Wood Be Nice a pornit pe baza de bloguri si beri in Centrul Vechi

Wood Be Nice a pornit pe baza de bloguri si beri in Centrul Vechi

Printre bloguri personale si berarii din Centrul Vechi, intre Daniel Loagar si Andrei Cornea s-a infiripat o idee de proiect. Catalizator i-a fost o prima expozitie cu obiecte create de Daniel in balconul apartamentului personal. Si a fost succes; metamorfozat, apoi, in curaj. In iarna lui 2010, Daniel si Andrei deschideau Atelierul Wood Be Nice.

"In decembrie 2010 am facut pasul - the leap of faith: am inchiriat un garaj, ne-am adus de acasa scule si resturi de lemn, apoi ne-am apucat de treaba. Cu un ciocan, un slefuitor si un soricel. Niciunul din noi nu stia sa bata un cui, dar ideile noastre aveau nevoie ca noi sa invatam".

Trecuti prin fotografie pe lemn, colaje de obiecte si design de obiect, Wood Be Nice au participat in 5 ani la evenimente precum Festivalul Celibdache 100, au decorat videoclipuri, pub-uri si cafenele, au facut design pentru branduri mari, au expus la Bruxelles si in cabina personala a lui Iggy Pop. Acum, pregatesc o serie de "lucrari pline de lumina". Despre toate astea ne vorbesc Daniel si Andrei in cele ce urmeaza:

Echipa Wood Be Nice la lucru

 

Inceputurile Wood Be Nice si echipa

Daniel: Am pornit intr-un garaj. Ca multi altii. Ba nu, la inceput au fost ideile si visele cu ochii deschisi. Incercarile pe caiete, pe banca, pe genunchi, pe balcon. Apoi pasul urmator logic in lumea in care traim: publicarea lor pe un blog.

In 2009, Facebook-ul nu era inca platforma de socializare si promovare care este azi. Pe un blog, ideile noastre aveau 2-3-5 vizualizari pe zi. Adesea de la prieteni.

Dar incet, incet, lumea s-a marit; si, in acelasi timp, a devenit mai mica: cercul de schimbatori de idei a devenit mai mare. Asa ne-am cunoscut noi: eu aveam un blog, Andrei avea un blog. Au urmat sase luni de imaginat cu ochii deschisi si baut bere in Centrul Vechi.

In toamna lui 2010 mi-am facut curaj si am facut prima expozitie personala cu colajele de obiecte (instalatii) pe care le facusem in balconul propriu. Expozitia a fost un succes. Asta mi-a dat - si ne-a dat - aripi.

In decembrie 2010 am facut pasul - the leap of faith: am inchiriat un garaj, ne-am adus de acasa scule si resturi de lemn, apoi ne-am apucat de treaba. Cu un ciocan, un slefuitor si un soricel. Niciunul din noi nu stia sa bata un cui, dar ideile noastre aveau nevoie ca noi sa invatam.

Asta este echipa, nucleul: Daniel si Andrei. De-a lungul timpului am legat parteneriate si prietenii; am lucrat si cu alti oameni (se stiu ei pe numele complet): Victor, Elena, Livia, George, Tania, John, Ana-Maria, Seba, Daniela, Mihai etc.

Recent, ni s-a alaturat Mihai Duhovnicu, la randul lui pasionat de lemn si design. Si, nu in ultimul rand, un meserias desavarsit. Pe partea de comunicare online pune umarul la caruta, Daniela Staicu.

Mai multe despre mine: specialist in tehnica informatiei, fotograf pasionat, desenator pe cursuri si banci, indragostit de colaj. Iar Andrei este specialist in shipping national si international, ocazional poet, pasionat de rock si de cantat la chitara bass si, la randul lui, colajist.

Fotografie vintage si pictura nud

Sesam, deschide-te

 

Fotografiile imprimate pe lemn si Una Isola Muy Hermosa

Andrei: Ideea fotografiei pe lemn i-a venit lui Daniel in decembrie 2010. Abia deschisesem atelierul si realizasem fiecare cateva lucrari, colaje de obiecte pe lemn, care au ajuns la persoanele dragi noua. Materializarea acestei idei a dus la prima expozitie de fotografie pe lemn din Romania.

Ne-am mobilizat inca 4 prieteni si, astfel facuta echipa, am pregatit peste 60 de lucrari ce au vernisaje in incinta Atelierului de Productie din aprilie 2011. A fost un succes neasteptat, peste 400 de oameni au venit sa vada expozitia. 

Cu timpul, ne-am perfectionat si am reusit sa adaptam aceasta tehnica si la suprafete mai mari. Una Isola Muy Hermosa a fost primul nume al atelierului nostru pe care il vedeam ca pe o insula unde eram liberi sa cream, sa ne jucam, sa construim.

Pe parcurs am descoperit ca oamenii ne stiu ca si Wood Be Nice, asa cum s-a numit si primul nostru proiect: prima expozitie de fotografie pe lemn din Romania - si probabil si din lume.

Fotografie pe lemn, reproduceri Gustav Klimt

 

Personificarea lemnului

Andrei: Ne place foarte mult lemnul. L-am ales ca suport pentru lucrarile noastre pentru caldura pe care o emana. Pentru textura si naturaletea lui. Cat priveste fotografia pe lemn, consideram ca acest mix intre continutul fotografic si textura lemnului reda astfel emotia ce a vrut sa fie surprinsa de catre fotograf.

E ca si cum ai compara o fotografie pe film cu una super digitalizata. Nu e vorba de o perfectiune intr-o directie sau alta ci doar o redare sincera, mai aproape de tine a unei stari, a unei emotii.

 

Modul de lucru

Daniel: De-a lungul timpului oamenii ne-au cerut tot felul de lucruri si noi am incercat sa raspundem provocarilor in mod creativ. Din acest punct de vedere, s-au format doua directii, sa spun asa, de lucru: una personala si alta comerciala.

In privinta lucrarilor personale, fie ele fotografii pe lemn, colaje de obiecte sau mic mobilier, fiecare dintre noi semneaza conceptul si se ocupa de toti pasii pana la materializare. Daca ne referim la lucrarile care ni se comanda, dupa caz, ne putem ocupa de absolut tot: concept, design, productie sau doar productie.


Lampa "Lumineaza-mi pasii"

Suntem amandoi foarte strangatori :)) Adunam tot felul de obiecte pe care le folosim in lucrari. Ni s-a demonstrat in timp ca si cel mai inutil lucru la un moment dat, isi va gasi sigur locul si rolul lui intr-o lucrare sau alta.

Multe obiecte le-am adunat de prin curtile bunicilor, de pe strada. Prietenii ne doneaza lucruri vechi care nu mai au nici o utililtate pentru ei, dar noi le reinterpretam, le adaptam si le integram in lucrari.

 

Grolsch Creative Metamorphosis 360

Andrei: Cu echipa Grolsch avem deja o relatie de aproape 5 ani. Ne-au provocat sa facem in tot acest timp o diversitate de lucruri si am raspuns cu succes proiectelor lor. Desigur, ne-am bucurat cand am fost iarasi chemati sa conlucram. Am avut de facut un cub din lemn destul de mare :) cu latura de 3 m, inchis etans, cu fante pentru iluminat si tot interiorul vopsit alb imaculat.

Toata constructia s-a ridicat in atelierul nostru si a fost amuzant ca am transformat spatiul pentru toti cei care au participat la proiect. Veneam la munca toti in acelasi birou iar in camera alaturata se ridica pe zi ce trece cubul :) Cea mai dificila parte cred ca a fost partea de vopsire a interiorului.

 

Desfasuratorul de clienti

Daniel: Avem colaborari cu multe branduri cunoscute si am putea enumera aici: Grolsch, Ciucas, Timisoreana, Jameson, etc. De regula, lucram prin agentiile clientilor si cateodata direct cu acestia. 

Colaj pentru Timisoreana

Inca unul, mai de-aproape

Colaborarile pentru realizarea de videoclipuri sunt, mai degraba, accidentale.

In showroom-ul atelierului din Carol 53, avem obiecte de arta si mobilier realizate de noi. Locatia (un binecunoscut hub cultural) e propice pentru filmarea de clipuri si, din cand in cand, suntem implicati si noi prin obiectele de arta si de decor in infrumusetarea cadrelor.

In interior

 

Asociatia si atelierele

Andrei: Asociatia Wood Be Nice a luat fiinta acum 3 ani sau poate chiar mai bine. Devenisem mai mult decat un atelier in care evadam ca sa ne ducem la bun sfarsit lucrarile personale si am realizat ca trebuie sa avem un statut juridic pentru un bun mers al lucrurilor in ceea ce priveste colaborarile care nu conteneau sa apara.

Am inregistrat la OSIM numele atelierului si am infiintat asociatia. Pana acum, am tinut mai multe workshopuri de creativitate cum ar fi: pictura pe buturugi, pentru copii – in cadrul Bikefest 2013, pictura si colaj pe lemn – in cadrul Cloverfest 2013 si 2014, reciclare creativa sustinut de Grolsch – Victoria Film Festival 2013, construire de lampi din doze de bere in cadrul evenimentului Grolsch 360 etc.

Workshop Wood Be Nice: lampi de birou cu abajur din doza Grolsch

 

Cele mai tari evenimente

Daniel: In cei 5 ani de joaca, am avut foarte multe participari si invitatii la numeroase evenimente. Sunt mandru ca am fost parteneri oficiali ai Festivalului Celibidache 100, eveniment in cadrul caruia am semnat expozitia de fotografii transferate pe lemn cu imagini nepublicate din viata artistului Sergiu Celibidache. Vernisajul a fost in incinta Casei de Licitatii Artmark.

Ar mai fi, apoi, notabil faptul ca am expus in cabina personala a lui Iggy Pop cand a concertat in cadrul festivalului Peninsula de la Targu Mures in 2011.

 

Cel mai important moment

Andrei: Hmm, in cinci ani sunt multe momente memorabile. Wood Be Nice a devenit un stil de viata, asta facem zi de zi. Cel mai tare moment a fost la petrecerea de cincinal :)

Am avut alaturi foarte multi prieteni, admiratori si colaboratori, peste 100 de oameni care s-au bucurat de fasole la ceaun, muzica live pana dimineata. Ah, si sa nu uitam: am expus o retrospectiva a celor cinci ani de munca.

5 ani de Wood Be Nice

Prieteni si admiratori

 

Planuri de viitor

Daniel: Am rupt de curand si granitele tarii si am expus in Bruxelles proiectul artistic Nakedness is Circular – fotografie nud pe tamburi de lemn recuperat. Pregatim, de asemenea, proiectul de anul asta, care va ramane secret pana la lansare, asa cum ne-am obisnuit si am surprins publicul in fiecare an. Putem dezvalui doar ca vor fi lucrari pline de lumina :)

 O parte din lucrarile seriei "Nakedness is circular"

Si cu siguranta nu vom lipsi de la evenimentele urbane din Bucuresti: festivaluri, nopti albe culturale, expozitii de grup, evenimente dedicate designului etc.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related