Muzicienii români, aduși înapoi pe scenele țării de către Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură

Muzicienii români, aduși înapoi pe scenele țării de către Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură

Când ați fost ultima oară la un concert de muzică clasică? Dați-mi voie să reformulez: ați fost vreodată la un concert de muzică clasică? Nu contează răspunsul, de fapt, scuzați interogatoriul. Căci evenimentele organizate de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură se adresează atât cunoscătorilor fini, cât și profanilor curioși.   

Mihai Stan lucreaza la Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția si este fondatorul Asociaţiei care a luat formă în anul 2013. Și prin care își propune, printre altele, să aducă înapoi pe scenele țării artiști români care sunt apreciați peste tot în lume. De exemplu, 2016 este dedicat sopranei Leontina Văduva, constând într-o serie de evenimente pentru a-i sărbători cei 30 de ani de carieră internațională.

Asocaiția încearcă, de asemenea, să contribuie, prin muzică, la sprijinirea cauzei copiilor ce sufera de autism. ”Suflet în Culori” este evenimentul caritabil organizat împreună cu Asociația Help Autism, despre care puteți citi în continuare.

 

Grup mic cu dorințe (și proiecte) mari

Înființarea Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură a fost posibilă datorită activității mele desfășurate în cadrul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția. Experiența pe care am acumulat-o aici prin coordonarea de evenimente m-a făcut să înțeleg mai bine ceea ce mi-ar plăcea să fac mai departe: să pot organiza acasă tipul de proiecte dezvoltate la institut.

Incă de la fondarea Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură, pe lângă obiectivele și scopurile stabilite în general pentru funcționarea asociației, ne-am dorit foarte mult să aducem (sau mai bine spus să readucem) în atenția publicului artiști de renume ai scenei muzicale naționale și internaționale.

Aici aș putea da un exemplu elocovent și anume prima ediție a volumului "Cortez" de Marius Constantinescu, volum finanțat de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și care a readus-o în atenția publicului din România pe marea mezzosoprană Viorica Cortez.

De asemenea, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune și creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București au readus-o pe Viorica Cortez pe scena Sălii Radio din București într-o Gala Aniversară organizată cu ocazia împlinirii a 50 de ani de carieră internațională.

Ăsta este unul din scopurile principale ale asociației, acela de a readuce în fața publicului, prin intermediul unor evenimente, artiști români de renume internațional, care au făcut o carieră importantă pe marile scene ale lumii, dar care nu mai apar pe scenele din România.

Anul acesta Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și-a dedicat toate eforturile organizării unei serii de evenimente aniversare dedicate sopranei Leontina Văduva cu ocazia împlinirii a 30 de ani de carieră înternațională.

 

Probleme. Sau non-probleme

Revin la Gala Cortez pentru ca vreau să subliniez un lucru: chiar și atunci când unele persoane mi-au spus că “am mult curaj” să o aduc pe Viorica Cortez la București să cânte (ținând cont de vârstă) eu nu m-am dat înlături … mi-am respectat promisiunea făcută și mai ales mi-am respectat propria dorință de a o aniversa pe doamna Cortez așa cum se cuvine.

Marii artiști sunt profesioniști și sunt sigur că, pentru nimic în lume, nu s-ar expune dacă ar simți că ceva este în neregulă.

Tot în 2014, când am organizat Gala Aniversară Viorica Cortez și Prietenii, am organizat și recitalul susținut de violonistul italian Uto Ughi și pianistul Bruno Canino (cu ocazia preluării Președinției italiene a Uniunii Europene - Ateneul Român, 1 octombrie 2014) și, la fel, au fost persoane care au pus la îndoială performața muzicienilor datorită vârstei.

Dezamăgirea a fost a celor care s-au gândit la acest lucru pentru că, la fel ca în cazul doamnei Cortez, și muzicienii italieni au cântat sublim. Dacă ești în vârstă nu înseamnă că ești și expirat, iar eu mereu am mizat pe profesionalismul acestor mari personalități și mă bucur tare mult că am făcut-o.

 

Public

Pot spune că mă adresez în general publicului larg, nu fac diferențe, mă adresez melomanilor și iubitorilor de frumos, dar în același timp încerc să ajung și la acel public care nu este cunoscător, format, specializat pe muzică clasică.

Consider că tu, ca organizator, ai obligația de a-i oferi evenimente de înaltă ținută atât publicului cunoscător, cât și celui mai puțin cunoscător.

La evenimentele organizate până acum am avut public de toate vârstele. O altă categorie de public pe care încerc să-l atrag este publicul tânăr, care nu a avut șansa de a vedea o personalitate pe una din marile scene ale lumii.

 

Paleta de evenimente

Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură organzează în mod special evenimente muzicale, însă încercăm, ținând cont de faptul că anul acesta împlinim 3 ani de activitate, să ne diversificăm evenimentele pe care le organizăm, astfel încât să putem acoperi o gamă mai largă de domenii.

Însă, cum am mai spus și în alte interviuri, preferăm să facem lucruri mai puține, dar de calitate. Dacă vă uitați un pic la evenimentele organizate de asociație de la fondare și până astăzi, veți observa că toate proiectele se bazează în mod special pe calitate, încercând astfel să transmitem publicului, dar în același timp și partenerilor, sponsorilor și partenerilor media, seriozitatea și profesionalismul asociației noastre.

 

"Suflet în Culori"

Totodata, încercăm să transmitem și un mesaj social și pentru acest lucru am conceput, împreună cu Asociația Help Autism, evenimentul Suflet în Culori - un concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.

Acest eveniment, ajuns anul acesta la cea de-a treia ediție, se adresează publicului larg și încercă să-l modeleze, astfel încât să conștientizeze că prin simplul fapt că vine la un concert susținut de artiști de renume înternațional poate ajuta un copil diagnosticat cu autism.

Mesajul nostru este că, prin artă de calitate putem susține o cauză socială.

 

Finanțare

În primul an de activitate, o parte din finanțări a venit și din buzunarul propriu, însă prin faptul că propun partenerilor/sponsorilor evenimente de calitate cu artiști de renume internațional în locații de prestigiu, am reușit să obțin finațări pentru toate proiectele pe care le-am organizat.

În acest moment fondurile sunt în mare parte private, dar colaboram și cu instituții care au apreciat și apreciază proiectele pe care noi le propunem: Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Societatea Română de Radiodifuziune, Muzeul Național Cotroceni, Filarmonica George Enescu, Muzeul Național George Enescu, Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, Universitatea de Arte George Enescu din Iași, Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Ambasada Republicii Italiene în România, Ambasada Regatului Spaniei în România, Institutul Francez din București, Librăriile Humanitas, Libăria Șt. O. Iosif din Brașov, Opera Maghiară din Cluj etc. 

 

De curând

Cum spuneam, cel mai recent proiect (sau mai bine spus proiectul pentru acest an) a fost și este organizarea unei serii de evenimente aniversare dedicate sopranei Leontina Văduva cu ocazia împlinirii a 30 de ani carieră internațională.

Astfel, la finalul anului trecut am lansat calendarul 2016 Leontina Văduva 30, calendar ce a fost distribuit gratuit cu Revista Tango – Marea Dragoste.

Acel eveniment a anunțat într-un fel intenția noastră de a dedica toate evenimentele pe care asociația le organizează anul acesta sopranei Leontina Văduva. Astfel, la cea de-a treia ediție a evenimentului Suflet în Culori, am avut-o ca invitată, alături de muzicianul Grigore Leșe, organistul Nicolae Licareț și pianista franceză Laure Cambau, pe soprana Leontina Văduva.

Alte două evenimente pe care le-am dedicat Leontinei Văduva au fost întâlnirea sopranei cu publicul din Brașov la Librăria Șt. O. Iosif și concertul AVE: Leontina Văduva 30 de ani în muzică susținut la Biserica Neagră din Brașov, alături de Orchestra de Camera Vibrate!Festival și organistul Paul Cristian, în cadrul celei de-a II-a ediții a Vibrate!Festival.

Pentru toamna acestui an, perioada 3-8 octombrie, am pregătit o serie de evenimente aniversare, dar despre care vom vorbi puțin mai târziu deoarece sunt un pic superstițios și până nu am toate elementele bine organizate nu-mi place să vorbesc înainte.

 

Viitorul Asociației

Cu trecerea timpului am constatat că e mai bine să ții pentru tine ceea ce organizezi și abia după ce ai toate elementele definitive și aproape sigure să lansezi evenimentul. Puteți spune că o fac din superstiție, dar am constatat că e cel mai bine așa.

Însă, vă pot asigura că planul de proiecte pentru anul viitor a fost pus pe hârtie și lucrăm intens la realizarea acestuia, vom avea și unele surprize și în același timp încercăm să pregătim chiar câteva evenimente pentru 2018.

Despre activitatea de până acum, dar despre activitățile viitoare veti putea afla de pe site-ul asociație, care va fi relansat în toamna acestui an cu un nou look: musicarte.ro

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related