Saptamana trecuta, la Torino, Lavazza a prezentat calendarul anului 2017, „We Are What We Live”. Realizat in colaborare cu Slow Food, noul calendar aduce in prim plan asa-numitii Earth Defenders din Asia si relatia simbiotica pe care o au cu natura. Fiecare om este surprins intr-un mediu diferit, fotografiile lui Denis Rouvre creand o suprapunere extraordinara a trasaturilor fiecaruia cu cele ale naturii.
In Indonezia, apele magice ale lacului Tajung par sa se oglindeasca in buzele unui crescator de cafea. In schimb, in Sri Lanka, imaginea palmierului kitul se pierde in trasaturile barbatului care strange melasa. In final, in India, mii de albine Kotagiri iti dau senzatia ca se impletesc de-a dreptul cu ridurile fetei unui batran producator de miere multiflora. Magia „geografiei fetelor” joaca un rol important in Calendarul Lavazza 2017, „We Are What We Live”, care, creat in colaborare cu Slow Food, scoate in evidenta relatia simbiotica dintre om si natura, dintre cei denumiti „Earth Defenders” si natura, plante si recolte.
Din India pana in Laos si Vietnam si din Sri Lanka in Indonezia: sub directia creativa a lui Armando Testa, Calendarul Lavazza 2017 poposeste in Asia de Sud-Est pentru cel de-al treilea capitol al proiectului fotografic Earth Defenders. Dupa fotografiile realizate de Steve McCurry in Africa (2015) si cele ale lui Joey L. in America Centrala si de Sud (2016), fotograful francez Denis Rouvre exploreaza chipurile asiatice ale acestor Earth Defenders, mediile diferite in care traiesc si pe care le apara zilnic, cu iubire si energie. Sacrificiile acestor oameni si pasiunea lor fac posibile conditii de trai mai bune pentru comunitatile locale si contribuie la lupta impotriva noilor amenintari de schimbare climatica.
La intersectia dintre om si natura: Calendarul Lavazaa „We Are What We Live” este compus din 12 seturi de fotografii expuse una langa alta. De pe una dintre parti ne priveste fata unui barbat sau a unei femei, un portret al unui om dezgolit, surprins in esenta lui. De pe cealalta parte, un peisaj surprins din mediul in care acel om traieste si munceste. Fotografiile lui Rouvre sunt ca doua jumatati – om si natura – ce se suprapun si se definesc una pe cealalta: fiecare portret este si un peisaj, iar fiecare peisaj ajunge sa fie un portret.
„Suntem ceea ce traim (We are what we live). Legatura fizica, simbioza dintre oameni si mediul lor inconjurator sta la baza Calendarului Lavazza 2017. Nici una dintre parti nu poate prospera fara cealalta, iar ambele sunt legate atat de profund una de cealalta incat resimt, impreuna, fiecare reusita sau fiecare moment de tristete”, spune Francesca Lavazza, membru al board-ului Lavazza. „Pentru acest al treilea capitol al proiectului Earth Defenders, destinatia aleasa, impreuna cu Slow Food si fotograful Denis Rouvre, a fost Asia. Aici, natura este stapana, iar relatia reciproca de aparare si incredere dintre cei ce lucreaza pamantul sau cresc animale si mediul care ii inconjoara este foarte vizibila. Ea reprezinta o lectie extraordinara pentru fiecare dintre noi, dar este si o invitatie sa respectam si sa avem grija de pamant, sa traim alaturi de el si sa invatam sa il iubim.”
Calendarul Lavazza „We Are What We Live” a fost prezentat in timpul Terra Madre Salone del Gusto 2016, al unsprezecelea an al acestui eveniment international bianual de vin si mancare, ce marcheaza si a douazecea aniversare a colaborarii dintre Lavazza si Slow Food.
Autorul Calendarului Lavazza 2017 este fotograful francez Denis Rouvre, castigator a numeroase premii internationale (inclusiv World Press Photo 2010, 2012 si 2013) si este cunoscut in special datorita lucrarilor sale ce prezinta supravietuiorii tsunamiului din Japonia. Rouvre a spus: „In timpul calatoriei noastre in Asia de Sud-Est, am simtit pe pielea mea cum mediul inconjurator faureste vietile oamenilor care lucreaza si apara acel pamant in fiecare zi. Mediul le modeleaza firea si sculpteaza trasaturile fetelor lor. In Calendarul Lavazza 2017, mi-am dorit sa explorez exact aceasta relatie simbiotica dintre oameni si natura, folosind juxtapunerea a doua imagini: pe de o parte, portretul individual al fiecarui om, fara nici un fel de artificiu, iar pe de alta, imaginea mediului in care isi traiesc viata. Sunt mandru ca am avut aceasta sansa de a explora povestile si vietilor acesti adevarati Earth Defenders si sa fiu martor – prin tehnica „geografiei fetei” – la modul in care viitorul Pamantului porneste din respectul si munca de zi cu zi al celor ce cultiva pamantul.”