[Hai cu civismul] Un cinematograf abandonat unește un cartier

[Hai cu civismul] Un cinematograf abandonat unește un cartier

Ideea de a transforma fostul cinematograf Flamura într-un centru cultural pentru copii a adus împreună nouă tineri  care s-au autointitulat Grupul de Inițiativă Flamura și și-au inceput activitatea la începutul verii. Fondatorii sunt trei - Gabriela Mîndru, Mircea Anton și Andreea Lencu - singura cu background în zona non-profit fiind Gabriela, însă toți se află la prima experiență serioasă de advocacy.

Primii pași au fost făcuți: interpelări în ședințele de Consiliu Local sau organizat evenimente pentru awareness și strangere de semnături . După ce vor reuși să transforme cinematograful, Gabriela și echipa ei vor să treacă și la alte issue-uri din zona Giurgiului - Piața Progresul.


Mircea si Gabriela

 

Fondatorii

Am fondat grupul împreună cu Mircea Anton și Andreea Lencu, prieteni cu copii care locuiesc în preajma fostului cinematograf Flamura.

Mircea e specialist IT, Andreea lucrează în contabilitate, iar eu am lucrat cel mai mult în mediul non-profit (organizații internaționale și ONG-uri). Între timp ni s-a alăturat și Raluca Petrescu, jurnalist și specialist în comunicare, dar și alți cunoscuți din zonă care mai au experiența în relația cu primăria.

 

Început

Am hotărât să milităm pentru revitalizarea spațiului fostului cinematograf după ce, într-un context anume, am pretrecut mai mult timp pe străzile din acea zonă și am observat că există o nevoie de a avea un spațiu dedicat copiilor din cartier.

Suntem cu toții la prima experiență într-un grup civic și sperăm să învățăm din experiența celorlalte grupuri de inițiativă din București pe care le-am urmărit cu admirație în ultimii ani.

Am pornit pur și simplu la începutul verii de la constatarea că există un spațiu nefolosit în timp ce cei câteva mii de copii din cartier nu au un loc dedicat lor unde să se poată dezvolta în afara cadrului limitat al școlii. Ne-am gândit apoi la toți cunoscuții pe care i-am putea implica și am început să ne cristalizăm ideea.

Imboldul de a ne organiza și mai bine a venit de la oportunitatea de a participa într-un program pentru proiecte culturale în cartiere al ARCUB (Generator). În paralel, am cerut ajutor din partea Centrului de Resurse pentru Participare Publică pentru extinderea grupului și definirea unui plan de advocacy.

 

Cum ați convins locuitorii să vi se alăture?

Grupul are acum 9 membri, iar cei care care s-au alăturat sunt locuitori din zona Flamura. Am fost surprinși și fericiți să observăm interesul adolescenților din zonă pentru ideea noastră de a transforma acel spațiu într-un centru cultural dedicat copiilor.

O parte dintre cei care ni s-au alăturat au făcut-o pentru că îi stiau deja pe unii dintre membrii care au fondat grupul, alții s-au alăturat după ce au participat la întâlniri ale grupului pe care le-am anunțat pe pagina noastră de Facebook sau prin afișe pe ușile scărilor de bloc.

Comunicăm acum pe e-mail și încercăm să avem întâlniri regulate în fața cinematografului. Urmărim tot timpul planul de activități pe care ni l-am propus și agreat deja și fiecare știe destul de clar ce are de făcut.

 

Activitatea de până acum & unelte de advocacy

Suntem la începutul planului nostru de advocacy și până acum făcut doar cereri pentru acces la informații de interes public și am participat la o sedință de consiliu local unde am făcut o interpelare.

Organizăm acum un eveniment pentru copii în fața cinematografului prin care vrem să facem și mai cunoscută inițiativa noastră și să strângem semnături pentru o petiție pe care o vom depune la primărie.

Lista noastră de unelte conține cereri de acces la informații de interes public, interpelări în sedințele de consiliu local, petiții. Nu ne-am întâlnit încă față în față cu autoritățile, dar pregătim deja această întâlnire. Deocamdată ne-am lovit doar de reacții foarte lente la niște întrebări foarte simple. Vom intra însă în legătură cu autoritățile pe la mijlocul toamnei și suntem pregătiți pentru tot felul de provocări.

Pentru că suntem încă la început nu au apărut încă schimbări palpabile, dar credem că am reușit să plantăm în câțiva oameni din cartier ideea că împreună am putea să construim ceva important pentru comunitatea noastră.

 

Promovare

Am creat o pagină Facebook penru grupul nostru și publicăm acolo toate noutățile legate de grupul nostru, inclusiv despre întâlnirile noastre la care oricine poate să participe. Pentru a promova evenimentul de care spunea vom apela și la afișe, flyere și presă. Oricine crede în obiecivul nostru se poate alătura grupului printr-un simplu mesaj pe pagina de Facebook.

 

Finanțare

Am fost bucuroși să ne aflăm pe locul doi în competiția de microgranturi organizată de Arcub – Generator și cu finanțarea astfel obținută vom finanța organizarea evenimentului pentru copii din fața cinematografului.

Altfel, ne bazăm mult pe muncă voluntară și ne pare bine să vedem că sunt așa de mulți oameni valoroși în București care alocă timp și energie pentru proiecte care fac viața noastră, a tuturor, mai bună.

 

Pe viitor

Sperăm să avem succes cu primul obiectiv al grupului, acela de a convinge primăria să transforme spațiul fostului ciematograf într-un centru cultural pentru copii. Asta va da grupului avânt să abordeze și alte probleme ale cartierului, să construiască și intrețină o relație constantă și productivă cu autoritățile – o stare de normalitate altfel în alte țări.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Companii

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related