Code for Romania (proiect inspirat din conceptul "Code for", existent in tari precum Statele Unite, Germania, Olanda, Polonia sau Mexic) e o comunitate de tineri care isi propun ca, voluntar, sa construiasca treptat o infrastructura IT pentru mai buna functionare a societatii romanesti; implicandu-se, astfel, in directii de facilitare a accesului informatii/servicii de interes public, promovarea culturii sau a implicarii civice.
Echipa e formata dintr-un nucleu de 13 oameni (in total, comunitatea Code4Romania are 80 de specialisti) impartiti pe zone de competenta. De la lansarea proiectului, primele propuneri din partea ONG-urilor sau a altor institutii au inceput sa vina (formularul este aici), urmand ca acestea sa fie evaluate si, apoi, implementate. Pana la finalul anului, organizatia planuieste sa aiba in jur de 5 proiecte finalizate.
Cativa dintre cei de aici ne-au spus mai multe despre workflow-ul acestui proiect colaborativ.
Bogdan Ivanel (Presedintele Code for Romania), Alexandra Rusu (Analiza date si statistica), Maria Neicu (Strategie parteneriate si finantare), Razvan Pavel (Tehnologie) si Raluca Buzea (Comunicare) ne conduc, deci, prin culisele proiectului cu care spera sa schimbe in mai bine lumea din jurul lor.
Inceputul
Bogdan: Totul a inceput de la un grup de prieteni. Ne cunoastem intre noi fie din liceu, fie din facultate sau din alte contexte sociale. Odata ce ne-a venit ideea, ea s-a raspandit foarte repede. Pur si simplu fiecare dintre noi povesteam prietenilor ideea asta la care lucram si foarte multi dintre ei au vrut sa se implice sau cunosteau pe cineva care ar vrea sa se implice. Pana la lansare, eram deja multe zeci de oameni care lucram voluntar.
Ideea
Bogdan: Eram familiari cu Code for America si celebrul TED talk al fondatoarei Jennifer Pahlka.
Dupa Colectiv, Maria si cu mine care locuiam in Olanda in acel moment am avut mai multe discutii despre posibilitati de implicare sociala in Romania (si despre ce proiecte am putea dezvolta in aria de open government). Nu a durat mult pana cand ne-am gandit sa transpunem ideea Code for America in Romania.
Au fost mai multe lucruri care ne-au atras instant: faptul ca implicarea intr-un astfel de proiect nu e limitata geografic, oportunitatea de a crea o platfoma in interiorul careia anumite categorii sociale, programatori, cercetatori, designeri, oameni de comunicare, pot da ceva inapoi societatii si nevoia pe care am vazut-o in Romania pentru astfel de instrumente digitale care sa usureze sau sa imbunatateasca viata noastra.
Maria: Primul pas pentru noi a fost sa intelegem cu adevarat ce inseamna “Code for”. Pentru asta, am petrecut ore intregi pe Skype cu alte echipe “Code for” (Mexic, Germania, Polonia, Olanda) ca sa intelegem povestea lor si modul lor de lucru. Au fost incredibil de receptivi.
Prin asta am descoperit ca singurele fire comune care leaga aceste organizatii sunt: acelasi set de valori, o motivatie incredibila a oamenilor si aceeasi misiune de a crea solutii digitale la probleme ale societatii.
Dar modul in care echipele au aparut si s-au dezvoltat, structura lor organizationala, modul de lucru si cat de aproape sunt de institutiile publice - toate aceste aspecte si multe altele difera de la tara la tara. Si este si firesc. Sunt realitati politice si sociale diferite.
Intregul concept de “Code for” este replicabil, dar nu copiabil mot-a-mot, el trebuie adaptat. Povestea care ne-a influentat cel mai mult in cristalizarea unui mod de lucru este cea de la Code For Mexico (Codeando Mexico, Miguel Salazar), care se concentreaza pe societatea civila.
De la idee la infiintare
Alexandra: Cand ne-am adunat prima data pe Skype, am discutat despre proiecte pe care am vrea sa le facem si am visat un pic cu ochii deschisi. La a doua intalnire, am inceput sa discutam despre structura organizatiei, cum ar trebui sa lucram, cum ar trebui sa prioritizam proiectele etc.
Din moment ce majoritatea lucram full-time si locuiam in orase (si chiar tari!) diferite, am fost nevoiti sa clarificam un mod de lucru inca de la inceput. Discutiile foarte aprinse pe care le mai avem din cand in cand ne ajuta sa crestem, pentru ca fiecare isi stie responsabilitatile si stie la cine sa apeleze daca are nevoie de ceva din afara ariei sale de competenta.
Razvan: Pe partea tehnica challenge-urile au fost in primul rand de workflow-ul, data fiind natura voluntara a proiectului. Niciunui programator nu ii place sa fie intrebat cand o sa fie ceva gata, iar noi vrem ca oamenilor sa le placa sa lucreze cu noi.
Cumva, entuziasmul sustinut a fost un challenge initial pana la punctul in care am inteles ritmul de lucru al fiecarui coleg implicat si cum se leaga asta pe termen lung cu finalizarea unui proiect.
Target si misiune
Razvan: Proiectul nostru este despre schimbare si progres. Pe termen lung, ne dorim sa oferim omului de rand informatiile, tool-urile si poate curajul sa fie un cetatean activ, implicat in problemele societatii. Pe termen scurt, dezvoltam aplicatii civice prin care sa prezentam date publice oamenilor intr-o modalitate accesibila, sa promovam cultura digitala in societate si sa rezolvam o parte din problemele cu care ne confruntam cu totii. Avem 4 domenii principale in care vrem sa dezvoltam aceste aplicatii:
1. Informare si acces la date publice
2. Implicare civica si colaborare
3. Facilitare a accesului la servicii publice
4. Educare si promovarea culturii
Colaboratori
Razvan: Suntem momentam 80, dintre care 13 membri fondatori. Ca sa ni te alaturi completezi un formular aici si te va contacta o colega a noastra, cu detalii despre pasii urmatori. Chiar avem nevoie de creativi, in special graphic designeri.
Proiectele eligibile pentru Code 4 Romania
Maria: Propunerile de proiecte pot veni de la ONG-uri, de la institutii sau de la oricine are o idee. Avem un formular de propuneri proiecte aici.
Formatul intrebarilor ghideaza raspunsurile catre acele criterii pe care le luam in considerare la evaluarea lor. Este si un exercitiu de autoevaluare pentru cei care inscriu un proiect. Cu cat ideea este mai bine conturata, cu atat ne este mai usor sa o intelegem si sa o evaluam.
Proiectul este evaluat conform grilei de aici. Ne focusam pe (1) relevanta problemei, (2) cat de fezabila este solutia propusa (o putem transforma in realitate? de ce avem nevoie?), (3) ce impact poate avea si (4) cum poate fi mentinut proiectul.
Cateva aspecte eliminatorii sunt:
- Propunerile care au scop comercial/drept finalitate monetizarea produsului.
- Propunerile care nu se incadreaza in ideea de “solutii digitale pentru probleme ale societatii”.
- Propunerile pentru care nu avem seturi de datele disponibile, sau disponibilitatea lor depind de terte parti vor fi amanate.
Matching-ul proiect-echipa
Maria: Propunerile eligibile ajung la comunitatea Code for Romania, care ofera feedback, nuanteaza propunerea, o completeaza cu propriile idei si isi exprima interesul de a lucra pe proiect.
Practic, comunitatea de voluntari decide. Matching-ul se face intre nevoile existente pe un proiect si preferintele voluntarilor. Noi doar cream contextul pentru ca oamenii din comunitate sa lucreze fix pe ce sunt pasionati si motivati.
Work flow
Razvan: In primul rand, exista un project owner si un tech lead, ei participa activ la conceptul proiectului, definirea user experience-ului si colaborarea cu toate specialitatile necesare realizarii proiectului.
Folosim Slack foarte mult, proiectul este prezentat cu un simplu @channel pe #develop si #general, daca rezonezi cu ideea pur si simplu te implici si incepi sa dezbati detaliile sau nevoile tehnice ale proiectului, din aceasta conversatie se formeaza o echipa de inceput.
Odata stabilite user experience-ul, arhitectura si echipa putem incepem dezvoltarea. Avem intalniri regulate si planificam in functie de timpul fiecaruia, vrem sa se lucreze cat mai organic si toti colegii sa se simta implicati. Tinem foarte mult la asta, fara o crestere organica nu o sa reusim sa scalam comunitatea pe cat de mult ne dorim.
Nu cred in idealuri si utopii, avem implementat un flux care functioneaza in momentul de fata si pe care vrem sa-l dezvoltam in functie de fiecare challenge sau greseala.
In ce s-a concretizat experienta de pana acum cu Code 4 Romania?
Razvan: In primul rand, s-a concretizat modul de lucru in organizatie in urma unor iteratii si incercari de workflow-uri. S-au concretizat tool-urile de colaborare pe care le folosim pentru integrarea tuturor orizontalelor organizatiei, de la programatori la oamenii de comunicare si oamenii de stiinte sociale.
Orice proiect are o structura si un mod de lucru care acopera toate componentele, de la social, la comunicare si evident digital. Nu cred ca putem crea produse relevante daca aceste componente nu lucreaza back-2-back, as vrea sa fim cumva "full service".
Ne plac oamenii care ne-au abordat si care depun un efort sustinut si cred in ideea noastra, ne place ca nu sunt putini. "Clientii" suntem doar noi in momentul de fata, pentru ca toate proiectele la care am lucrat sau lucram in prezent sunt proiecte pornite din ideile comunitatii. Iar noi ne intelegem extraordinar.
Pe viitor vom lucra insa cu siguranta si cu ONG-uri sau institutii, chiar acum suntem in procesul de evaluare a primelor idei de proiecte primite dupa lansare.
Evaluarea impactului proiectelor
Raluca: Cum vom face acest lucru depinde de specificul fiecarui proiect in parte. Vom lucra pe definirea obiectivelor si a indicatorilor de performanta impreuna cu organizatia/institutia care a propus proiectul, si tot in functie de asta vom stabili si cum facem evaluarea.
In plus, ne dorim ca proiectele noastre sa fie replicabile in mai multe context/comunitati si utilizabile un timp indelungat si doar intr-o mica masura genul “one shot”. Asta inseamna ca vom avea si posibilitatea de a ne adapta din mers daca ceva nu functioneaza cum ne-am asteptat, sau de a folosi ce am invatat la un moment dat intr-o dezvoltarea ulterioara a solutiei.
Fondurile stranse prin donatii
Alexandra: Avem nevoie de fonduri pentru a crea conditiile de lucru pentru comunitatea noastra de voluntari. Vorbim de niste costuri minime de functionare. Nu avem de exemplu un sediu si nici nu planuim sa avem in viitorul apropiat pentru ca nu credem ca e o cheltuiala necesara; fiecare dintre noi lucreaza remote.
Dar mai sunt alte costuri, de ex hosting, software, transport, administrative, de organizare a unor evenimente proprii sau de promovare a unor proiecte, etc.
Pana acum costurile acestea au fost acoperite din contributiile membrilor fondatori, dar vrem sa crestem sanatos si sustenabil si pentru acesta organizatia trebuie sa se poata sustine pe termen lung. In plus, organizatia va creste si la fel si numarul oamenilor implicati si numarul de proiecte derulate.
Pentru a mentine si a putea creste ritmul de lucru, a coordona voluntarii si a mentine infrastructura, estimam ca vom avea nevoie de cativa angajati full-time, ceea ce implica alte costuri.
Pe viitor
Bogdan: Pana la finalul anului vrem sa avem in jur de 5 proiecte finalizate. Este foarte important pentru noi sa crestem in continuare, dar sa avem capacitatea de a administra aceasta crestere, din punct de vedere oameni implicati si proiecte dezvoltate. Pentru asta trebuie sa devenim sustenabili.
Avem in momentul acesta un proiect international si alte cateva idei de proiecte internationale care asteapta, am vrea sa colaboram cu alte organizatii "Code for" din Europa in viitorul apropiat.
Pentru moment este important insa sa construim o organizatie durabila care poate livra constant proiecte relevante si care poate deveni o voce in societatea romanesca.