Irina Paraschivoiu si Anamaria Vrabie, Urban INC: Orasul ideal este orasul care te-a convins sa locuiesti acolo. Nu o faci doar pentru ca ai o casa sau in alta parte e mai greu

Irina Paraschivoiu si Anamaria Vrabie, Urban INC: Orasul ideal este orasul care te-a convins sa locuiesti acolo. Nu o faci doar pentru ca ai o casa sau in alta parte e mai greu

Irina Paraschivoiu si Anamaria Vrabie sunt doua fete schimba-lume. Cu studii prin New York sau Londra si activitate in Asociatia Studentilor Europeni (AEGEE ), Irina si Anamaria au pus bazele asociatiei Odaia Creativa in 2010, dedicata valorificarii si activarii creative a comunitatilor locale din Romania. 

Sase ani mai tarziu, in aprilie, Odaia a primit o extensie, Urban INC, un 'think tank' care sa sustina schimbarea mediului urban printr-o abordare tripartita: 1) Actiune-cercetare sau brieful de problema a unui spatiu sau zona urbana; 2) Co-creare sau brainstorminguri cu antreprenori, ONG-uri, grupuri de initiativa, reprezentanti ai autoritatilor publice locale si centrale; 3) Valorificarea spatiului propriu-zis si, bineinteles, implementarea.

Ce-au facut pana acum si ce isi propun cu nou lansatul Urban INC, le lasam pe ele sa spuna mai pe larg:

 

Oamenii si initiativa

Intotdeauna ne amuzam amintindu-ne cum am inceput sa facem proiecte impreuna, in paralel cu prietenia dintre noi care anul acesta aniverseaza 10 ani. Ne-am cunoscut in AEGEE – Asociatia Studentilor Europeni, o organizatie la care ne gandim retrospectiv ca ne-a influentat din cel putin 2 puncte de vedere: dorinta de expunere si de intelegere a mediului international si curiozitatea de a lucra impreuna cu oameni din medii diferite.

AEGEE era, la vremea respectiva, una din putinele organizatii realmente interdisciplinare, care avea studenti de la toate facultatile si prin intermediul careia am ajuns sa calatorim si sa fim foarte curioase de cum anumite subiecte de politica publica sunt intelese in alte tari sau in mediul international. Nu e de mirare ca si la Urban INC / Odaia Creativa am cautat intotdeauna sa gandim si in afara mediului local.

Tot din AEGEE ni se trage probabil obisnuinta de a influenta lucrurile si de a experimenta rapid cu ideile noastre. Odata ce ne-am descoperit pasiunea pentru modalitati de a face schimbarea sa se intample la nivel de oras, am adus aceste principii si modalitati de lucru in munca noastra de a da o alta fata oraselor din Romania.

 

Odaia Creativa

Odaia Creativa s-a conturat ca idee avand pe fundal tranzitia noastra de la facultate la piata muncii, explorand intrebarea despre cum utilizezi capitalul creativ pentru activari de oameni si locuri.

Anamaria a intalnit in 2009 un grup pasionat de zona Tarii Lovistei si preocupat de soarta odailor (n.b. locuinta temperara pentru pastori, utilizata sezonier si intalnita de noi pe muntii Lotrului), iar in 2010 o buna parte din acest grup s-a constituit in asociatia de azi.

Grupul nostru de atunci a luat odaia drept metafora, un loc ce si-a pierdut sau risca sa isi piarda utilitatea si semnificatia initiala, urmarind sa incurajeze initiative ce conectau noi moduri de actiune pentru valorificarea patrimoniului cultural cu nevoile si aspiratiile comunitatilor locale.

Neavand un model de sustenabilitate clar definit de la inceput, initiativa noastra a co-existat cu alte joburi, plecari de lunga durata pentru inspiratie si lectii invatate din proiectele pilot. Din 2014 au inceput tranzitia organizationala catre ce acum descriem drept Urban Insights Center - Urban INC.

 

Ideea Urban INC

Urban INC este mai mult decat un proiect pentru noi, este de fapt procesul nostru de metamorfoza la ceea ce am putea numi un ”think tank” si s-a nascut, de fapt, din experientele cumulate pe care le-a avut Odaia Creativa in perioada 2010 - 2014.

Prin proiectele pe care le-am derulat am reusit sa testam mai multe modalitati de actiune - prin joc, asa cum s-a intamplat la Habitat, prin ateliere interdisciplinare ca la Focus Bucharest, munca noastra din Tara Lovistei si atelierele pe care le-am derulate la Formurile Urbane Mondiale din 2012 si 2014.

Pentru noi, toate proiectele au fost de fapt parte din demersul de a incerca sa delimitam mai clar cum vrem sa actionam, pe ce paliere si ce comunitate am vrea sa conturam in jurul nostru.

Asa ca Urban INC e proiect-cadru, spatiu-platforma si foarte mult o gandire sistemica despre cum putem produce schimbare in orase, alaturi de grupuri foarte diverse. Ideea de a avea un centru-resursa in care sa se materializeze toate acestea o aveam de mai demult, cam de prin 2012, inspirate fiind si de studiile noastre in New York (Anamaria) si Londra (Irina), unde am interactionat cu spatii si organizatii diverse.

Insa in 2014 planetele s-au aliniat si din punct de vedere al finantarii, si prin intalnirea cu Catalina Ionita, co-fondatoare a Festivalului de Film Urban Eye. Catalina ne-a adus impreuna cu Arta in Dialog, alaturi de care am inceput sa gandim prototipul Urban INC, anume ”Centrul de Investigatie Urbana” care ar fi urmat sa fie gazduit de Cinema Arta, la Cluj.

Pe Catalina am pierdut-o pe 30 octombrie 2015 in Colectiv, ceea ce a fost un moment de cotitura si pentru Urban INC dar si pentru noi, individual. Cu Catalina si Mihai Alexandru incepusem discutii inca de la Forumul Mondial Urban din Medellin, unde am derulat atelierul impreuna, iar cei doi erau si asociati ai MKBT, start-up-ul axat pe dezvoltare locala, din care face parte si Anamaria. Irina a fost si ea in Colectiv, deci pentru amandoua a fost un moment extrem de dificil, in care ne-am dat seama ce inseamna fragilitatea.

Ulterior, am decis ca vom continua demersurile de consolidare ca think tank, in Bucuresti, si viziunea noastra de a actiona pe palierul de actiune-cercetare si de co-creare.

In ianuarie ne-am intalnit cu La Firul Ierbii, initiat de o parte din echipa de la NOD Makerspace, care aveau in plan reabilitarea spatiului ce se afla pe Splaiul Unirii 160, la parter. Discutia a fost foarte pozitiva, ne-am dat seama ca avem idei si viziuni complementare, asa ca am decis sa ne parteneriem pentru reabilitarea spatiului si gazduirea celor doua initiative, pe care le veti gasi, impreuna la Industria Bumbacului, intr-un spatiu de 230 mp.

 

Conceptul Urban INC

La Urban INC ne-am propus sa actionam pe 3 paliere: de actiune-cercetare, de co-creare si spatiul propriu-zis care este un centru-resursa.

Actiune-cercetare inseamna pentru noi sa ”sapam” dupa perspective noi care sa ne spuna, la modul real, care sunt cauzele, explicatiile si posibilele solutii pentru subiecte specifice legate de oras. De exemplu, daca ne uitam la subiectul ”economia circulara” a unui cartier, sa intelegem unde sunt pierderile cele mai mari, unde se pot re-circula resurse si unde poate actiona fiecare individ si care sunt motivatiile alegerilor personale.

Co-creare inseamna ca facem designul unor procese prin care sa cautam solutii, alaturi de actori foarte diversi, fie ca sunt antreprenori, ONG-uri, grupuri de initiativa, reprezentanti ai autoritatilor publice locale si centrale.

Spatiul propriu-zis, care se afla inca in amenajare, este o resursa in sine, care poate sa gazduiasca intalniri, evenimente si schimburi de idei care sa genereze solutii pentru oras. In plus, amenajam o ”biblioteca” online si offline, cu sprijinul partenerilor internationali din Marea Britanie, Norvegia si nu numai.

In viziunea noastra, daca lucram pe aceste 3 paliere simultan, reusim sa cream un ecosistem de schimbare rapida, prin care sa putem actiona cu o alta viteza decat o fac institutiile publice, de pilda.

O cercetare se traduce intr-un ”brief de problema” care devine apoi subiect de design de proces, prin care se pot propune solutii rapide, care apoi, daca sunt fezabile, pot fi scalate si/sau multiplicate. Este un proces complex, dar care in practica devine extrem de concret iar in toamna il vom prototipa printr-un microgrant oferit de Fundatia Culturala Europeana.

 

Proiectele Urban INC

Pe Urban INC l-am lansat la apa in aprilie anul acesta, deci este inca un demers foarte nou, inclusiv pentru comunitatea care s-a aratat interesata si care s-a strans in jurul lui.

In aprilie am testat directia in care poate merge procesul de co-creare, sub forma ”Urban Talks”, aceste discutii la mic dejun pe care le-am gandit drept impuls despre cresterea sanatoasa a oraselor.

Am vrut sa testam abordari diferite despre niste subiecte care nu sunt foarte prezente pe agenda publica sau care sunt dar dintr-o perspectiva diferita, sa curatoriem un alt tip de discutie, intre experti din Romania dar si din alte tari.

De exemplu, unul din subiecte a fost economia circulara si am avut exemplul concret al start-up-ului Metabolic care a implementat un astfel de sistem intr-unul din cartierele Amsterdam-ului, aflat in plin proces de regenerare.

La ultima discutie, subiectul a fost regenerare urbana si am demitizat putin din ce poate insemna abordarea de dezvoltare locala condusa de comunitate, care se va materializa in Romania printr-un program de finantare prin fonduri europene.

Astfel de perspective sunt pentru noi instrumente care sa faciliteze ulterior discutia despre tipuri de solutii care se pot implementa, initial ca prototipuri, dar care pot fi scalabile. 

Centrul-resursa noi l-am identificat ca fiind o nevoie pentru comunitatea din Bucuresti si din tara care este interesata de cresterea sanatoasa a oraselor. Un spatiu in care sa fie gazduite in mod constant evenimente si intalniri pentru inovare urbana, dar care sa poata fi si accesat ca resursa, si care sa puna la dispozitie informatii, biblioteca, ca cea pe care o gandim.

 

Problemele Bucurestiului

Orasele sunt sisteme complexe, care pot genera erori pe foarte multe paliere simultan, insa unele din ele pot fi si oportunitati majore pe care alte orase, construite in mod diferit, nu le au. Iar din socurile pe care astfel de erori le pot produce se nasc si solutii care poate in alte medii nu ar aparea.

In plus, orice ierarhie de probleme e profund subiectiva si credem noi, nu are valoare, daca e strict individuala, cand vine vorba de orase, motiv pentru care si insistam mult pe ideea de co-creare si, implicit, de asumare.

Sunt multe subiecte de care noi suntem interesate si care nu sunt neaparat pe agenda publica din Bucuresti, dar ierarhia pe care bucurestenii o fac este importanta, pentru ca ea ne spune cu ce relationeaza, in fapt, locuitorii. Si mai este un lucru: modul in care sunt intelese niste optiuni de politica publica sau de investitie, care sunt adoptate si copiate, chiar daca nu sunt neaparat cele mai adecvate contextului.

De exemplu, reducerea consumului de energie in cladirile de locuinte, la care deocamdata se raspunde in principal cu solutia reabilitarii termice. Insa se discuta si se lasa loc de manevra ingust foarte putin de modalitati de producere a energiei (panouri solare pe blocuri), optiuni alternative care sa reduca consumul de energie (acoperisuri verzi sau maro, tipuri de centrale termice, regandirea intregului sistem in care circula energia).

 

Orasul ideal, in viziunea voastra

Orasul ideal pentru noi este orasul care te-a convins sa locuiesti acolo. Adica nu faci acest lucru dintr-o serie lunga de compromisuri, nu pentru ca ai casa acolo sau pentru ca probabil e greu in alta parte.

Acest tip de convingere presupune sa ai si optiuni de a face alegeri, ceea ce este lucrul cel mai important pe care orasul si o societate ar trebui sa le ofere.

Noi suntem acum din incapatanare in Bucuresti, este departe de a fi orasul ideal. Dar credem in ceea ce construim si ca peste 10 ani va putea fi o optiune asumata cu inima deschisa.

 

Autosustinere financiara si provocari

Odaia Creativa a crescut in mare parte prin accesarea de fonduri nerambursabile. Amenajarea spatiului si tranzitia la Urban INC este finantata prin fondurile norvegiene, axa dedicata in mod special retelelor, coalitiilor si think tank-urilor si care are ca obiectiv intarirea capacitatii acestor organizatii.

De-a lungul timpului am avut sprijinul unei multitudini de organizatii si finantatori, inclusiv Ambasada Frantei in Romania, Comisia Europeana, Ordinul Arhitectilor din Romania, Uniunea Arhitectilor din Romania, Fundatia Asia-Europa, Fundatia Culturala Europeana. E insa o prioritate pentru noi in perioada urmatoare sa ne diversificam sursele de finantare si sa ne asiguram ca Urban INC are un model de functionare sustenabil economic si care sa raspunda la modul real nevoilor unei comunitati.

E dificil pentru o organizatie non-guvernamentala sa se autosustina pe termen lung in Romania si apar, in mod invariabil, sincope in activitate si in capacitatea de a derula programe cand finantarile dispar. Incercam asadar, sa lucram mai mult cu sponsori privati, cu donatori si sa derulam mai multe activitati din care sa ne putem auto-sustine.

Pe plan personal, de cele mai multe ori ne impartim intre Urban INC si munca pe care o derulam pe alte paliere, care pentru noi este complementara, in cercetare, in proiecte de dezvoltare locala sau in mediul academic.

 

Pe mai departe

Sunt multe paliere, pe care lucram in acelasi timp. Pe de o parte, continuam sa lucram la amenajarea si dotarea spatiului din Splaiul Unirii 160, unde mai sunt lucruri de pus la punct precum mobilierul, amenajarea spatiului verde dinspre Dambovita, dotarea cu resurse a bibliotecii pe care am dori sa o deschidem catre utilizatori in toamna.

Tot in toamna vom implementa un ciclu complet de cercetare-actiune si co-creare, urmand ca apoi sa identificam solutii de scalare, tema fiind crearea de ecosisteme sustenabile. Credem mult in abordarea pas-cu-pas si in intalnirea dintre abodarea de sus in jos si cea de la firul ierbii, asa ca pentru noi este important sa testam mecanismul si sa putem imbunatati procesul cat mai bine pe baza experientei.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related