acest weekend, de Noaptea Caselor, Street Delivery m-a invitat sa fac prima mea instalatie, pentru tema lor de anul viitor: Gradini Posibile.

Am gandit un concept legat de o planta pe care o detest si o iubesc in acelasi timp, cenusarul, acel copac care creste in locuri ai crede imposibile si apare in fiecare crapatura.

La ce sa va asteptati? La mai multe obiecte de design cu plante si cateva experimente bizare cu buruieni. Ma fascineaza rezistenta si frumusetea lor ascunsa. As vrea sa fac lucrari doar cu plante adunate din oras, acolo unde unii vad buruieni sa le pot arata o alta perspectiva.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related