După ce-au umblat peste mări și țări, patru arhitecți și un producător de film s-au întors în România ca să „îmblânzească” Bucureștiul. Cu gândul la un spațiu urban mult mai prietenos cu locuitorii, Maria Duda (arhitect), Raluca Niculae (arhitect), Matei Bogoescu (arhitect şi urbanist), Alex Belenyi (arhitect) si Stefan Hillerin (producător de film) au pornit BAZA.
Ideea nu e foarte nouă, dar e puternică: a împlinit șase ani, plini cu răzgândiri, îndoieli și planuri nerealizate. Dar pe toate le-a învins în primăvară lui '16, când s-a încăpățânat să se materializeze.
Ce înseamnă BAZA noului București? Deocamdată, sesiuni de cercetare activă și propuneri de Little Improvements ("intervenții minime cu impact mare de imbunătătire a folosirii spațiului public"), începutul construcției unui for creativ pluridisciplinar dedicat orașului, proiecte ca Art Safari sau Space Informers și o emisiune la radio ART7.fm, unde se discută toate astea.
Ideea
Ne-au trebuit șase ani să ne găsim, timp în care ideea inițială și, totodată, motivul restabilirii Mariei în ţară a trecut prin multe discuții, teste, business canvasuri, PPT-uri, descurajări, filtre, forme.
S-a pornit cu a vrea un nucleu creativ şi activ în Bucureşti, care să crească în rețea profesională, i s-au adăugat apoi Raluca, Matei și Ștefan care doresc proiecte care să ia formă reală, iar Alex o educație profesională alternativă.
În prezent suntem asociaţie, oficial numiţi BAZA. Deschidem oraşul, avem un site în formare, o pagina de Facebook şi un Instagram, o emisiune de radio şi podcasturi online şi, cel mai important, un mail funcţional.
De la unul la cinci
Maria a fost colegă de facultate la arhitectură cu Matei într-un sat elveţian cu 2.000 de pensionari, 2 baruri şi 8 solarium-uri, care nu-ţi dădea alte opţiuni decât să stai cu restul de 150 de studenţi şi profesori de pe toate continentele fie la plotter, fie la o oală de paste şi o critică amicală dar onestă.
Matei a continuat masterul în mobilitate la Delft, unde l-a întâlnit pe Alexandru, evadat din siguranţa traseului academic bucureştean. Întorşi apoi acasă, trecuţi prin birouri, căutări existenţiale şi teritoriale, s-au regăsit în mediul universitar.
Maria a făcut echipă la Spiru cu Raluca, revenită şi ea de la Leuven, Matei şi Alex s-au aliat la Urbanism la Mincu. Ştefan este, în schimb, cel care ne permută variabila matricei şi ne mai dă peste mână când ne ţinem prea mult de linia conturului.
Vine din cinematografie şi producţie de filme, şi deşi lucrează de asemenea cu oamenii, locurile şi ideile, vede altfel şi asta ne dă un plus.
Conceptul BAZA e "Intrebarea"
Tot procesul de mai sus porneşte de la întrebare – lansează cercetarea şi dialogul. În timp, creează obiceiul interogării stării de fapt şi pune în mişcare mecanismul găsirii împreună a răspunsurilor.
Poate sună metaforic la prima citire, dar de fapt este foarte concret - întrebarea potrivită duce la identificare unei probleme reale, atrage atenţia şi trezeşte conştiinţa civică şi obişnuinţa locuitorilor şă îşi pună singuri întrebarea legată de diferitele nefuncţionalităţi, apoi îi învaţă să apeleze la ajutor şi cui să se adreseze, şi conduce spre căile de ameliorare şi rezolvare.
În jurul întrebării se adună astfel toţi participanţii la viaţa oraşului.
Proiecte
Am pornit cu Art Safari, transformând Palatul Dacia România, abandonat în ultimii trei ani deşi aparţine primăriei generale şi se află în centrul pietonal al oraşului, în instalație de și pentru artă.
Continuăm acum cu Space Informers, workshop din seria Scenariilor Urbane prin care vrem să testăm panouri informative de guerrilă pentru reperele Bucureștiului.
Am lucrat intens cu 8 studenţi, timp de o săptămână, parcurgând, analizând şi documentând strada Brezoianu şi adiacenţele ei, şi, pe măsură ce identificam locuri cu poveşti inedite şi mai puţin cunoscute, le marcam. Fiecare panou are un personaj care spune scurt istoria locului. A fost un experiment şi pentru noi, am găsit multe istorioare şi ne-a bucurat potenţialul enorm pe care îl are oraşul dintr-o singură stradă centrală.
Am mai adăugat apoi ca o anecdotă căşti de protecţie contra căderii tencuielii. Ni se părea de ceva vreme deja că ubicuele cartoane cu "atenţie cade tencuiala" sau "ţurţurii" sunt avertismente pasive şi laşe, aşa că am agăţat în cui mijloace de protecţie adecvate. Ne gândeam că lumea le ia, trece prin locul riscant, şi apoi le agaţă la capătul celălalt.
Au dispărut destul de repede, cele mai rezistente au fost cele de vizavi de poliţia de lângă Control şi cea de la Direcţia Anti-Drog. Oricum, a fost amuzant şi procesul de elaborare şi cel de montare, precum şi urmărirea apoi. Andi Moisescu a fost prima victimă - a doua zi se montase peste el emblema unei patiserii.
Ca al treilea proiect, on-going din mai, purtăm dialoguri săptămânale pe Art7.fm, Experiența Urbană, cu tinerii creativi, activatori ai Bucureștiului. Iar, poveşti despre oraş, dar de data asta prezente.
Obstacole
Propriu-zis, activitatea noastră a început în această primăvară, aşa că încă nu ne-am lovit de greutăți. Parcursul a fost surprinzător de lin, și asta pentru că am avut răbdare să găsim oamenii potriviți pentru colaborări.
Timpul în schimb ne-a fost când scurt, pentru Art Safari, când lung pentru pornirea celorlalte idei, ce se aglomerează pe keynote.
Probleme și soluții pentru București
Aici intervine relevanța întrebării: ieșirea din starea de obișnuință și nepăsare, autoresponsabilizarea și colaborarea. Problemele sunt antonimele cuvintelor de mai sus.
Cât despre Bucureștiul ideal, are nevoie de o bază extinsă în toate domeniile, administrativ, structural, social, documentar, care să permită normalizarea vieţii şi utilizării de către locuitorii săi.
Trebuie sa trecem la concretizarea tuturor cuvintelor cheie şi pompoase, care umplu proiectele şi dezbaterile: regenerare urbană, accesibilitate, mobilitate, vizitabilitate, la includerea temelor mărunte, astfel ca oraşul să ofere locuitorilor spaţiu folosit.
BAZA pe radio: ART7.fm
Radioul drept canal de comunicare era prevăzut de la începutul BAZA, ni se pare o componentă importantă în crearea şi fidelizarea comunităţii tinere creative. În plus, BAZA şi ART7.fm au căpătat contur împreună, în vara anului trecut, fiind de fapt în familie.
BAZA se pregătea să devină partea de documentare, proiectare, implementare, curatoriere şi educare, iar ART7.fm vocea culturală şi editorială.
Experiența Urbană la ART7.fm
Experienţa Urbană este de asemenea născută dintr-un proiect mai vechi al Mariei, un curs de investigare a Bucureştiului de către studenţii la arhitectură.
Emisiunea merge un pas mai departe, adunând poveştile personale şi profesionale ale tinerilor creativi care se implică şi îşi trag seva din oraş.
Suprapunând relaţiile lor cu Bucureştiul încercăm să dăm o cartare a activării lui, dar şi să facem cunoscute vocile celor care, deşi expuşi prejudecăţii de neexperimentaţi, sunt de fapt căliţi în procesul de urnire a oraşului înspre un mai bine.
Şi nu, nu vorbim doar cu arhitecţi, ci şi cu istorici de artă, economişti, manageri de artă, actori, ONG-işti, antropologi, strategi, artişti, regizori.
Planuri de viitor
Pe termen scurt, avem implementarea unui proiect pe care îl creştem şi pitchuim de-o vreme, Little Improvements, şi anume intervenţii minime cu impact mare de îmbunătăţire a folosirii spaţiului public.
Pe termen lung, ţintim formarea unei reţele profesionale pluridisciplinare, care să lucreze împreună, pentru a forma fondul creativ al oraşului.
Ulterior, la extinderea ei, multiplicarea ei în alte zone, implicarea prietenilor şi colegilor din toate colţurile lumii, deschizând astfel colaborări, schimburi şi posibilităţi de creştere.