[Hai cu civismul] 10 care dau glas cartierului Aviatiei

[Hai cu civismul] 10 care dau glas cartierului Aviatiei

Abia pusa pe picioare, Asociatia Cartierul Aviatiei vrea sa dea zonei o alta fata si sa ajute locuitorii in interactiunea cu autoritatile. Pentru asta, 10 tineri s-au pus pe treaba: au creat un logo, au vorbit cu locuitorii zonei si au indexat toate nemultumirile si au facut un grup de Facebook unde sa le discute.

Convinsi ca legatura cu autoritatile ar trebui sa fie o normalitate, au lasat deoparte experientele negative din trecut si au inceput sa participe la sedintele Primariei si sa propuna solutii ori proiecte de dezvoltare. Diana Dumitru, unul dintre fondatorii asociatiei,  povesteste in continuare cum e cu spiritul civic prin Aviatiei:

 

Initiatorii

Suntem un grup de prieteni, nascuti si crescuti aici, dar si noi veniti ce au ajuns sa iubeasca cartierul si sa il numeasca acasa.

Suntem tineri, dar am ajuns la o anumita maturitate care ne face mult mai altruisti si inclinati spre probleme din jurul nostru. Am hotarat sa nu mai asteptam, ca altii sa ia decizii pentru noi, si sa punem in practica, cu ajutorul comunitatii, ceea ce ne dorim pentru viitorul nostru.

Venim din mai multe domenii, suntem 10 oameni momentan. Unii sunt antreprenori, altii lucreaza in domeniul IT, si bineinteles din aviatie, domeniu de traditie in cartier. 

 

Evenimentul care a pornit totul

Nu cred ca a existat un eveniment singular, poate gradul de nemultumire fata de politica, faptul ca au trecut 26 de ani si nu suntem acolo unde am sperat si unde meritam, poate cresterea organica a societatii civile si nevoia de implicare, mafia imobiliara, lipsa spatiilor verzi, evenimente tragice sau altele fericite, precum nasterea unui copil. Eu cred ca anii 2015 si 2016 au „trezit” generatia de 30-40 de ani si au creat o nevoie de implicare activa in societate.

Sunt multe lucruri ce trebuiesc rezolvate la nivel de micromanagement la noi in cartier si am descoperit ca nu exista niciun grup civic in Aviatiei, asa ca, am decis sa infiintam noi unul. Am luat legatura cu alte grupuri civice si in felul asta am ajuns sa-i cunostem pe cei de la CeRe. Ei ne-au pus la dispozitie materiale si informatii despre advocacy si ne-au pus in legatura cu oamenii din domeniu, au fost de mare ajutor.

 

Cum ati convins locuitorii sa vi se alature?

Locuitorii au nevoie de oameni de legatura intre ei si autoritati, vor sa le fie ascultate problemele, dar si ideile, iar noi asta incercam sa facem. Oamenii sunt incantati de proiectele noastre si ne sustin. Suntem 7 membrii fondatori, insa efectiv suntem deja 20 fara a lua in calcul si asociatiile de locatari dornice sa se alature proiectului, iar numarul acestora va creste de la an la an.

Avem sedinte formale si informale, comunicam prin grupuri de e-mail si Facebook. Deciziile sunt luate prin vot.

 

Primele actiuni ale grupului

Aici avem si un pic de noroc, exista un nucleu pe baza caruia se poate construi o comunitate puternica si unita. Am inceput prin a le vorbi prietenilor si familiei despre intentiile noastre, am discutat informal si cu micile afaceri din cartier, presedinti ai asociatilor de locatari, iar acum pregatim strategia “formala” de comunicare si informare.

Momentan suntem inca la faza de inceput, abia ne-am infiintat. Avem doua mari proiecte pentru care avem sustinerea oamenilor din cartier si speram sa obtinem si fondurile necesare acestora. Coagulare nucleului de initiativa este cea mai mare realizare, concreta, in acest moment.

 

Comunicarea cu autoritatile

Contrar experientelor anteriore, personale, am avut o mare surpriza din partea autoritatilor locale ale sectorului 1, respectiv ADP si Primaria Generala.

Am fost in audiente cu proiectele noastre de urbanism si au fost foarte receptivi, au promis ca ne ofera sprijin in acordarea autorizatiilor si au dat de inteles ca doresc sa le oferim sprijin, pe termen lung, in conceperea si dezvoltarea proiectelor pentru comunitate.

Speram sa nu fie doar vorbe pentru acest an electoral. Ne poti pune aceasta intrebare peste un an, sa vedem cum evolueaza lucrurile :)

Incercam sa dam la o parte experientele negative legate de birocratie si „sistem”. Am stabilit deja o punte de comunicare cu autoritatile locale si credem ca reusita va consta in comunicarea permanenta cu ei, la intervale bine stabilite pentru a prezenta noi idei sau proiecte si de a face un follow-up constant. Aceasta este strategia noastra, pentru moment.

 

Promovare

Incercam sa pastram o legatura directa cu vecinii nostri si sa fim cat mai mult in mijlocul lor, este cel mai usor asa, dar profitam din plin si de ce are mediul online de oferit.

 

Finantarea

Pana acum ne-am autofinantat, suntem dispusi sa investim timp si bani in proiectele noastre. Am aplicat cu primele doua proiecte la programul Mobilizam Excelenta.

Dorim sa strangem cat mai multe donatii, 2% atat de la persoane fizice cat si juridice, incercam sa accesam fonduri europene, granturi si sa apelam la programele de CSR ale multinationalelor din proximitatea cartierului in calitate de stakeholderi. 

 

Planuri in viitor

Proiectul este gandit pe termen lung si foarte lung: zece, poate douazeci de ani. Nu ne asteptam la rezultate spectaculoase imediate, stim ca lucrurile bune se construiesc in timp. Dorim ca acest cartier sa fie un reper de bune practici, sa demonstram ca se pot face lucruri extraordinare cu vointa si organizare exemplara.

Construim proiecte de arhitectura, sociale, culturale, de urbanism si peisagistica, ecologie si mediu, ne implacam in toate aspectele comunitatii.

Pornind de la mici proiecte precum numararea arborilor ce lipsesc din cartier, inspirati de grupul Incotroceni, sau cereri catre autoritati pentru reconfigurarea unor treceri de pietoni sau semaforizari, infiintarea unui club pentru pensionari etc., vrem sa ajungem la dezvoltarea de proiecte medii, infiintarea unui centru comunitar polivalent, parcari supraterane de tip smartparking, reconfigurari urbanistice, infrumusetarea calcanelor cu arta murala, cinematograf, ca mai apoi sa demaram proiecte mari si foarte ambitioase, incalzire centrala cu apa termala, acoperisuri verzi pe toate blocurile etc.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Companii

Branduri

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related