Distileria Jack Daniel's este cea mai veche din State. In 1866, Guvernul american o inregistra oficial in orasul Lynchburg, Tennessee, facand, astfel, istorie. Iar expresia asta nu e doar a manner of speech, chiar face parte din Registrul National al Locurilor Istorice.
Pe 28 septembrie, petrecerea a ajuns si in Bucuresti. Intr-o cladire proaspat renovata, pe Campineanu 2, 150 de invitati s-au intalnit sa sarbatoreasca cei 150 de ani de Jack Daniel's si sa ii inteleaga mai bine valorile, prin activari coordonate de cativa ambasadori relevanti.
Jack Daniel's e produs de 150 de ani in acelasi loc, distileria din Lynchburg, Tennessee, dupa aceleasi principii. Practic, e vorba despre constanta in autenticitate, devotament si pasiune. Lumea imbracata frumos, la patru ace, a descoperit valorile astea cu ajutorul celor patru ambasadori, care functioneaza dupa aceleasi principii in ceea ce face fiecare.
Razvan Supuran, de exemplu, ne-a aratat la fata locului, intr-un workshop in loop, cum se face manual hartia dupa metode traditionale. Cu o copaie plina cu apa laptoasa – hartie reciclata, maruntita si transformata in pasta – , o sita si o presa, Razvan ne-a demonstrat ca pasiunea si atentia sunt niste aspecte la care ar trebui sa tinem in continuare.
Alex Galmeanu, pe de alta parte, a adus o parte din pasiunea pe care o investeste inca din 2006 in proiectul sau “Muzeul de Fotografie”. Prin mini-expozitia “Bucurestiul – Then and Now”, a creat experienta pe care ne-o imaginam ca ar putea sa o ofere o masina a timpului. Privind fotografiile surprinse pe Calea Victoriei, am incercat sa descoperim cat mai multe asemanari si deosebiri intre ce era atunci si ce e acum.
In sectiunea Jack's Pastrami Bar, Chef FOA a inventat o reteta speciala cu pastrama de vita si Jack Daniel's, pornind de la New York Pastrami Sandwich, un tip de street food reprezentativ pentru cultura americana. Interesant e ca sandvisul asta american a fost, de fapt, inventat de imigrantii evrei din Romania si din Basarabia, pe la 1872.
Alexandru Tomescu a gadilat urechile tuturor cu un recital la vioara Stradivaruius Elder Voicu (obiect de patrimoniu). La final, lutierul Silvian Rusu a anuntat ca va crea special pentru Tomescu o vioara din lemn maturat jumatate de an in whiskey-ul Jack Daniel's. Scopul premierei: sa aflam si cum suna whiskey-ul.
S-a mai dansat pe piesele celor de la Jurjak si Grimus, care si-au cantat piesele unii altora si apoi impreuna, intru prietenie.
Jack Daniel's Barrel Hunt
Petrecerea de ieri vine la finalul unui maraton de activari Jack Daniel's in toata tara si in lume. E vorba despre Jack Daniel's Barrel Hunt, o serie de treasure hunt-uri IRL, adica pe-afara si pe bune, organizate in orasele din toata lumea pentru a sarbatori cei 150 de ani de traditie. Momentul si valorile sunt sarbatorite printr-o campanie la nivel global, din Bucuresti pana in Santiago de Chile, din Cluj-Napoca pana in Hong Kong, din Timisoara pana in Auckland. A inceput pe 1 iulie, in Lynchburg, a trecut prin sase continente si inca nu s-a terminat.
Mecanismul e simplu. Trebuie sa fii primul care gaseste unul dintre cele 150 de butoaie Jack Daniel's imprastiate in toata lumea. Fiecare butoi e plin cu premii, de la un mini-bar la o lampa artizanala sau un pick-up cu viniluri, plus, desigur, sticla cu Jack Daniel's. La noi, au fost gasite toate trei. Ca sa ajungi primul la butoi si sa-l castigi, trebuia sa urmaresti pagina de Facebook a brand-ului, unde se anunta ziua si ora cand incepea vanatoarea. La momentul stabilit, aflai indiciul (din maximum patru posibile), plus parola, mergeai pe urma indiciilor, ajungeai la locul unde era ascuns butoiul in chestiune, puneai primul mana pe el, spuneai parola si il castigai. Simplu.
La noi, au ajuns, cum ziceam, trei butoaie. Unul in Cluj-Napoca, pe 6 august, la Casa Matei Corvin, unde s-a lasat cu un concert Grimus, la final. A urmat Timisoara, pe 14 august, la Casa Artelor, unde oamenii s-au antrenat la un curs de creative writing cu Vlad Tausance, dupa ce-au felicitat castigatorul. Ultimul pe lista a fost Bucurestiul, pe 1 septembrie, in Control Club, unde s-a dansat mult si bine pe muzica lui Jurjak, dupa ce s-a descoperit butoiul. Pe langa asta, lumea de la happening s-a tras in poza cu domnul Jack, s-a dat cu VR-ul, a testat un cocktail pe baza de Jack Honey si-a incercat sa scrie la o masina de scris, pe hartie speciala, presata si imprimata chiar la fata locului.
In online, campania a fost sustinuta de doi KOLs locali: Vlad Tausance si Iulian Tanase. Povesti cu note personale de ambele parti, primul pe blogul propriu, al doilea pe Facebook. Primul a adus in discutie dorul de duca si dorul de casa, ajungand inclusiv la exemplul emigrantilor din Banat care-au ajuns in State – unii dintre ei, cum e Ana Cumpanasu, tipa care l-a vandut pe Dillinger gangsterul, scriind chiar istorie si ajungand literatura.
Vlad Tausance
Iulian Tanase
Al doilea, a disecat in mini-eseuri, pana a ajuns la esenta, ce mai inseamna valori precum autenticitatea, loialitatea si onoarea.
Am ramas cu acest point: “In timp ce copilul este intrebat: <<Ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?>>, adultului ar trebui sa i se puna intrebarea: <<Ce o sa te faci atunci cand o sa fii tu insuti?>>.”