Mesajul "Brancusi nu e al nostru" se putea citi prin online in luna mai, dupa ce GMP Group a castigat pitch-ul organizat de Ministerul Culturii pentru campania nationala de achizitie a sculpturii Cumintenia Pamantului. Cum, domn'e, sa nu fie al nostru? Pai "al nostru" e un fel de "al tuturor". Si "al tuturor" e foarte des sinonim cu "al nimanui".
Cam asa a fost gandita campania, al carei obiectiv este strangerea a 6 milioane de euro din donatii si, in consecinta, asumarea de catre fiecare a unui rol in aceasta cauza.
Cu mai multi endorseri voluntari, intre care Oana Pellea, Dan Amariei, Cristiana Mongol, Maia Morgenstern sau Victor Rebengiuc si, se pare, unul involuntar (Moise Guran, de pilda, a donat in urma acestei stiri), plus 4 parteneri comerciali (eMAG, Banca Transilvania, BRD si Omniasig), campania a sustinut colectarea unei sume de 212.000 de euro pana la jumatatea lunii iunie, ne spune Andreea Nemens (director general, GMP Advertising).
Timpul este scurt, iar like-ul si share-ul nu sunt suficiente, adauga ea. Iar mai jos ne vorbeste pe larg despre mecanismele demersului - context, idee, productie - adresand si cateva dintre argumentele pentru care o parte din public nu ar fi inclinat sa doneze
"E foarte adevarat ca oamenii sunt scarbiti, dezamagiti. Insa, una e una si alta e alta. Nu au mai avut pana acum niciun Guvern care sa indrazneasca sa recupereze in parteneriat public – privat o opera de valoare pentru noi ca popor".
Contextul si pitch-ul
Guvernul a lansat un apel, iar noi ne-am implicat pentru ca am rezonat cu o valoare comuna. Misiunea noastra este sa ne implicam in lucruri care au sens, care vorbesc deschis despre ce ne reprezinta pe noi ca tara, ca oameni.
Am fost de acord sa ne implicam pro bono, pentru ca am inteles ca e o cauza la care trebuie sa punem cu totii umarul. Am mers la pitch pentru ca stiam deja de initiativa si doream sa ajutam.
Dar campania pentru Cumintenia Pamantului a insemnat mai mult pentru agentiile din grupul nostru. Oamenii care s-au implicat ca voluntari in echipa au facut-o in nume personal, asumat si responsabil.
Conceptul implementat este cel propus in pitch. 1 la 1 cu executia din pitch si cu alte tactici propuse atunci. De atunci, am mai gandit inca multe altele.
Brieful primit de la Ministerul Culturii
Obiectivul campaniei este evident (n.r. strangerea sumei de 6 milioane euro). Dincolo de acest obiectiv, este contextul care reprezenta o oportunitate de a discuta despre valoarea culturala si universala a lui Brancusi si a operei sale, ocazia de a constientiza care ne sunt valorile nationale si posibilitatea de a face educatie prin arta.
Achizitia in sine poate reprezenta un act istoric - cultural, al doilea dupa construirea Ateneului Roman, in care romanii demonstreaza ca pot fi solidari pentru o cauza care le defineste identitatea nationala. Este, asa cum spunea si Premierul, un test al poporului roman.
E posibil sa il picam, e vocea poporului si ea trebuie respectata, insa nu ar fi pacat sa ai sansa sa il recuperezi pe Brancusi si pentru a nu stiu cata oara, sa nu o faci?
Strategie. Concept
Totul a plecat de la faptul ca noi spunem ca Brancusi este al nostru. Spunem despre foarte multe lucruri ca sunt ale noastre, ale romanilor. Dar nu ducem mai departe lupta, asumat si responsabil la nivel individual.
Ne folosim de „al nostru” doar ca sa facem parada de valori, atunci cand da bine, eventual in fata strainilor.
Insa, intr-un moment de rascruce, cand chiar este nevoie sa iei atitudine facand ceva, toata lumea da un pas inapoi sau intoarce spatele ori si mai rau: se dezice. De aici "Brancusi e al meu". E nevoie sa ne asumam atat Cumintenia, cat si pe Brancusi in nume personal asa cum trebuie sa facem cu toate valorile in care credem.
Odata cu intrarea in pitch, agentiile din grup, GMP Advertising, Webstyler si GMP PR si-au propus sa faca: nu doar awareness, ci si educatie; nu doar niste spoturi TV, ci si o invitatie la introspectie. Si, prin ideea noastra „Brancusi e al meu”, am dat puterea fiecarui roman in parte sa aleaga, sa constientizeze, sa isi asume si, cel mai important, sa contribuie si sa se ralieze la o cauza.
Este mai mult decat a strange o suma de bani. Ne dorim ca romanii sa inteleaga ca fiecare are putere de decizie si este responsabil de rezultat. Vezi ce s-a intamplat in cazul Brexit. Dupa e putin prea tarziu; poti doar sa mai cauti pe Google efectele.
Iuliana Tudor - unul dintre ambasadorii campaniei
Executii
Doneaza pentru Cumintenia Pamantului
Doneaza pentru Cumintenia Pamantului - Victor Rebengiuc
Ambasadorii campaniei
Au fost unii oameni, care auzind despre campanie au vrut sa ajute, sa sustina cauza, inainte sa stie detalii. Altii au fost convinsi doar dupa ce au auzit abordarea. Ce mi se pare extraordinar e ca oamenii acestia aveau cu totii o filosofie de viata in acord cu strategia noastra.
Sunt toti oameni care fac lucruri, se implica, isi asuma proiecte, cauze, ies in fata, indraznesc sa isi spuna punctul de vedere chiar si atunci cand acesta e in dezacord cu al multora.
S-au identificat cu aceasta cauza, pro bono, si-au asociat nu doar imaginea lor, ci au si donat in numele cauzei, merg in cercurile lor si sustin cauza 1 la 1.
Lista completa a executiilor video
Reactiile publicului
Valul initial a fost unul pozitiv, insa am un mesaj pentru ei - timpul e scurt! Nu e suficient sa vezi un video, sa dai share si like la postarea “Nu sta deoparte. Doneaza si tu pe www.brancusiealmeu.ro”.
Lucrul asta ajuta pentru a duce mesajul mai departe, insa e nevoie sa faci pasul si sa donezi. 5, 10 RON, mai mult, in functie de cat crezi tu ca poti sa rupi din bugetul tau pentru a da o sansa Cuminteniei sa ramana la noi.
Platile online sunt posibile si orice suma oricat de mica e importanta. Mizam pe publicul din social media, comunicam pe Facebook la fiecare doua saptamani sumele care s-au strans, oferim informatii despre ambasadori si donatii, asigurand astfel transparenta proiectului.
Exista insa o mare parte a publicului educat care gandeste in paradigma “eu am platit taxe unui stat care nu a stiut sa administreze banii mei, nu e treaba mea sa ma implic in aceasta subscriptie publica”.
Le dau dreptate, dar doar pana la “nu e treaba mea sa ma implic acum”.
E foarte adevarat ca oamenii sunt scarbiti, dezamagiti. Insa, una e una si alta e alta. Nu au mai avut pana acum niciun Guvern care sa indrazneasca sa recupereze in parteneriat public – privat o opera de valoare pentru noi ca popor.
Sigur ca sunt si alte subiecte importante pe agenda publica, dar Brancusi este un reper in viata noastra ca neam si e nevoie sa ne dorim, sa ne luptam, sa-l asumam.
Mi-as dori ca toti oamenii educati din tara asta, toti cei care nu vor sa doneze pentru ca nu cred in cauza, pentru ca nu cred in stat, dar cred in Brancusi, sa isi ia timp in perioada asta de emulatie in jurul Cuminteniei, sa le explice macar copiilor lor cine este Brancusi si de ce este important pentru noi.
Trebuie sa invatam sa ne asumam geniile, varfurile, valorile, ca si cand ar face parte din familia noastra, daca neamul nostru e ceva mult prea abstract. Daca Brancusi e al meu, eu, Andreea, sunt infinit mai bogata sufleteste.
Media campaniei
TV, radio, digital – in principal si punctual OOH.
Cumintenia Pamantului este acum accesibila publicului in muzeul BNR. Merita sa mergeti sa o vedeti daca nu ati vazut-o de aproape. Are o sfiala, o fragilitate si, in acelasi timp, o demnitate, pe care le transmite dincolo de orice interpretare filozofica. Vizitarea ei este o intalnire.
Parteneriate si branduri care au sustinut campania. Impact
Cred ca toate parteneriatele au impact in donare. Si pentru ca s-au pus mereu intrebari daca e chiar totul pro bono, este inca odata o ocazie sa confirm ca toate spatiile publicitare, toate productiile, toate executiile au fost realizate pro bono prin implicarea mai multor companii.
In agentiile din GMP Group avem o echipa de peste 25 de oameni care s-au implicat in nume personal in campanie.
Media Investment a realizat strategia media si a facilitat obtinerea spatiilor media in regim social.
eMAG face posibila “achizitia” online, iar Banca Transilvania a organizat o campanie interna pentru angajatii lor indemnandu-i sa se implice in donatii.
BRD a cedat logo-ul de pe echipamentul handbalistelor de la Nationala de Handbal si au branduit sala de sport la meciuri, au pus la dispozitie filialele bancii pentru a comunica in interiorul lor.
Omniasig sustine costurile asigurarii lucrarii pana la finalul campaniei si au suportat costurile de productie ale materialelor publicitare de la Muzeul BNR.
Alti parteneri sunt Bucharest Film Studios – implicat in productia spoturilor, Unlock Market Research – a realizat research-ul de dinainte de campanie, MediaTrust – monitorizare, MotionLab – editare video si animatie 3D, NewFolder – editare foto, 360Revolution – evenimente, Big Print – productie publicitara.
Pana la 15 iunie, erau putin peste 212.000 Euro.
Echipele care au contribuit la campanie
Echipa de creatie, strategie, client service GMP Advertising si GO Studio au lucrat alaturi de Webstyler: Georgiana Cujba – Director Executiv; Bogdan Nitu – CEO & Strategy Director; Loredana Barla - Junior Digital Strategist; Adriana Ciocan – Project manager; Anne Rose Schepp – Jr Project Manager; Elena Ciric – Social Media Manager; Ramona Suta - Social Media Executive; Alex Ionascu – Front-End Developer; Cosmin Panait – Back-End Developer; Andreea Lazar - Quality Assurance & Junior Performance Analyst; si GMP PR: Ioana Manoiu, Maning Partner; Ana-Maria Diceanu, Senior Partner & Head of Crisis Department; Catalin Ionita, PR Account Manager; Alexandra Olivotto, Head of Brand Journalism Department; George Toma, Social Media Analyst.