De la firul ierbii se naste o comunitate civica urbana

De la firul ierbii se naste o comunitate civica urbana

Ce se intampla cand se intalnesc cinci arhitecti, doi urbanisti, un scenograf si trei politologi? Iese un proiect cu initiative civice destinate intregii comunitati din Bucuresti.

Initial, echipa era formata din doua dintre cele patru entitati componente astazi, respectiv, studioul de urbanism Wolfhouse Productions si ONG-ul dedicat regenerarii urbane Calup. Dupa ocuparea unui apartament din centru cu diferite evenimente culturale, orizonturile s-au largit pana la Institutul pentru Politici Publice si Nod Makerspace. A urmat gasirea unui nou spatiu de lucru, in cadrul fostei hale Industria Bumbacului de la Timpuri Noi.

Asa s-a format micro-comunitatea La Firul Ierbii, o organizatie ce pune la dispozitie spatiul si baza logistica pentru organizatiile la inceput de drum. Toate acestea, pentru a construi un strat mai bun peste structura orasului.

Au trecut printr-un concurs de finantare (castigat), prin cautari de parteneri si sponsori, reconditionari si prime intruniri cu oameni care au acelasi interes: trezirea simtului civic fata de oras si oamenii sai.

 

Backgroundul membrilor initiatori 

La Firul Ierbii este un spatiu de reflectii, dezbateri si initative civice, creat de un grup de oameni interesati de cultivarea spiritului civic pentru cat mai multi bucuresteni. Grupul este format din reprezentantii a patru entitati:

Wolfhouse Productions - studio de urbanism si arhitectura. 

Nod Makerspace - primul centru creativ de dimensiuni mari din Romania care are ca obiectiv democratizarea design-ului, a ingineriei si a educatiei creative. 

Institutul pentru Politici Publice - organizatie nonguvernamentala care militeaza pentru cresterea calitatii proceselor de elaborare a politicilor publice din Romania. 

Calup - organizatie neguvernamentala ce se ocupa cu identificarea spatiilor nefolosite si ofera solutii de regenerare urbana prin eforturi colective.

In total, suntem un grup de 12 oameni: Iulian Canov – urbanist, Cristina Zlota – urbanist, Vlad Stoica – arhitect, Tamina Lolev – arhitect, Florin Cobuz – arhitect & antreprenor, Alexandra Stoica – arhitect, Mark Lorant Mihat – arhitect, Konrad Mihat – scenograf, Elena Tudose – politolog, Adrian Moraru – politolog, Oana Stanca – politolog. De asemenea, Violeta Alexandru, este unul dintre membrii fondatori ai grupului, dar inactiva pe perioada mandatului la Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic (MCPDC).

Componentii echipelor Wolfhouse Productions, NOD Makerspace si Calup s-au cunoscut dupa terminarea facultatii. Cu totii eram interesati si de proiecte alternative, mai putin tipice pentru meseriile noastre (arhitecti, urbanisti). Pentru a le putea dezvolta, am infiintat (impreuna cu mai multi prieteni) Casa Lupu.

Functionam intr-un apartament generos din centrul orasului care ne servea ca spatiu de lucru, de experimente si de „joaca”. Aici am dezvoltat proiectele noastre private, am organizat evenimente culturale si petreceri. De aici am invatat sa ne punem ideile in practica folosind resurse putine pentru un impact social mare.

Cu Institutul pentru Politici Publice am intrat in contact anul trecut cand ei au organizat in spatiul nostru o serie de evenimente publice. Ne-au placut subiectele abordate de IPP (politici de refolosire a patrimoniului construit abandonat, buna guvernanta si transparenta in administratia publica, etc), dar mai ales ne-a placut atitudinea echilibrata si constructiva a lor vis-a-vis de subiecte care altfel tind sa inflameze societatea.

De asemenea, spatiul neconventional al Nod Makerspace, o fosta hala convertita in spatiu de lucru pentru industriile creative, a ajutat in crearea unei ambiante relaxate care incuraja dialogul sincer intre reprezentanti ai autoritatilor publice si ONG-isti, cetateni sau profesionisti din diferite domenii.

 

Ideea asociatiei 

In timpul discutiilor, cu totii am fost de acord ca este nevoie de un spatiu informal, relaxat, pentru dezbateri si intalniri civice pe teme care privesc orasul si comunitatea locala. Un spatiu in care diferitii actori urbani sa iasa din rolul (uneori rigid) impus de functia sau institutia pe care o reprezinta si sa poata purta o conversatie deschisa si constructiva privind probleme reale ale orasului si solutiile posibile. Probabil acesta a fost momentul decisiv pentru formarea grupului de initiativa care a ajuns sa se numeasca “La firul ierbii”.

Noi suntem convinsi ca participarea activa a cetatenilor in deciziile care tin de dezvoltarea orasului este absolut necesara pentru Bucuresti. Desi suna foarte optimist, in cultura administrativa locala, mai credem ca orasul se poate dezvolta mult mai bine ca proiect colectiv al bucurestenilor decat printr-un plan de dezvoltare rigid, conceput in birourile institutiilor publice, foarte putin conectat cu nevoile si dinamica urbana reala.

 

Poveste - mobilizare, organizare, locatie, oameni

A fost nevoie de cateva luni pana sa ne transpunem ideile intr-un plan de actiune concret. In vara anului trecut am aflat de un call pentru proiecte (Mobilizam Excelenta, finantat de Porsche Romania) care se potrivea ideii noastre, si am aplicat. In septembrie am fost selectati printre castigatori si astfel am obtinut finantarea initiala pentru demararea proiectului.

O parte dintre membrii grupului era deja implicata intr-un proiect de revitalizare a halelor fostei “Industria Bumbacului”, in zona Timpuri Noi. Ne place cartierul, ne place ca este pe malul Dambovitei si vedem un potential mare in transformarea zonei industriale de aici prin activitati creative si initiative civice. Deci am ales sa dezvoltam proiectul “La firul ierbii” intr-o hala din acest complex industrial.

Am inceput santierul in ianuarie 2016 si am reusit sa inauguram spatiul in iunie. Interesul public pentru proiect ne-a permis sa realizam prima parte a santierului, debarasari, igienizari, desfacerea finisajelor, cu ajutorul voluntarilor. Apoi, pe masura ce complexitatea lucrarilor crestea, am lucrat cu echipe de profesionisti, iar curatenia finala, inainte de inaugurare am realizat-o tot cu voluntari.

Cladirea, la fel ca multe alte spatii industriale din oras, era intr-o stare destul de rea si a fost nevoie de lucrari serioase pentru renovare si transformare. Finantarea obtinuta prin Mobilizam Excelenta ne asigura doar o parte din resursele necesare. A urmat o perioada destul de intensa in care am cautat parteneri, sponsori si noi surse de finantare. In realitate, putini dintre cei pe care i-am abordat ne-au dat un raspuns negativ.

Ne-am bucurat sa vedem ca ideea unui spatiu independent care sa incurajeze implicarea civica si dezbaterea problemelor orasului rezoneaza cu multi dintre cei pe care i-am abordat. Astfel, am reusit sa atragem Banca Transilvania ca finantator principal al proiectului, dar si o serie de sponsorizari in materiale si servicii de la Saint Gobain si Lindec.

De asemenea, am aflat destul de repede de proiectul Urban INC al celor de la Odaia Creativa. Ideile si nevoile lor erau complementare cu ale noastre asa ca am decis sa ne unim fortele pentru renovarea aceluiasi spatiu din care sa ne derulam activitatile. Un alt partener care ne-a ajutat este AMAis (Asociatia Metodelor Alternative de integrare sociala), o organizatie care se ocupa cu accesibilizarea spatiului construit pentru persoanele cu dizabilitati. MSL Group/The Practice s-a alaturat de asemenea proiectului si ne-a ajutat in comunicare.

Din pacate, initiativa nu a trezit prea mare interes in randul autoritatilor locale, Primaria Generala, Primaria Sector 4, beneficiari directi ai proiectului in realitate. Drept urmare, nu ii avem deocamdata in lista de parteneri ai proiectului. Este evident ca mai avem de lucru in ceea ce priveste relatia cu autoritatea locala si speram ca in viitorul apropiat sa ii atragem ca parteneri.

 

Finantarea

Cum spuneam, majoritatea celor carora le-am pitch-uit ideea au raspuns afirmativ destul de repede. Bineinteles, ne-am straduit ca prezentarile noastre sa fie cat mai clare si convingatoare de la prima intalnire. Stiam exact ce ne trebuie de la fiecare dintre partenerii nostri si asta a ajutat mult in proces.

Formularul de aplicatie pentru concursul Mobilizam Excelenta a fost simplu si clar in formularea intrebarilor. Ne-a ajutat mai ales in structurarea planului de actiune si a estimarilor de costuri. Astfel incat, chiar si fara sa fi castigat concursul, noi am fi obtinut un road-map destul de concret pentru realizarea proiectului.

Pentru obtinerea finantarii am aplicat in iulie, in septembrie s-au anuntat castigatorii, in octombrie am semnat contractual si tot atunci ne-au trimis prima parte a finantarii. Dupa parerea noastra, a decurs excelent. Fundatia Comunitara Bucuresti, care a gestionat tot procesul, a inteles si sustinut ideea proiectului. Astfel, atunci cand am fost nevoiti sa facem cateva modificari la proiectul initial, fundatia a fost foarte flexibila si rapida in reactii.

 

Actiunile organizatiei

La Firul Ierbii functioneza ca o platforma pentru organizarea de intalniri, dezbateri si initiative civice. Pe langa actiunile pe care le organizam impreuna cu diversi parteneri, noi functionam si ca resursa logistica pentru initiativele “grass roots” (pornite de la firul ierbii). Este vorba de situatiile in care organizatiile civice sunt la inceput sau nu dispun de prea multe resurse si noi le punem la dispozitie o baza logistica minima pentru buna desfasurare a actiunilor.

Pana acum, cele mai importante evenimente pe care le-am organizat aici, sunt:

Dezbaterea electorala cu candidatii pentru Primaria Sectorului 4 (1 iunie 2016); dezbaterea a fost moderata de IPP iar discutiile s-au concentrate pe doua teme importante in Sectorul 4: reutilizarea platformelor industriale dezafectate si Potentialul de transformare a Dambovitei si lacului Vacaresti in spatii publice iconice ale orasului. Am avut o dezbatere serioasa si cu intrebari precise din partea publicului; probabil singura dezbatere la care au participat candidatii sectorului in aceasta campanie electorala.

Consultarea publica privind corelarea Strategiei Culturale a Municipiului Bucuresti 2021 cu activitatile culturale din Sectorul 4 (18 iulie 2016); eveniment organizat la initiativa unui grup de Consilieri Locali din Sectorul 4. Dezbaterea a fost prima dintr-o serie de intalniri care au ca scop valorificarea optima a strategiei culturale a orasului pentru cartierele Sectorului 4. Au participat cetateni din cartierele invecinate, membrii echipei de strategie ARCUB si Consilieri Locali din Sector.

 

Cele mai tari/mai putin tari momente

Ne place sa lucram la acest proiect si am avut multe momente misto pana acum. Cu siguranta primul moment memorabil a fost castigarea concursului; o prima confirmare a viabilitatii ideii noastre. Apoi am fost foarte bucurosi sa descoperim reactii pozitive din partea majoritatii celor pe care i-am abordat pentru parteneriate si sponsorizari si din partea altora care vroiau sa contribuie ca voluntari.

Ne-am bucurat si cand am obtinut o finantare suplimentara prin programul Mobilizam Excelenta, in urma unei campanii de vot online care ne-a stresat maxim si pentru care toti membrii echipei au lucrat intens.

Am avut de depasit si momente dificile, proiectul ne-a solicitat destul de mult, dar am uitat care erau. 

 

Parteneri

Pana acum ne-am bucurat de interes si ajutor din partea mai multor reprezentanti ai comunitatii bucurestene: de la cetateni activi, voluntari, ONG, etc. De asemenea, am mentionat anterior ajutorul determinant al unor companii private care au crezut in proiect si ne-au sprijinit cu sponsorizari si servicii.

Ne dorim sa cream o legatura solida cu administratiile locale, in special cu Primaria Municipiului Bucuresti si Primaria Sectorului 4, avand in vedere ca aceasta initiativa este destinata comunitatii locale. Dorim sa ne pastram independenta fata de administratia publica, dar avem in vedere obtinerea unor subventi pentru acoperirea partiala a costurilor.

Momentan suntem intr-un proces de testare a actiunilor care se pot realiza la firul ierbii, nu putem vorbi despre un plan precis de activitati, mai ales pentru ca in Romania nu exista o experienta prealabila in operarea unui astfel de centru comunitar. Dorim sa folosim acest prim an pentru a descoperi ce merge si ce nu merge in procesul complex de activare a comunitatii locale.

 

Planuri de viitor

Scopul nostru principal este incurajarea unei culturi locale a implicarii civice si dialogului onest intre cetateni, administratie publica, companii locale si ONG-uri.

Ne-ar placea ca La firul ierbii sa serveasca drept proiect-pilot pentru dezvoltarea initiativelor similare in fiecare cartier al Bucurestiului. Vom impartasi experienta noastra, cu alte organizatii interesate in dezvoltarea unor astfel de spatii.

Ca parte a comunitatii creative de la Industria Bumbacului, vrem sa folosim acest spatiu ca un instrument pentru interactiune si colaborare cu vecinii nostri din cartier. Pe termen scurt, ne propunem organizarea mai multor activitati destinate locuitorilor din cartier, precum seri de film, seri gastronomice, targuri de vechituri, expozitii, piese de teatru, intalniri informale, etc. De asemenea, suntem deschisi la idei si sugestii din partea intregii comunitati bucurestene si ii asteptam la firul ierbii sa ne cunoastem si sa dezvoltam impreuna idei despre oras.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related