Factual.ro ia la puricat declaratiile politicienilor romani

Factual.ro ia la puricat declaratiile politicienilor romani

1. Bugetul sectorului 4 este de 110 milioane de euro. 
2. Transportul public nu este in atributia primariei de sector. 
3. 48% dintre primarii oraselor mari conduc Jeep-uri pe motorina, fabricate in 2015.

Prima declaratie ii apartine lui Daniel Baluta, primarul sectorului 4. A doua, lui Stefan Enache, de la Partidul Miscarea Populara. Cea de-a treia, lui Codrut Baciu, de la IQads.

Dintre cele trei, una singura este falsa. Cam greu de aflat care daca nu stii unde sa te uiti. Din fericire, avem printre noi oameni pasionati de cautat nod in papura declaratiilor politicienesti. Pe timpul lor, de dragul nostru. Vorbim despre Factual, un proiect Funky Citizens in care o mana de oameni pasionati, destepti si implicati iau la puricat declaratiile politicienilor si liderilor de opinie.

De pilda, sa zicem ca maine m-ar chema Prelipceanu la emisiune in locul lui Guran. Iar eu mi-as anunta candidatura la Presedintie pentru 2019, mizand pe sustinerea comunitatii IQads de peste 125.000 de followeri. Ce-ar face a doua zi Elena Calistru si echipa ei de mici vanatori de adevar? Pai, m-ar contrazice pe Factual.ro: “Nici vorba de 125.000, baiete! Abia daca atingeti 123.000 luna asta”.

 

Inceputurile

Factual.ro a luat nastere pe fondul protestelor din 2013, cand un grup de oameni tineri a simtit ca trebuie sa faca ceva in ceea ce priveste clasa politica. Am avut cumva acelasi gand, cum ca ne-am saturat de minciuni si discursuri lipsite de substanta.

Asa ca ne-am pus capul la contributie, am aruncat si cate un ochi prin curtea vecinilor cu actiuni similare si ne-am creat propria metodologie de fact check-ing, pentru ca, asa cum spunem in filmuletul de prezentare (Metoda Factual), daca nu cerem, nu ni se va da.

 

Echipa de voluntari

In prezent, cred ca ne mandrim cu o comunitate de 15 membri voluntari, care ajuta Factual.ro sa functioneze. Trebuie sa mentionam ca, in momentul de fata, Factual.ro este un proiect din cadrul asociatiei Funky Citizens, deci cei mai activi omuleti sunt Funky.

In ordinea numerelor de pe tricou, incepem cu surorile Calistru, fondatoarele Funky Citizens. Elena este in acelasi timp atat membru fondator Factual.ro, cat si expert pe bugete si administratie, iar Alina este expert pe juridic, iar cand nu este asta, este cel mai bun editor pe care si-l poate imagina cineva.

Mai apoi, avem doi redactori, putin artisti (unul canta in OCS, celalalt se joaca de-a teatru independent la Frilensar), pe numele lor Radu si Daniel. Maestru sensei de Comunicare si Visual - Yozz aka Cosmin Pojoranu, care se ocupa ca materialele noastre sa ajunga cat mai departe.

Il mai avem pe Codru Vrabie, om de baza, expert pe administratie publica si legislatie si nu in ultimul rand, membrii fondatori, care ne sunt cei mai apropiati experti.

Ii enumeram aici pe Corina, Dani, Mihai, Tudor, Ciprian, Stefan. Ne ajuta des Iulia, Valentina si oameni din alte organizatii neguvernamentale sau chiar din institutii publice. De recrutat, ii recrutam prin prietenie si incredere si prin valorile comune pe care le impartasim, daca e sa o spunem putin somptuos.

 

Alegerea declaratiilor

In primul rand, declaratiile trebuie sa contina informatie factuala. Adica sa contina date, mecanisme legislative, cam orice poate fi verificat cu surse oficiale. Mai apoi, evident ca subiectul trebuie sa aiba si un oarecare impact.

De exemplu, intre a verifica daca Bucurestiul are x locuitori si a vedea daca un primar de sector a respectat legea atunci cand a emis legislatia de functionare unui spatiu comercial, vom alege al doilea subiect.

 

Subiectii

Politicieni, cei care ocupa o functie publica, orice persoana care influenteaza printr-o declaratie sau actiune politica viata societatii. Si mai nou, formatorii de opinie. Pentru ca 70% dintre romani spun ca-si iau informatia de la TV, consideram ca formatorii de opinie, opinatorii cum le spunem noi, au devenit voci importante in spatiul public, deci merita verificati.

 

Timpul de verificare & numarul de declaratii

Cu toate ca metodologia noastra ne spune ca avem un termen de maxim 10 zile, de fiecare data ne dorim sa fim cat mai rapizi. Am avut si fact check-uri care au aparut in jumatate de ora de la declaratie, dar am avut si unele care au aparut dupa 7 zile. Media ar fi intre 24 si 36 de ore. Lucram asiduu la diminuare :)

Analizam in jur de zece declaratii, din care ramanem cu una sau doua publicate. Dar depinde si de perioada, daca e campanie electorala sau nu, daca s-au intamplat evenimente importante.

 

Usor-usor, incepem sa contam

De aici din Colivia noastra (sediul Funky Citizens), unde va asteptam la tot felul de evenimente, noi consideram ca munca noastra e destul de importanta. Se creeaza usor, usor o masa critica de oameni in societatea noastra, iar masa asta critica are ca principala caracteristica faptul ca nu mai musca tot ce le vand politicienii. Noi credem ca lucrul asta e minunat si credem ca putem sa ajutam prin ce facem.

Pe o scara de la 1 la 10 in ce priveste importanta noastra pentru societatea actuala, cred ca am lua un 8.50 cu rotunjire spre 9 :) Iar in ceea ce priveste aprecierea, cred ca stam si aici bine. Primim like-uri, ne scriu oameni, suntem la randul nostru verificati, ne mai cauta mass-media ceea ce inseamna ca le-am captat atentia.

Urmatorul pas este sa dezvoltam proiectul, sa-l ducem mai departe, sa marim comunitatea, sa transformam aprecierea in crowdfunding, ceea ce e destul de greu, deocamdata, in tara noastra.

 

Feedback/reprosuri

Am primit reprosuri de tipul ca sunteti cu aia sau cu ceilalti sau cu americanii au fost mereu de la tot felul de useri de pe net. Asa, fata in fata, nu ne-a zis nimeni nimic de rau. Feedback-ul este in general pozitiv cu mentiunea ce bine ca esti, ce mirare ca sunt, dar mai sunt si momente in care unii nu sunt de acord cu cifrele noastre sau lucruri de genul asta.

Noi am tot spus-o: nu suntem detinatorii adevarului absolut si pentru ca ne asumam asta suntem gata sa invatam si sa evoluam.

 

Obstacole si resurse

Cred ca principalul obstacol e ca la nivelul Romaniei lipsesc foarte multe date. Sau poate nu lipsesc, dar nu sunt la liber. Se citeaza tot felul de statistici, iar cand vrem sa le verificam, ne lovim de faptul ca nu avem surse cu care sa verificam. Intern, cred ca monitorizarea este cea mai mare problema. Nu ca am vedea o corvoada in acest fapt, dar ia timp.

Practic, daca am avea resursa umana mai multa, in special pentru lucrul asta, ne-ar usura enorm procesul. Iar daca traducem resursa umana in resursa financiara, am observa ca deocamdata asta ne lipseste. Factual.ro poate mai bine, dar aici avem nevoie de resursa umana dedicata exclusiv pentru asta.

 

Checkathonul si iarasi munca

Cosmin, comunicatorul nostru de toate zilele a facut si un filmulet despre asta. Checkathonul e un eveniment original din cadrul Factual.ro: strangem comunitatea si incepem sa analizam declaratii in timp real. In mai, l-am facut pentru dezbatarea intre candidatii la PMB, organizata de societatea civila.

Ne-am fi dorit sa fie prezenti mai multi candidati, dar au fost doar trei. Oricum, noi tot ne-am distrat. Au fost peste 15 voluntari, restul oamenilor facand parte din proiectul finantat de Fondul de Inovare Civica, la fel si pizza comandata :)

Propriu-zis, ne-am intalnit la Colivia, am proiectat dezbaterea, si cum auzeam o declaratie ce ni se parea de verificat se striga FACT CHECK. Cel care striga incepea o scurta editare intr-un gdoc. Apoi materialul ajungea la redactor, dupa redactor la editor, iar apoi la publicare. Am facut si publicat in jur de 10 fact check-uri in 2 ore.

Evident, checkathonul din mai 2016 nu l-a intrecut pe cel din toamna lui 2014 de la dezbaterile pentru prezidentiale, dar ca mecanism a functionat cum trebuie. Ba chiar incepem sa-l stabilizam, apropiindu-ne de o varianta cat mai buna, daca e sa privim din prispa eficientei.

 

Implicarea civica la romani

Cred ca Facebook-ul a acaparat civismul. Nu-mi dau seama per total daca e bine sau nu. Spun asta pentru principalele actiuni civice in acest moment iau nastere in online, dar in acelasi timp, daca e sa duci civismul din online in offline, diferenta e extrem de mare. 

Deocamdata e o rupere intre cele doua medii in ce priveste actiunea civica. Da, ne-am mai educat, incepem sa analizam informatia, am devenit reticenti la ce ni se vinde, dar ne lipseste continuitatea.

Cred ca degeaba iesim in strada 15-20 de mii de oameni, daca treaba asta nu are urmari in actiuni concrete.

De exemplu, ce s-a intamplat in Bucuresti in ultimele 9 luni. Au iesit mii de oameni in strada zile la rand dupa Colectiv, dar la vot au fost 33%. Despre ce vorbim?

Avem o masa critica, dar n-are motor, n-are tractiune sau are, dar e lenesa si se numeste ‘Facebook’. Pana la urma, daca e sa ne exprimam stilistic, Facebook iti da, dar nu-ti baga si-n traista.

 

Viitorul Factual

Cine doreste sa ni se alature o poate face. Trebuie sa-l pasioneze discursul politic, buna guvernare si sa vrea. Noi chiar vrem sa dam mai departe metoda noastra, sa ne marim comunitatea. Singura conditie e sa ne dea un email aici si sa vina la o discutie, iar de acolo nu-i asa greu.

Planurile noastre de viitor sunt parlamentarele din toamna pentru ca se anunta vremuri grele. Pentru asta am cerut si ajutorul comunitatii. 

Testam acum prima noastra campanie de crowdfunding. Poate sa ne mai adaptam metodologia, sa ne marim echipa, sa trecem poate pe video, pe radio, sa crestem, din astea :)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related