Activarea Potentialului Economic al Sectoarelor Culturale si Creative din Romania

Activarea Potentialului Economic al Sectoarelor Culturale si Creative din Romania

Premierul Dacian Ciolos a participat, ieri dimineata, la deschiderea initiativei pentru ”Activarea Potentialului Economic al Sectoarelor Culturale si Creative din Romania” catre toti stakeholderii interesati si la lansarea studiului ”Sectoarele culturale si creative din Romania. Importanta economica si contextul competitiv” evenimente ce au avut loc la NOD Makerspace (fosta Fabrica de bumbac).

Initiativa demarata de Cancelaria Primului-ministru, impreuna cu Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri si Ministerul Culturii, s-a concretizat printr-un Grup de lucru informal si un Plan de lucru pe termen scurt si mediu. Prima intalnire a Grupului de lucru a avut loc in data de 20 ianuarie 2016. In scurt timp, demersul a prins contur si, pe fondul unui interes crescut din partea tuturor stakeholder-ilor, la nici doua luni de la lansare, grupul de lucru s-a transformat intr-o adevarata comunitate, care reuneste actori semnificativi din mediul public si privat, la cel mai inalt nivel. Grupul este, se asemenea, prezent in spatiul virtual, pe Facebook.  

In acest context, initiativa ”se deschide” catre toti stakeholder-ii interesati, pornind de la premisa ca autoritatea publica se pozitioneaza ca facilitator si catalizator al initiativei private, ca determinant al dezvoltarii sectorului creativ si cultural. 

 

Activitati si initiative care fac parte din activitatile grupului de lucru:

Studiul lansat, ”Sectoarele culturale si creative din Romania. Importanta economica si contextul competitiv”, realizat de catre Ministerul Culturii (Institutul National de Cercetare si Formare Culturala), continua analizele derulate anual inca din 2008 in domeniul contributiei economice a sectoarelor culturale si creative si anunta urmatorul livrabil, in curs de elaborare in cadrul Grupului de lucru.

Cartea Alba a Sectoarelor culturale si creative 
In prezent, in Romania nu exista un cadru coerent pentru sustinerea sectoarelor culturale si creative, astfel incat acestea nu sunt nici cunoscute, nici intelese ca domeniu transversal, care are ca principal determinant creativitatea, sub toate formele ei.
Cartea Alba este in curs de elaborare si se estimeaza lansarea acesteia in a doua jumatate a anului 2016. 

Anuntarea liniei de finantare Romania Creativa (iunie 2016)
Finantat din Fondul Social European, programul Romania Creativa are o valoare de 35 milioane euro si este dedicat sprijinirii antreprenoriatului din sectoarele culturale si creative.

Anuntarea task-force-ului ”Creativitate in administratie” (follow-up si legatura cu Comisia de taiat hartii)
Reforma administratiei publice continua prin simplificarea si facilitarea interactiunii online cu cetatenii si firmele. GOV.RO se doreste un punct unic de contact (website) pentru cetateni si firme, pentru informatii si servicii, iar realizarea lui are nevoie de sprijinul comunitatii creative.

Alte livrabile in pregatire, ce urmeaza a fi lansate in 2016:
•    Ghiduri pentru autoritatile contractate pentru achizitia de servicii si bunuri creative, precum software personalizat sau servicii de branding si publicitate
•    Ghiduri pentru firmele din domenii creative pentru facilitarea intelegerii si conformarii la cadrul fiscal si administrativ
•    Maparea competentelor creative si actualizarea Nomenclatorului Ocupatiilor (initierea procesului)

Discursul premierului Dacian Ciolos, la lansarea studiului "Sectoarele culturale si creative din Romania. Importanta economica si contextul competitiv”

Dacian Ciolos:

Buna ziua. Dati-mi voie, inainte de a intra in subiectul de astazi, sa imi exprim intreaga compasiune si condoleante pentru victimele atentatelor de la Bruxelles de astazi, de dimineata, si sa transmit toata sustinerea din partea Guvernului Romaniei pentru autoritatile belgiene in greaua incercare prin care trec. Sa imi exprim, inca o data, speranta de solidaritate din partea intregii Uniuni Europene pentru ceea ce se intampla in Belgia si pentru perioada dificila prin care trecem. Cu atat mai mult, mobilizarea noastra pentru lupta impotriva terorismului prin orice mijloace trebuie sa ramana la un nivel cat mai inalt. 

Vreau sa va spun ca autoritatile romane au luat toate masurile pentru a se asigura protectia cetatenilor romani care traiesc in Belgia. Am avut de dimineata o discutie cu dl ambasador Tinca, ambasadorul nostru la Bruxelles. Acolo, misiunile diplomatice ale Romaniei, atat ambasada, cat si reprezentanta permanenta, sunt mobilizate sa dea ajutor cetatenilor romani care au nevoie. M-am asigurat ca nu exista victime cetateni romani nici la aeroport, si nici raniti in statia de metrou. Cetatenii romani care erau in misiune la Bruxelles, in diferite vizite de lucru la Comisia Europeana, sunt in momentul de fata la reprezentanta permanenta. Am avut o discutie cu cei de acolo, deci sunt in siguranta. Ministerul de Externe a mobilizat deja, la ambasada noastra la Bruxelles, celula de criza, precum si numere de telefon la care rudele cetatenilor romani care locuiesc in Belgia sau oricine are nevoie de informatii pe care autoritatile romane le pot oferi sa poata sa o faca. Avem deja o echipa la aeroportul din Amsterdam, unde a fost deviata cursa Tarom de dimineata, care a aterizat deja. Deci avem echipa consulara acolo, care sa ajute si sa dirijeze pasagerii care au sosit pentru Bruxelles, dar au aterizat la Amsterdam. Din informatiile pe care le am de la dl ministru Toba - dupa cum stiti, Ministerul de Interne are cativa atasati de interne la Bruxelles, care au fost de dimineata la aeroport, la Zaventem -, din informatiile pe care le avem, cursa Tarom isi luase deja zborul inainte de producerea atentatelor, deci nu ar trebui sa fie afectati calatori pasageri romani care erau in aeroport pentru a se intoarce acasa.

Totodata, m-am asigurat, am avut o discutie dimineata cu seful Serviciului Roman de Informatii, cu dl ministru Toba. In Romania, lucrurile sunt sub control si nu exista, din informatiile pe care le avem pana acum, riscuri pentru Romania. In schimb, i-am cerut dlui ministru Toba si ambasadorului Tinca sa transmita Guvernului Belgiei disponibilitatea noastra pentru a-i sprijini in cazul in care au nevoie. Am avut in acest sens o discutie si cu dl presedinte Iohannis si impreuna am decis nu doar sa ne asiguram ca acordam un sprijin direct romanilor care locuiesc acolo in caz de nevoie, dar vrem sa sprijinim si autoritatile belgiene, in cazul in care vor considera ca este nevoie.

Deci vreau sa va asigur, dincolo de toate, ca facem toate demersurile pentru a ne asigura de protectia cetatenilor romani, exprimandu-ne totodata solidaritatea la nivel european cu Guvernul Belgiei, cu cetatenii belgieni si, inca o data, compasiunea si condoleantele pentru victime si pentru familiile acestora.Va multumesc, va propun sa intram in subiect.

 

Dragos Pislaru:

Doamnelor si domnilor, buna dimineata! Numele meu este Dragos Pislaru, sunt consilier de stat pe probleme economice in cadrul Cancelariei Primului-Ministru.  Este un privilegiu sa va avem aici, intr-un spatiu creativ, nu cred ca exista un loc poate mai potrivit pentru a transmite acest mesaj, aceasta energie a creativitatii decat NOD Makerspace, si multumim gazdelor noastre pentru efortul mare pe care l-au facut pentru a termina reconstructia acestei noi aripi, pe care puteti sa o vedeti sau poate deja ati facut-o, in care se vor strange noi talente.

In aceasta dimineata, avem cateva ocazii deosebite. Vom avea lansarea unui studiu, deja l-ati vazut, este vorba de un studiu realizat sub egida Ministerului Culturii, "Sectoare culturale si creative din Romania. Importanta economica si contextul competitiv". Nu exista o modalitate mai buna pentru a putea sa transmita acest mesaj de apropiere a statului de comunitatea creativa, dintre guvern si creativ, intre firmele care au un mare aport in ceea ce priveste dezvoltarea economica si acest sector. De multe ori, au existat forte care au tinut aceasta comunitate usor izolata sau dezbinata. Iata, este un moment oportun sa ne strangem, sa intelegem ca putem conlucra, ca nu suntem in lumi diferite, suntem intr-o zona in care se impletesc dezvoltarea urbana, regenerarea urbana, creativitatea, lucrurile care tin de tot ceea ce inseamna arta si talent.

Fara a prelungi aceasta parte introductiva, o sa avem ocazia sa ascultam cateva interventii din partea dlui prim-ministru, a ministrului culturii. Avem in sala, in acelasi timp, privilegiul de a avea un alt membru al Cabinetului, dna Violeta Alexandru, ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, multumim foarte mult pentru participare. Il avem pe dl secretar de stat Claudiu Vranceanu si, evident, pe dna Carmen Croitoru, director general al Institutului National pentru Cercetare si Formare Culturala. Prin urmare, vom avea cateva interventii de pozitionare, dupa care o sa avem o dezbatere, interactionand si cu dumneavoastra, reprezentantii acestui sector. Fara alte cuvinte introductive, domnule prim-ministru, va rugam.

 

Dacian Ciolos:

Multumesc. Vreau sa remarc si prezenta doamnei Andreea Vass in sala. E important sa existe si interesul si sprijinul parlamentului pe aceste subiecte. Prezenta mea aici, asa cum spunea si Dragos, este, in primul rand un mesaj de recunoastere si de sustinere din partea Guvernului Romaniei pentru industriile culturale si creative si este mesajul cel mai important pe care vreau sa-l transmit, pentru ca domeniul in care activati, este unul dinamic, prin excelenta, care presupune o implicare personala a celor care au idei si o interferenta cat mai redusa cu statul, cu autoritatile, cu administratia, cu birocratia, pentru ca tot ceea ce am citat eu acum poate sa limiteze capacitatea creativa. Insa, ati devenit o forta deja, ati devenit o forta nu doar in domeniul in care activati, in ceea ce faceti, dar ati devenit o forta inclusiv din punct de vedere economic si din punct de vedere social si cred ca e important ca si autoritatile sa se adapteze la aceasta realitate, realitatea in care din valoarea adaugata bruta industriile culturale si creative realizeaza cam 7%, comparabil cu agricultura si cu alte sectoare agricole, cu sectorul agroalimentar si cu alte domenii. Deci, cu atat mai mult va trebui, pe viitor, impreuna, sa gasim mecanisme prin care sa putem conlucra si sa va putem sprijini, pur si simplu, pentru ca dumneavoastra sa va puteti face treaba in continuare cat mai bine, sa fiti cat mai creativi, cat mai imaginativi si sa facem in asa fel incat aceasta capacitate de creatie si de imaginatie sa aiba un impact cat mai pozitiv asupra dezvoltarii societatii romanesti, a dezvoltarii economiei. Industrie culturala si creativa inseamna festivalurile de muzica, inseamna prezenta muzicii romanesti pe piata, inseamna pictorii romani, artistii romani, in general, care reusesc sa vanda foarte bine opere de arta, inseamna designeri care sunt premiati din ce in ce mai mult si in afara, inseamna domeniul IT s.a.m.d. Deci, sunt domenii care, iata, dincolo de valoarea lor culturala, de valoarea lor creativa, incep sa aiba un impact pozitiv si asupra dezvoltarii economice. Guvernul vrea sa sustina valorificarea acestui potential si suntem constienti ca pentru asta e nevoie de un cadru de reglementare care sa fie favorabil industriei culturale si creative. E nevoie de facilitarea accesului la finantare atat din bugetul national, cat si din fonduri europene. E nevoie de facilitarea accesului la piata sau, oricum, de a nu impiedica prin birocratie, cum spuneam, accesul la piata. E nevoie de actiuni din partea statului pentru a stimula educatia si crearea competentelor creative in aceste domenii. Si tocmai in aceasta directie am hotarat, in urma cu cateva saptamani, sa cream un grup de lucru care implica atat Cancelaria Primului-Ministru, Ministerul Culturii, cat si Ministerul Economiei si Mediului de Afaceri, care sa identifice solutiile prin care statul poate sa stimuleze acest sector. Dar dincolo de ce poate sa faca statul sau guvernul, in mod specific, e importanta capacitatea proactiva si reactiva a comunitatii dumneavoastra. Si chiar daca, prin excelenta, sectorul cultural-creativ inseamna personalitati foarte puternice, pentru ca de acolo vine si creatia, ar fi foarte util ca, in ciuda sau cu punerea in valoare a acestor personalitati puternice, sa dezvoltati si dumneavoastra comunitatea care va reprezinta, pentru ca dumneavoastra insiva si impreuna sa putem identifica cele mai bune solutii prin care acest sector sa poata sa fie sprijinit. Deci, asta presupune o incredere, atat intre dumneavoastra, in interiorul comunitatii dumneavoastra, cat si constructia unei increderi reciproce intre comunitatea dumneavoastra si institutiile statului, cu atat mai mult cu cat, cum va spuneam, pot sa inteleg, poate sa existe o anumita opacitate sau inertie specifica administratiei publice, specifica autoritatilor. Dar eu cred ca putem gasi, cu imaginatie din partea ambelor parti, formele cele mai adecvate pentru a va putea sprijini. In acest sens, vrem sa construim cu dumneavoastra un parteneriat activ, prin care sa identificam solutiile pe care vi le putem pune la dispozitie si sa identificam si modalitatile cele mai benefice de a colabora, atat pentru dumneavoastra, cat si pentru stat. Si, cu siguranta, se vor gasi astfel de modalitati, inclusiv de oportunitati de parteneriate si as vrea sa va dau un exemplu: cu siguranta, domnul ministru Alexandrescu o sa dezvolte acest subiect, in procesul de achizitie a "Cuminteniei Pamantului", pe care Guvernul Romaniei il pregateste si dorim sa facem asta in totala transparenta, si subliniez totala transparenta, si a modului in care statul si guvernul au avut si au initiativa de a achizitiona aceasta opera de arta simbolica, nu doar pentru opera lui Brancusi, dar si pentru ceea ce inseamna arta moderna romaneasca, dar si pentru tot ce se va intampla pentru a finaliza acest proiect. Va invitam si pe dumneavoastra sa ne dati o mana de ajutor si sa folositi industria culturala, creativa pentru a sprijini intrarea sau reintrarea in patrimoniul statului, in proprietatea statului a acestei opere de arta. Cu siguranta, vom gasi si alte modalitati pe viitor si, in acest sens, asteptam idei din partea dumneavoastra, asteptam observatii, asteptam initiative si pot sa va asigur ca, cel putin atat timp cat voi fi in fruntea acestui guvern, veti avea toata deschiderea, nu doar la nivelul meu si al Cancelariei, ci la nivelul intregului guvern. Va multumesc!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related