A început undeva prin Cluj, cu un grup de arhitecți. Apoi a fost nevoie de o echipă de comunicare, de un designer și un webdesigner. Când proiectul a început să capete contur, s-a strigat "all-in" la venirea voluntarilor.
Odată cu ZAIN , s-a început o structură de apartenență și îndrumare a comunității clujene de creativi. Astfel că proiectul a pornit în trei direcții: studioul, unde găsești un birou pentru așternut si dezvoltare de idei, școala alternativă de design, pentru învățăminte și exercițiu, și Acceleratorul, formula de sprijin pentru antreprenorii creativi.
La categoria "creativi" punem designerii de toate felurile, fotografii, inginerii, arhitecții și IT-iștii - funcțiile astea ocupă, în acest moment, birourile de la ZAIN.
Dacă vreți să-i cunoașteți pe fondatori, hopa-sus în căruță și faceți ochii mari pentru Florina Dascăl (Project Manager, ZAIN):
Echipa ZAIN
Sunt 4 prieteni la baza echipei care a fondat ZAIN - Design Expressions. 3 dintre noi, Răzvan Luca, Georgiana Ciceo și Florina Dascăl - toți arhitecți, ne-am cunoscut în facultate, pe vremea când organizam Zilele Arhitecturii.
Pe Alexandra Mihali am cunoscut-o mai târziu, în cadrul unui proiect de reactivare urbană numit Day 15, pe care l-am realizat împreună, în 2015. Andra Magda și Dora Pop fac parte din echipa de comunicare, Irina Georgescu este account manager și coordonator de voluntari, Sergiu Mara - designer, Balog Gabor - webdesigner, Lenuța Moroșan - intern și un număr mare de voluntari alcătuiesc întreaga echipă care muncește la proiectele ZAIN.
De unde a început
ZAIN a pornit de la nevoia de a crea un spațiu de discuție și expunere pentru creativii români. Fiind gândit și dezvoltat la Cluj, ZAIN a venit ca un răspuns la ceea ce consideram noi la momentul respectiv că lipsește din mediul creativ local.
Anul acesta suntem la a doua ediție. Dorința noastră este de a pune bazele unei comunități puternice care să fie conectată atât cu mediul de producție cât și cu publicul larg. Cumva, de aici au pornit și proiectele noastre conexe.
ZAIN Studio - spațiul de co-work pentru creativi, ZAIN Academy - școala alternativă de design și, cel mai recent, Acceleratorul ZAIN, pe care l-am gândit ca o rampă de lansare pentru cei care au un produs de design, dar încă nu și-au perfecționat uneltele de promovare, vânzare și scalare ale afacerii lor. Toate aceste proiecte vin în întâmpinarea nevoii de dezvoltare pe care am perceput-o ca fiind pregnantă în mediul creativ.
De la idee la punere în practică: Acceleratorul
Am început prin a ne consulta cu traineri cât și cu persoane care au mai trecut prin procese de accelerare pentru a înțelege cât mai clar care ar fi etapele pentru a transforma ideea Acceleratorului într-un proiect valid și cu impact pe termen lung asupra participanților.
Provocarea cea mai mare a fost de a adapta procesele tipice de accelerare la nevoile reale și pe alocuri atipice ale designerilor care doresc să pornească o afacere. Sperăm să vedem și rezultate după această primă sesiune.
Participanții la ZAIN Accelerator vor beneficia pe de o parte de talk-uri creative și de prezentări, și pe de altă parte de coaching unu la unu. Se va vorbi despre project management, structurare de costuri, rentabilitatea afacerii, opțiuni de finanțare cât și marketing, promovare și branding.
Trainerii și boardul creativ al ZAIN - Design Expressions
Atât trainerii pentru Accelerator cât și cei care formează boardul creativ ZAIN sunt profesioniști care ne inspiră, pe care îi considerăm mentori și care, mai presus de toate, sunt dornici să împărtășească din experiența lor cu cei aflați la început de drum.
Începând de anul acesta, boardul creativ este format din Dan Pierșinaru - artist vizual și fondator al târgului de bijuterie contemporană Autor, Alex Adam - Arhitect designer de interior și obiect, co-fondator AA Studio, Eliza Yokina - Arhitect, designer de interior și obiect, co-fondator SYAA, Noemi Meilman - fashion PR și blogger, Bogdan Brânzaș - designer, consultant de brand, comunicare și marketing,Philipp Kandal - engineering VP la Telenav, Eugen Pănescu - arhitect, partener planwerk și Andrei Theodor Iovu - redactor șef Harper's BAZAAR și Esquire Romania.
Obiectivele demersurilor
Una dintre zonele din sfera designului cu cea mai mare vizibilitate la nivel național este în prezent cea a designului vestimentar. Școala de la Cluj reușește anual să descopere noi talente pe care le aduce în lumina reflectoarelor în cadrul Galei UAD din fiecare an. Mai apoi, există multă energie în zona designului de produs, cu toate că acesta nu are o expunere la fel de răsunătoare în școală. Practic, în ambele cazuri este vorba de inițiative tinere care se confruntă foarte repede cu durul adevăr al pieței.
Acolo este locul unde dorim să intervenim. Miza noastră este de a pune la un loc designerul, producătorul și consumatorul într-un dialog deschis și, sperăm, o colaborare ulterioară cât mai fructuoasă.
Flow-ul de participanți
În acest moment cele 12 birouri din ZAIN Studio sunt ocupate de fotografi, graphic designeri, arhitecți, ingineri, IT-iști. Spațiul de co-work este vizitat constant și de studenții ZAIN Academy, a cărei ateliere se desfășoară la studio.
Cât despre Accelerator, acesta se află la prima sesiune, ce începe în 26 septembrie și va avea 10 participanți care vor lua parte la întreg procesul de lucru, iar cel puțin unul dintre talk-urile creative propuse va fi deschisă publicului larg.
Surse de finanțare
Vin pe de o parte din parteneriatele cu Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj prin proiectele de finanțare ale inițiativelor culturale și mai apoi din mediul privat.
Principalul nostru partener este UniCredit, cu care am început colaborarea în decembrie anul trecut când, în urma unei discuții despre obiectivele ZAIN, ne-am dat seama că viziunile noastre sunt similare.
Pentru viitorul apropiat
Cel mai important eveniment ZAIN, momentul în care se adună toate eforturile noastre din ultimul an, este festivalul ZAIN Design Expressions care va avea loc între 2 și 6 noiembrie la Cluj. Pregătim o Expoziție Centrală cu peste 50 de designeri, un Fashion Show inedit, proiectul Meșteșug Contemporan, seria de prezentări și dezbateri Turning Talents into Jobs , expoziția InstalArt cât și Comunnity Events și petrecerile aferente.
Septembrie este luna Acceleratorului, iar ZAIN Studio și ZAIN Academy își continuă cursul normal până la sfârșitul anului și după. Cât despre noi, sperăm la o vacanță după încheierea festivalului din acest an, pentru ca apoi să o luăm în scurt timp de la capăt.