Cand SF-ul bate la usa

Cand SF-ul bate la usa

In jur de 1.000 de vizitatori trec anual pragul Targului de carte Final Frontier organizat de Bookblog.ro si intra, timp de doua zile, pe taramul literaturii SF&Fantasy (SF&F). Ceea ce inseamna ca literatura fantezista incepe sa devina tot mai populara si la noi, spune Andreea Chebac, unul din oamenii care fac an de an ca targul sa se intample:

Incepe sa se renunte la a pune tot SF-ul in aceeasi oala ca literatura de escapism si cititorii ne-sefisti incep sa descopere cartile cult ale genului. [...] Literatura SF nu e rezervata pentru ingineri si IT-isti, ci e cool alaturi de supereroi si benzi desenate.

Targul implineste 5 ani anul acesta, iar la editia prezenta se pregatesc o serie de ateliere de desenat, despre cultura manga sau de scriere creativa, pe langa expozitii, lansari de carte si evenimente cu autori romani ai genului. Totul are loc la Connect Hub la inceput de aprilie.

Mai multe despre evolutia targului in timp aflam de la Andreea:

 

Inceputul targului de carte SF&F

Ideea a aparut in 2011 cand echipa Bookblog.ro de atunci era in cautarea unui format de evenimente nisate legate de carti. In acel an am organizat pentru prima data targul de SF&Fantasy, dar si unul pentru copii si unul dedicat cartilor chick-lit.

Cel de SF a fost de departe cel mai inchegat si ne-a aratat incotro trebuie sa mergem: acolo unde exista un public dornic si entuziast.

De la ideea la practica au existat, normal, multe diferente, dar cel mai frapant pare acum, cand privim in urma, cat de nestiutori eram in ale SF-ului romanesc, atunci am cunoscut de fapt oameni care ne sunt alaturi si acum, la a cincea editie.

 

Editiile de pana acum

Targul are cam 12-15 expozanti si creste de la an la an pentru ca, pe langa partea de carte, ofera vizitatorilor si benzi desenate, romane grafice, figurine, board games si tot soiul de articole de colectie. Pentru ca cei care vin la targ sunt chiar fani ai genului, cumpara cam tot ce e nou pe standurile expozantilor :)

Pe langa partea de targ, Final Frontier, inseamna si doua zile de evenimente de dimineata pana seara: lansari de carte, prezentari, discutii si dezbateri. Cei care ne-au vizitat anii trecuti stiu ca la Final Frontier se vine sambata la 11:00 si se pleaca duminica la 19:00 :)

 

In 2016

Asteptam carti noi din partea editurilor precum Nemira, Paladin, Millenium, Crux, Titonic, preturi speciale si reduceri pentru targ (de pana la 80%), spatii de „joaca” pentru cei pasionati de board games sau de tehnologie si gadgeturi (tablete grafice, e-readere).

Noutatea acestui an sunt atelierele pe care le-am pregatit pe parcursul celor doua zile de targ:  ateliere de desenat, despre cultura manga, de scriere creativa si altele.

Mai sunt benzi desenate de la HAC!BD, Walking Dead si Lex, boardgames si figurine de la Red Goblin, si evenimente in care pot vorbi deschis cu autorii romani cei mai importanti ai genului si cred ca vom avea aceeasi pleiada ca anul trecut: Sebastian Corn, Oliviu Craznic, Michael Haulica, Liviu Surugiu, Danut Ungureanu, Bogdan Hrib, Marian Truta, Florin Pitea (daca am uitat pe cineva, va rog sa ma iertati).

 

Probleme

Provocarea a fost de la inceput si ramane si acum gasirea unui spatiu potrivit pentru targ: unul suficient de mare pentru expozanti, care sa ne ofere si o sala unde sa se desfasoare lansarile de carte, sa fie central etc. Odata spatiul gasit, lucrurile devin mult mai usoare.

Dar gasirea unui spatiu este in fiecare an o provocare (care ne aduce la disperare :D  pe mine si pe Alice Tedorescu, colega mea de la Bookblog care ma ajuta in organizarea acestui eveniment).

 

Literatura SF&F in Romania

Cu mentiunea ca eu organizez cu drag acest eveniment care reuneste reprezentantii SF&F in Romania, dar sunt un simplu cititor, voi spune ca nisa asta si-a castigat de-o vreme si un public feminin pasionat de Fantasy, dar ca, in comparatie cu acest fenomen afara, inca asteptam un scriitor de fantasy care sa electrizeze adolescentii si preadolescentii cu fantasy romance.

Daca genul asta de literatura afara este calitativa sau nu, asta e alta discutie :) Asta ar fi o noutate, dar SF-ul si-a pastrat publicul impatimit si preponderent masculin.

Apoi, cred ca o tendinta ar fi incercarea autorilor de SF de a iesi din fandom si a ajunge la publicul larg, iar aici cei care  scriu ma pot corecta daca e cazul.

Incepe sa se renunte la a pune tot SF-ul in aceeasi oala ca literatura de escapism si cititorii ne-sefisti incep sa descopere cartile cult ale genului. Iar editurile vin in intampinarea lor cu vizualuri din ce in ce mai frumoase si atragatoare, nu mai vorbim despre coperta romanului SF intunecata si fracturata.

Cred ca Final Frontier a adus putin literatura de gen in mainstream, sau cel putin asa imi place mie sa cred uitandu-ma la cele 1.000 de persoane care vin in fiecare an la targ. Pentru ca literatura SF nu e rezervata pentru ingineri si IT-isti, ci e cool alaturi de supereroi si benzi desenate.

 

Planuri de viitor pentru targ

Daca trecem cu bine de editia actuala, sper ca anul viitor sa  gandim si niste premii literare Final Frontier (ideea ii apartine scriiitorului Michael Haulica, cel care ne ajuta si cu partea de evenimente de la targ) acordate de un juriu format din oameni de cultura, nu neaparat scriitori, si care sa marcheze aparitiile aditoriale  de exceptie in domeniul SF&F.

Mai visez cu ochii deschisi la noua generatie de scriitori, ajunsi si ei „mari”, care se formeaza la Sectia 14, proiect aparut in urma Atelierului de SF&F pus la cale de Bookblog.ro impreuna cu Revdepov.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related