Ca sa aiba un cuvant de spus in fata autoritatilor, cativa locuitori ai comunei Domnesti s-au hotarat sa devina grup. Dar nu genul ala de grup unde doar se discuta probleme, nu. Au pus bazele unui grup civic, cu site, pagina de Facebook si program de actiuni; cei 15 membri activi efectiv si cei 20 care ofera asistenta ii sunt nucleul. Dintre acestia, am stat de vorba cu Oana Calenciuc, unul dintre fondatori. Ea ne povesteste despre sentimentul de reticenta cu care au fost primiti in sedintele Consiliului Local Domnesti si convingerea ca grupul ar fi unul politic.
Inceput
Initiatorii sunt un grup de vecini din comuna Domnesti care au dorit sa se implice mai mult in comunitatea in care traiesc. Hotararea de implicare activa si vizibila in comunitate a fost luata in luna ianuarie, moment in care multe persoane/ grupuri incepusera deja (neoficial) campania electorala in zona, avand pe lista acelasi tip de promisiuni cu care ne obisnuiseram deja.
Persoanele care au demarat acest proiect sunt persoane cu background profesional diferit, absolventi de studii superioare, angajati in diverse domenii (consultanta, fonduri europene, IT, resurse umane, mediu universitar, etc). Pentru a cunoaste si alti vecini cu spirit civic s-a lansat o pagina de Facebook deschisa tuturor locuitorilor din zona, la sfarsitul lunii ianuarie 2016.
Adevarata mobilizare si coagulare a grupului a avut loc cu ocazia propunerii bugetului local pe anul 2016. Am solicitat CL (n.r. – consiliu local) proiectul de buget si am solicitat pe Facebook feedback si observatii din partea cetatenilor din Domnesti. Am avut marea bucurie si surpriza de a primi multe observatii pertinente din partea cetatenilor, observatii pe care le-am centralizat si trimis autoritatii locale.
Am speculat viciile de procedura si am solicitat, cu sprijinul CeRe, organizarea unei dezbateri pe buget, pe care autoritatea locala a acceptat-o.
Cu o seara inainte de data dezbaterii publice, ne-am mobilizat aproximativ 15-20 persoane, dintre cele mai active de pe pagina Facebook si ne-am structurat strategia/prioritizat problemele pe care sa le abordam in cadrul intalnirii.
La dezbatere au participat aproximativ 22 de persoane si am reusit sa avem o discutie civilizata cu autoritatea locala, solicitand informatii suplimentare privind unele propunerii si exprimandu-ne clar pozitia despre ce ar trebui sa se regaseasca/sau nu pe lista de investitii. Am avut sprijinul Grupului de intiativa Prelungirea Ghencea si al celor de la CeRe.
Cum ati convins locuitorii sa vi se alature?
Majoritatea celor prezenti la dezbaterea publica aveau aceleasi probleme si asteptari ca si initiatorii miscarii civice locale. Ulterior dezbaterii publice, am organizat o prima intalnire extinsa unde am incercat sa ne cunoastem, sa punem pe hartie eventualele probleme si sa impartim din sarcini in limita timpul avut la dispozitie de fiecare.
In prezent, active suntem circa 15 persoane, care se implica in redactarea de documente/ participarea la evenimente/ audiente/ sedinte CL, etc; si alte 20 de persoane care ofera suport in participarea/ mediatizarea/ sprijinul diferitelor actiuni (petitii)/ evenimente.
Pentru moment doar membrii grupului aduc noi persoane la intalnirile restranse, nu am facut inca publice data si locatiile intalnirilor restranse, fiind insa deschisi si acestei arbordari.
Comunicarea in interiorul grupului
Prin Facebook, in grup restrans, Google Drive, telefonic/email sau WhatsApp. De obicei postam ce este nou, propuneri sau idei si actionam in functie de optiunea majoritatii/timpul avut la dispozitie/resursele necesare.
Actiunile grupului
In principal, actiunea se desfasoara in mediul online, in relatia cu cetateni din comunitate. Suntem prezenti la campaniile online si participam constant la sedintele de Consiliul Local.
Primele actiuni organizate au fost: dezbaterea publica pe buget (in luna martie a anului curent) si marsul de protest din zona Prelungirii Ghencea (luna aprilie 2016).
Redactam constant comunicate de presa pe care le postam pe pagina de internet a Grupului de initiativa sau postam informatii pe pagina de Facebook.
Comunicarea cu autoritatile
Am intampinat inca de la prima participare la sedinta de CL o oarecare ostiltate, indiferenta. Initial, am fost priviti ca un grup politic.
Dupa participarea la dezbaterea publica si suportul obtinut de a ne sustine in mediatizarea protestului, se pare ca abordarea a devenit una in limitele normalului – primim raspuns la sesizari, primim convocatorul sedintelor CL pe e-mail, suntem invitati in audienta, putem adresa intrebari in sedintele CL, etc.
Instrumente de advocacy
Petitii, sesizari, luari de cuvant in cadrul sedintelor CL, audiente, campanii pe activist.ro - etc. Solicitam informatii in scris, revenim in sedintele de CL sau audiente. Facem presiuni online, constante, pentru respectarea termenelor promise de autoritati, cu precadere cele ce vizeaza proiectul constructiei pasajului peste centura de la Domnesti.
Finantare
Nu exista o finantare pentru activitatile grupului. Am fost insa invitati de diverse organizatii sa participam la diverse evenimente din aria participarii civice fara costuri suplimentare.
Schimbari aduse prin activitatea de pana acum
Deschiderea unui canal de comunicare cu autoritatile locale si un prim pas spre transparenta informatiilor si a deciziilor de la nivel local, prin participarea noastra in sedintele de CL si dezbateri publice.
Anularea constructiei unui nou monument in comunitate. Amanarea constructiei unei cladiri de birouri, fara a se prezenta o analiza corecta a fezabilitatii acestei investitii.
Respectarea termenelor pentru semnarea unui nou raport de evaluare pentru proiectul ce vizeaza constructia pasajului de la Domnesti. Desfiintarea stanelor ilegale si demersuri de ecologizare a raului Ciorogarla.
Proiecte viitoare
Proiecte in viitor: urmarirea stadiului evaluarii si contractarii lucrarilor privind pasajul de la Domnesti, demersuri catre autoritatile locale/judetene pentru identificarea/gasirea unor solutii viabile/ alternative de iesire din zona catre Bucuresti, urmarirea lucrarilor de igienizare/ decolmatare/ indiguire a raului Ciorogarla, urmarirea proiectelor de investitii din zona, campanie cu privire la importanta schimbarii actelor de identitate (inregistrarea domiciliului in Comuna Domnesti), identificarea de noi solutii pentru organizarea targului saptamanal, etc.